Νεο «πνευμα» και κοινος βηματισμος για τα τμηματα της ΣΚΑΣ του ΔΠΘ

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Μανόλης Βαρβούνης κάνει τον έως τώρα απολογισμό του 2021 και μιλά για τις επόμενες δράσεις της

Απολογισμό της πορείας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν και ανέλαβε τα ηνία της Κοσμητείας, έκανε το πρωί της Τετάρτης, 1η Δεκεμβρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο κ. Μανόλης Βαρβούνης.

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών αναφέρθηκε στην συνέχεια του έργου των προκατόχων του σε μια εποχή με επιπλέον προκλήσεις δεδομένης και της πανδημίας του κορωνοϊού που έφερε τεράστιες αλλαγές και στον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας. Για την ΣΚΑΣ και τα τμήματά της που πλέον λειτουργούν δια ζώσης η πανδημία αποτέλεσε πρόκληση υπό την έννοια της δημιουργίας νέων προβλημάτων, τα οποία όμως όπως εξήγησε ο ίδιος ξεπεράστηκαν δίνοντας πλέον χώρο σε παλαιότερες που συνεχίζονται αλλά και νέες πρωτοβουλίες να αναπτυχθούν.

Ανανεωμένη εικόνα εντός και εκτός

Ξεκινώντας από την αναβάθμιση της παρουσίας της Σχολής προς τα έξω,  αρχής γενομένης με την ανανεωμένη ιστοσελίδα της, που εμπεριέχει πολύ περισσότερες πληροφορίες, το ανανεωμένο λογότυπο της, ενώ είναι και πιο φιλική προς τον χρήστη. Από τις σημαντικότερες αποφάσεις που υλοποιήθηκαν είναι και η έκδοση επιστημονικής επετηρίδας, σε ετήσια βάση, η οποία θα φιλοξενεί μελέτες και έρευνες του ακαδημαϊκού προσωπικού των τριών τμημάτων της Σχολής, ενώ αναμένεται να ενεργοποιηθεί και η πραγματοποίηση γενικής συνέλευσης όλης της Σχολής, που ναι μεν προβλεπόταν, δεν είχε όμως μέχρι στιγμής υλοποιηθεί. Όπως εξήγησε ο κ. Βαρβούνης «βασικός μας στόχος είναι να μπορούμε να συζητάμε πράγματα κοινού ενδιαφέροντος και να αλληλογνωριστούμε, γεγονός που μέχρι στιγμής λείπει και βεβαίως η διεύρυνση των δυνατοτήτων συνεργασίας. Με λίγα λόγια αυτό που λέμε να δημιουργηθεί το πνεύμα της σχολής, που δεν είναι εύκολο και για το οποίο και οι προκάτοχοί μου αγωνίστηκαν πολύ φέρνοντας πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Εμείς ευελπιστούμε να κάνουμε το βήμα παραπάνω».

Βασικό «εργαλείο» προς την κατεύθυνση αυτή θα είναι και η ολοκλήρωση των νέων εγκαταστάσεων στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής, καλώς εχόντων των πραγμάτων το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 ώστε να βρει το σύνολο των τμημάτων σε κοινή στέγη. Αυτό θα συνεπάγεται όπως εξήγησε ο Κοσμήτορας εκμηδενισμό των αποστάσεων, χρήση των ίδιων επιστημονικών υποδομών, όπως οι βιβλιοθήκες που θα ενωθούν, τα εργαστήρια κ.ο.κ. δημιουργώντας όπως τόνισε «ένα κύτταρο επιστημονικής εξέλιξης». Στο ίδιο πλαίσιο όπως έκανε γνωστό ο ίδιος έχει ξεκινήσει ήδη η συζήτηση και για κοινά μαθήματα μεταξύ των τριών τμημάτων, ενώ ήδη έχει ζητηθεί από το σύνολο της ακαδημαϊκής της κοινότητας να κοινοποιούν στην Κοσμητεία τα επιτεύγματα τους, όπως εκδόσεις, βραβεύσεις κ.ο.κ. ώστε δια μέσου αυτής να κοινοποιούνται στο σύνολο των μελών της.  «Στόχος μας» εξήγησε ο ίδιος «να λειτουργήσει η Κοσμητεία ως ένα είδος θεσμού που θα συσφίξει τις σχέσεις, θα προωθήσει την αλληλογνωριμία και την αλληλοσυνεργασία των μελών της σχολής».

