Μεγαλυτερο το προβλημα της βιας κατα των Γυναικων απο ο,τι καταγραφεται

Με ένα πολύ επίκαιρο ζήτημα ξεκίνησαν οι ενημερωτικές ημερίδες του Κέντρου Υγείας Κομοτηνής

Με το θέμα της Βίας κατά των Γυναικών, τις εκφάνσεις αλλά και την αντιμετώπιση του φαινομένου, ξεκίνησαν οι ενημερωτικές ημερίδες που διοργανώνουν το Κέντρο Υγείας Κομοτηνής και η 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης στο πλαίσιο προσέγγισης κοινωνικών και υγειονομικών θεμάτων που ενδιαφέρουν τους πολίτες το απόγευμα της Δευτέρας 4 Μαρτίου.

Στην ημερίδα, που έλαβε χώρα στο ισόγειο του ΚΥ Κομοτηνής βρέθηκαν εκ μέρους του Συμβουλευτικού Κέντρου Κομοτηνής (ΚΕΘΙ) η Κοινωνική Λειτουργός κ. Ευστρατία Γουντουδάκη και η Νομικός κ. Βαΐα Παπαστεργίου για αν μιλήσουν για ένα πάντα επίκαιρο θέμα, που το τελευταίο διάστημα βρίσκεται συνεχώς στο προσκήνιο.

Όπως τόνισε η υπεύθυνη Νοσηλευτικής του Κέντρου Υγείας Κομοτηνής κ. Μαρία Γεωργιάδου, αποφάσισαν, με τη βοήθεια της 4ης ΥΠΕ και την παρότρυνση του Διοικητή κ. Δημήτρη Τσαλικάκη και της Υποδιοικήτριας κ. Ειρήνης Χατζοπούλου,  επειδή ως φορέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι οι πρώτοι στους οποίους απευθύνεται πολύς κόσμος, να πραγματοποιήσουν αυτή τη σειρά ενημερωτικών δράσεων για κοινωνικά και υγειονομικά θέματα. Ξεκίνησαν δε με το θέμα της βίας κατά των γυναικών, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις, πάντα προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών.

Μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα

Από την πλευρά του Συμβουλευτικού Κέντρου, η κ. Γουντουδάκη τόνισε πως ανταποκρίθηκαν με χαρά στην πρόσκληση από το Κέντρο Υγείας, για να μιλήσουν για τη βία κατά των γυναικών, ενόψει της παγκόσμιας ημέρας της Γυναίκας, 8 Μαρτίου.

Όπως τόνισε, ο αριθμός των περιστατικών που αναφέρονται, και φτάνουν και σε αυτούς, δεν αντικατοπτρίζουν το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος. Και αυτό γιατί πολλές γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα βίας διστάζουν και φοβούνται να απευθυνθούν στις υπηρεσίες, ενώ και ο αριθμός τους δεν αντικατοπτρίζει όσα μπορεί να κάνει ο φορέας και το δίκτυό τους.

Πάντως οι γυναίκες πλέον, σε σχέση με το παρελθόν, απευθύνονται πιο εύκολα στις υπηρεσίες, αυτό όμως δεν σημαίνει πως είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε κάποιες κινήσεις. «Ο βαθμός ετοιμότητας της κάθε γυναίκας προκειμένου να προχωρήσει σε κάποιες κινήσεις και να φύγει από το κακοποιητικό περιβάλλον ή από τον κακοποιητικό σύζυγο ή σύντροφο είναι πάρα πολύ σημαντικός για εμάς» σημείωσε, χωρίς να δουλεύουν κατευθυντικά ή να πιέζουν κάποια γυναίκα να προβεί σε οτιδήποτε, αλλά με καθαρά συμβουλευτικό ρόλο.

Κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού στην πανδημία, σημείωσε, παρότι αναφέρεται συχνά ότι παρατηρήθηκε αύξηση του φαινομένου της κακοποίησης, στην υπηρεσία τους δεν είδαν τη δημιουργία καινούριων περιστατικών από δράστες που δεν ήταν βίαιοι πριν την πανδημία, αλλά παρατήρησαν επιπολασμό των περιπτώσεων, δηλαδή αυτοί που ήταν ήδη βίαιοι, αύξησαν τον αριθμό των περιστατικών της βίας.

Η νομικός του Κέντρου κ. Βαΐα Παπαστεργίου τόνισε πως προσπαθούν να παρουσιάσουν όσο πιο απτά γίνεται το θέμα της έμφυλης βίας, τις μορφές της, και το νομικό κομμάτι της αντιμετώπισής του φαινομένου.

Ο νόμος που αφορά την ενδοοικογενειακή βία καλύπτει κάποιες πλευρές, ενώ υπάρχουν και οι κοινές διατάξεις του ποινικού κώδικα, με τις ποινές να εξαρτώνται από το αδίκημα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.