Οι γονεις της Ροδοπης λενε ΟΧΙ στην διχρονη προσχολικη εκπαιδευση, με δεδομενες τις υφισταμενες υποδομες

Με «σύμμαχο» τα social media αιτούνται της αναστολής της εφαρμογής του μέτρου μέχρι την ορθή προετοιμασία υποδομών και προσωπικού - «Είναι θέμα ευθύνης απέναντι στα παιδιά μας»

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην κοινότητα των γονέων η απόφαση της επιβολής της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2019-2020. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, με την ένταξη των 114 νέων δήμων, αναμένονται περίπου 16.000 νέες εγγραφές προνηπίων – πέραν των περίπου 24.000 προνηπίων που φοιτούν ήδη στα νηπιαγωγεία των δήμων αυτών – και απελευθέρωση ισάριθμων, ενδεχομένως, θέσεων στις δομές των παιδικών σταθμών, διαθέσιμες για μικρότερα παιδιά και βρέφη.
 
Κριτήρια που ελήφθησαν υπόψη στον ορισμό των εν λόγω δήμων ήταν η θετική εισήγηση των Περιφερειακών Διευθυντών/ντριών Εκπαίδευσης, η θετική άποψη των Διευθυντών/ντριών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και η θετική άποψη των εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στις συνεδριάσεις των κατά τόπους τριμελών επιτροπών.
 
Ανάμεσα τους βρίσκεται και ο Δήμος Κομοτηνής, γεγονός που αποτέλεσε την αφορμή της δημιουργίας μίας διαδικτυακής ομάδας στο Facebook με όνομα «ΟΧΙ στην Υποχρεωτική Δίχρονη Προσχολική Εκπαίδευση στον Δήμο Κομοτηνής», στην οποία εκφράζεται η αντίθεση των γονέων σε αυτήν την εξέλιξη. Αντίθεση η οποία συνοδεύεται από μία σειρά τεκμηριωμένων απόψεων που αντιτίθενται ως στον τρόπο εφαρμογής του μέτρου, προτάσσοντας ωστόσο την αξία της προσχολικής εκπαίδευσης και κατ’ επέκταση τη σύμφωνη γνώμη τους με την θέσπιση του μέτρου, αλλά όχι και τον τρόπο εφαρμογής του.
 
Όπως είναι ήδη γνωστό μέχρι πρότινος, υποχρεωτική ήταν η φοίτηση μόνο στην 2η τάξη του νηπιαγωγείου. Τα παιδιά λοιπόν που θα μπορούσαν να φοιτήσουν στην 1η τάξη, είχαν την επιλογή να μην το κάνουν, αλλά να πάνε σε κάποια άλλη δομή εκπαίδευσης, όπως οι παιδικοί σταθμοί ή ακόμα και να επιλέξουν την πλήρη «αποχή» τους, μένοντας στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Η πλειοψηφία μάλιστα των οικογενειών, όπως έχει δείξει η εμπειρία, επέλεγαν τις εναλλακτικές επιλογές που είχαν, με αποτέλεσμα λιγοστά παιδιά να πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο όντας προνήπια και κατ’ επέκταση οι υφιστάμενες  υποδομές να επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών αυτών, δίχως σημαντικά προβλήματα ή ελλείψεις. 

Οι ενστάσεις των γονέων για την ύπαρξη των απαραίτητων προδιαγραφών στα Νηπιαγωγεία της πόλης 

Με το νέο αυτό «καθεστώς» που δημιουργείται με την δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, η ανησυχία των γονέων των γεννηθέντων το 2015 παιδιών στην Κομοτηνή εστιάζεται ακριβώς πάνω στο θέμα των  υποδομών, καθώς και στην ύπαρξη του απαραίτητου προσωπικού που θα στελεχώσει τις αντίστοιχες θέσεις. Με την ανησυχία να εστιάζεται κυρίως στην προκρινόμενη «λύση» των προκάτ αιθουσών που δεν καλύπτουν τα απαιτούμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά αλλά και την ασφάλεια που απαιτείται για τις δομές εκπαίδευσης στην Ελλάδα του 2019. Την ανησυχία αυτή συμμερίζονται και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα έχουν εκφράσει τις αντίστοιχες ανησυχίες τους επί του ζητήματος, ενώ η ανεπάρκεια ή ανετοιμότητα των υφιστάμενων δομών αποτέλεσε σημείο αντιπαράθεσης και σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής, δίχως ωστόσο παραγόμενο αποτέλεσμα που θα κατεύναζε τις ανησυχίες των γονέων. 
 
Μερικά από τα ερωτήματα που προκύπτουν  και τα οποία προτάσσουν οι γονείς των μελλοντικών προνηπίων στον Δήμο Κομοτηνής, στην δημόσια συζήτηση η οποία διεξάγεται επί του ζητήματος, αφορά στην επάρκεια των υπαρχουσών αιθουσών, για την φιλοξενία των μαθητών που προβλέπονται να υπάρχουν του χρόνου, χωρίς να παραβιάζεται το μέγιστο πλήθος μαθητών ανά τμήμα, η επάρκεια των χώρων υγιεινής, βάση των προδιαγραφών που προβλέπονται, καθώς και η επάρκεια των αύλειων χώρων, ούτως ώστε τα παιδιά να προαυλίζονται με ασφάλεια. Επίσης θέτουν το ερώτημα, αν το πλήθος των παιδιών που υπολογίζονται να φοιτήσουν είναι υπολογισμένο με ακρίβεια, και ειδικότερα, αν περιλαμβάνει τα παιδιά που φοιτούν στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, ή τα παιδιά που αυτήν την στιγμή δεν φοιτούν καθόλου, κτλ.
Το παιδαγωγικό προσωπικό θα επαρκεί με την έναρξη της σχολικής χρονιάς; Τα παιδιά αυτά, σε αυτήν την ευαίσθητη ηλικία, θα έρθουν για πρώτη φορά σε επαφή με την τυπική πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Αναρωτιέται κανείς πόσο σημαντικό είναι να έχουν τον εκπαιδευτικό τους από την αρχή της χρονιάς;
 
Θυμίζουν, τέλος, ότι πιθανός συνωστισμός στους κοινόχρηστους χώρους των νηπιαγωγείων (αυλή, τουαλέτες, κτλ), θα αφορά ΚΑΙ τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2014 (και θα φοιτήσουν ούτως ή άλλως ως νήπια), για προφανείς λόγους.
 
Για όλους αυτούς τους λόγους, η πλειοψηφία των γονέων της Κομοτηνής αντιδρά στο νέο μέτρο της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, όχι μόνο για την επόμενη σχολική χρονιά, αλλά και για καμία σχολική χρονιά, μέχρις ότου είναι έτοιμα τα νηπιαγωγεία να ανταποκριθούν επαρκώς. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «Καμία γενιά μαθητών να μην ¨θυσιαστεί¨ μέχρι να είναι όλα έτοιμα», κάνοντας σαφές πως πάγιο αίτημά τους είναι η ορθή προετοιμασία από πλευράς των αρμοδίων αρχών της πόλης πριν την εφαρμογή του μέτρου, αν μη τι άλλο για την καλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα αυτού.
 
Άλλωστε όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά «Είναι θέμα ευθύνης απέναντι στα παιδιά μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.