Προχωρα η αντικατασταση των αντλιοστασιων της Βιστωνιδας

Προστατεύουν έκταση 18.000 στρεμμάτων κατά μήκος του αναχώματος δυτικά της Σάλπης

Δημοσιεύτηκε η προκήρυξη για την επαναλειτουργία των τριών αντλιοστασίων του ανατολικού αναχώματος της περιοχής Βιστωνίδας, με το κόστος της προμήθειας να ανέρχεται στα 800.000 ευρώ.

Να θυμίσουμε πως τα αντλιοστάσια αποχετεύουν έκταση περίπου 6.000 στρεμμάτων έκαστο κατά μήκος του παραλίμνιου αναχώματος δυτικά της Σάλπης, στην περίπτωση έντονης βροχόπτωσης που αυξάνει την παροχέτευση από τους ποταμούς που τροφοδοτούν την λίμνη Βιστωνίδα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζει όλη η περιοχή.

Τα αντλιοστάσια αυτά δεν λειτουργούν πλέον, λόγω παρωχημένης τεχνολογίας αλλά και πολλών κλοπών και λεηλασιών και έτσι πλέον δεν μπορούν να αποτρέψουν τον κίνδυνο πλημμυρών που διατρέχουν οι χαμηλές γεωργικές εκτάσεις και τα αγροκτήματα της περιοχής πέριξ της Βιστωνίδας, ούτε να παρέχουν ασφάλεια και στους πέριξ της Βιστωνίδας οικισμούς.

Πώς λειτουργούν τα αντλιοστάσια

Για να κάνουν την δουλειά τους τα αντλιοστάσια, τα ύδατα μέσω της κύριας τάφρου καταλήγουν στους θαλάμους αναρρόφησης τους και από εκεί ανυψώνονται με αντλίες μέσω χαλύβδινων καταθλιπτικών αγωγών και οδηγούνται απευθείας στη λίμνη Βιστωνίδα. Οι καταθλιπτικοί αγωγοί διέρχονται κάτω από το προστατευτικό παραλίμνιο ανατολικό ανάχωμα.

Επομένως η ύπαρξη αντλιοστασίων σε κατάσταση ετοιμότητας μπορεί να αντιμετωπίσει κινδύνους που θα προέρχονταν από την για οποιοδήποτε λόγο και αιτία συγκέντρωση επικίνδυνα μεγάλων ποσοτήτων υδάτων ανατολικότερα του ανατολικού αναχώματος που θα έθεταν σε κίνδυνο τόσο οικισμούς όσο και καλλιεργούμενες εκτάσεις και λοιπές υποδομές.

Τι θα αντικατασταθεί

Οι ζημιές που καταγράφηκαν αφορούν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης στους ηλεκτρικούς πίνακες, στους κινητήρες και τις αντλίες, στην προμήθεια και τοποθέτηση των υλικών που έχουν καταστραφεί .

Προβλέπεται με την παρούσα προμήθειας η αντικατάσταση των υφιστάμενων αντλητικών συγκροτημάτων επιφάνειας με νέα αντλητικά συγκροτήματα κατακόρυφης αξονικής ροής, μετά την αποξήλωση των παλαιών αντλητικών συγκροτημάτων και τοποθέτηση στην ίδια ακριβώς θέση των νέων.

Τα συγκροτήματα που θα τοποθετηθούν θα έχουν καλύτερο βαθμό απόδοσης στην παροχή, μικρότερες απαιτήσεις συντήρησης, λόγω της ευκολότερης επισκεψιμότητας του κινητήρα επιφάνειας και του μονού πτερυγίου τύπου προπέλας, ενώ λειτουργούν σε συνθήκες έλλειψης νερού χωρίς να υποστούν βλάβες, ενώ λόγω των μειωμένων στροφών κινητήρα, οι βλάβες στα μηχανικά του μέρη είναι μηδενικές, αυξάνοντας την διάρκεια ζωής και στα ηλεκτρικά του μέρη.

Παράλληλα θα ενσωματωθούν κατάλληλα συστήματα αυτοματισμού, προστασίας και τηλεελέγχου ώστε να δύναται η απομακρυσμένη λειτουργία των αντλιοστασίων.

Μάλιστα θα γίνει προμήθεια, τοποθέτηση και σύνδεση πλήρους συστήματος μετρήσεως στάθμης ύδατος, που αποτελείται από το στοιχείο αντιλήψεως στάθμης και τον ηλεκτρονόμο ανιχνεύσεως σήματος και όργανο ενδείξεως στάθμης ύδατος με όλα τα αναγκαία εξαρτήματα, πόρτες εμφράξεως και θυροφράγματα και δικλείδες σε κάθε αντλιοστάσιο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.