Συνεδριακές διοργανώσεις για τις επετείους ’22-‘24

Ερωτηθείς σχετικά με τα επόμενα βήματα ο κ. Βαρβούνης  γνωστοποίησε την απόφαση της Κοσμητείας να τιμήσει τρία σημαντικά επετειακά γεγονότα της τριετίας ’22-’23-’24, ήτοι την Μικρασιατική Καταστροφή, τη Συνθήκη της Λωζάνης και την ανταλλαγή πληθυσμών. Σύμφωνα με τον ίδιο τα τρία αυτά γεγονότα θα τιμηθούν με δύο συνεδριακές διοργανώσεις, η πρώτη εκ των οποίων θα γίνει τον Οκτώβριο του 2022 διαδικτυακά και θα αφορά στην επανεκτίμηση της Μικρασιατικής Καταστροφής στις διάφορες πτυχές της. Το δεύτερο αναμένεται να γίνει δια ζώσης το 2023 με διεθνές επίσης χαρακτήρα και θα αφορά στους τρόπους με τους οποίους αποτυπώθηκε η ανταλλαγή των πληθυσμών στην τέχνη όλων των ειδών, από λογοτεχνία ως και τις εικαστικές τέχνες.

Ο κ. Βαρβούνης αναφέρθηκε και στις εκδόσεις της Σχολής κάνοντας ειδική μνεία στην υπό έκδοση των πρακτικών της Ημερίδας για το 1821 και τη γλώσσα σε επιμέλεια της κ. Πηνελόπης Καμπάκη – Βουγιουκλή, ενώ αναφέρθηκε και στις τρεις που έχουν προηγηθεί, για την ιστορία και τον πολιτισμό της Θράκης από τον κ. Κωνσταντίνο Χατζόπουλο, τα Θρακιώτικα Μαγειρέματα και το Ιασμιώτικο Λεξικό. Για να γνωστοποιήσει επίσης την απόφαση ανακήρυξης σε Επίτιμη Καθηγήτρια της ΣΚΑΣ της κ. Ευφροσύνης Ριζοπούλου, Ομότιμης Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου της Κύπρου και ιδρυτικό μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας των Επιστημών.

Εκδηλώσεις και δράσεις τιμής σε ανθρώπους της Θράκης που άφησαν το στίγμα τους

«Παράλληλα και τα τρία τμήματα, το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας και το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών, συνεχίζουν ακάθεκτα το επιστημονικό, το ερευνητικό, το εκπαιδευτικό έργο τους, με συνέδρια, ημερίδες, διαλέξεις, εκδόσεις κ.α. επομένως όπως αντιλαμβάνεστε η σχολή ετοιμάζει πάρα πολλά πράγματα και για των τμημάτων της» ανέφερε για να γνωστοποιήσει επίσης πως στο μέλλον έχει προγραμματιστεί η ΣΚΑΣ να τιμήσει και μία σειρά από εμβληματικές όπως τις χαρακτήρισε προσωπικότητες των γραμμάτων και της επιστήμης της πόλης και της Θράκης ευρύτερα, ανθρώπων που όπως επεσήμανε «έχουν αφήσει το στίγμα τους».

«Στόχος μας είναι η ΣΚΑΣ να συνεχίσει να εξελίσσεται πάντα σε μια σχολή σύγχρονη, με διεθνές προφίλ και ήδη συνεχίζεται και ο στόχος που έχουμε θέσει στο να κάνουμε την Κομοτηνή κόμβο στην ευρύτερη περιοχή μας των νεοελληνικών σπουδών. Μια σχολή με διεθνή στόχευση, με διεθνή ακτινοβολία, με διεθνή παρουσία, και ταυτοχρόνως με σημαντικό ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο» ανέφερε χαρακτηριστικά για να τονίσει κλείνοντας πως «πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία η οποία δεν τελειώνει ποτέ, είναι πάντοτε σε εξέλιξη, ξεκίνησε από τους προκατόχους μου, θα συνεχιστεί με τους διαδόχους μου και σε αυτήν την πορεία θέλω κι εγώ να συμβάλλω το κατά δύναμιν ώστε να προχωρήσει ακόμη περισσότερο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.