Στον «αερα» απο τελη Νοεμβρη οι συμβασεις 1.047 εργαζομενων στις ΚΟΜΥ ΕΟΔΥ

Ζητούν ξεκάθαρες απαντήσεις από τους αρμοδίους για το εργασιακό τους μέλλον

Στον «αέρα» βρίσκονται οι συμβάσεις εκατοντάδων εργαζομένων στις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ με την παρέλευση του Νοεμβρίου. Πρόκειται για τους ανθρώπους που «έβαλαν πλάτη» κατά τη διάρκεια της πανδημίας και βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης για την καταπολέμηση της νόσου, οι οποίοι μέχρι και σήμερα συμβάλλουν σε δράσεις πέραν του COVID, π.χ. με τις πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Οι εργαζόμενοι ζητούν από τους αρμοδίους ξεκάθαρες απαντήσεις για το εργασιακό τους μέλλον με τη διασφάλιση της συνέχισης των ΚΟΜΥ. Μάλιστα το Σωματείο Εργαζομένων εκπροσωπώντας τους 1.047 συμβασιούχους συνέταξε επιστολή τονίζοντας τα εξής:

«Αξιότιμοι/ες κύριοι/κυρίες,

Η παρούσα επιστολή αποτελεί την φωνή των 1.047 συμβασιούχων υπαλλήλων ΙΔΟΧ, επαγγελματιών υγείας, διοικητικών υπαλλήλων, οδηγών και εκφράζει την αγωνία τους για το εργασιακό τους μέλλον, για την προάσπιση της λειτουργίας του συγκεκριμένου θεσμού και την διατήρηση των ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ στο χώρο της υγείας και συγκεκριμένα στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Π.Φ.Υ.) συμβάλλοντας στην αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.).

Οι ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ από την αρχή της πανδημίας, επί τρεισήμισι χρόνια τώρα εργασίας και προσφοράς στον πολίτη, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή πραγματοποιώντας δειγματοληψίες (Covid-Γρυπώδης συνδρομή) σε όλη την επικράτεια της χώρας, με μεγάλα διαστήματα αναστολής αδειών, χωρίς ρεπό με εξουθενωτικά ωράρια και συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες, εκτεθειμένοι σε όλους τους πιθανούς κινδύνους, απέκτησαν πολύτιμη εμπειρία και συνέβαλαν καθοριστικά στην επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου του κορωνοϊού, στην διερεύνηση συρροών, στον εμβολιασμό ευπαθών ομάδων σε ποικίλες δομές, στην ανάλυση δειγμάτων στο εργαστήριο του οργανισμού (ΚΕΔΥ), καθώς επίσης και στους κατ’ οίκον εμβολιασμούς σε συνεργασία με τις αντίστοιχες ΥΠΕ και τα Κέντρα Υγείας όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.

Ακόμη και σήμερα στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας οι ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ είναι εκεί και δηλώνουν τη παρουσία τους, αναλαμβάνοντας επιπλέον αρμοδιότητες, πέραν της συμβάσεως του ειδικού σκοπού αλλά ενός γενικού σκοπού, συμβάλλοντας στην προστασία της υγείας των πολιτών και στην αντιμετώπιση των κινδύνων για τη Δημόσια Υγεία. Ειδικότερα για την εξυπηρέτηση του σκοπού αυτού οι ΚΟΜΥ Θεσσαλίας συνεργάζονται με το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε δράσεις που στηρίζονται σε τέσσερις πυλώνες, ήτοι στην ενημέρωση για   περιστατικά γαστρεντερίτιδας και αναπνευστικών λοιμώξεων, συλλέγοντας σε καθημερινή βάση στοιχεία από τα Κ.Υ όλης της Θεσσαλίας, στη διενέργεια εμβολιασμών τετάνου και ηπατίτιδας Α σε στοχευμένες πληθυσμιακές ομάδες, στην εντομολογική επιτήρηση των πληγεισών περιοχών υπό την εποπτεία των αρμοδίων δημόσιων εποπτών υγείας καθώς και στην επιτήρηση των υδάτων η οποία οργανώνεται από τους επόπτες υγείας. Για την πλήρη καταγραφή των δράσεων οι ΚΟΜΥ Θεσσαλίας συνέδραμαν με την συμμετοχή οδηγών, νοσηλευτών και διοικητικό προσωπικό.

Η Σύμβαση μας είναι ενεργή, κατόπιν διαδοχικών παρατάσεων, έως τις 30 Νοεμβρίου 2023. Σας παρακαλούμε να συνδράμετε στη διαμόρφωση των συνθηκών που θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη συνέχιση των ΚΟΜΥ μετά της 30/11/23, καθώς ήδη είμαστε στα μέσα του Οκτωβρίου και δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από τους αρμοδίους για την ανανέωση της σύμβασης μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.