Μια σταυροπετρα απο την Αρμενια στην Κομοτηνη

Μοναδική παγκοσμίως η σταυρόπετρα που τοποθετήθηκε στην Αρμενική Εκκλησία της Κομοτηνής

Ενσωματώνει στοιχεία από την Αρμενική και την Ελληνική παράδοση

Μια μοναδική παγκοσμίως σταυρόπετρα, ή Χατσκάρ, που συνδυάζει στοιχεία του αρμενικού και του ελληνικού πολιτισμού που συνενώνονται για να αντιπροσωπεύσουν την Αρμενική Κοινότητα της Κομοτηνής, και την Ελληνοαρμενική φιλία γενικότερα, αποκαλύφθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 21 Οκτωβρίου στην αυλή της Αρμενικής Εκκλησίας Κομοτηνής, παρουσία εκπροσώπων από την Αρμενία, αλλά και την τοπική κοινωνία, αναπόσπαστο κομμάτι της οποίας αποτελεί η Αρμενική Κοινότητα.

Η συγκεκριμένη Σταυρόπετρα ξεχωρίζει για την προθήκη του αρχαιοελληνικού μοτίβου του μαιάνδρου, η οποία την κάνει μοναδική, μιας και όλες οι γνωστές σταυρόπετρες δεν ενσωματώνουν στοιχεία άλλων πολιτισμών.

Όπως εξήγησε ο Ύπατος Αρχιμανδρίτης Οβανές Σαγντετζιάν, ο οποίος σχεδίασε την σταυρόπετρα που κατασκευάστηκε στην Αρμενία, και αποτελεί δωρεά, από την Hyeland Construction του κ. Mardiros Boziakalian, στο άνω τμήμα βρίσκονται οι προτομές των αγαπημένων τους Αγίων, του Αγίου Γρηγορίου του Φωτιστή (Αρμενίας) και του Αγίου Ιακώβου, προστάτη της πόλης της Κομοτηνής κι όλων των μελών της κοινότητας.

Εκατέρωθεν του σταυρού αλλά και στη βάση της Σταυρόπετρας βρίσκεται το μοτίβο του μαιάνδρου, το αρχαίο σύμβολο των μαιάνδρων των ποταμών, που χρησιμοποιήθηκε γιατί μας θυμίζει την αιώνια κι ατελείωτη ροή των πραγμάτων.

Η ροή του νερού συμβολίζει τη συνεχή κίνηση της ζωής, ως το κλειδί για την ύπαρξη μας, και πιο σημαντικά, τονίζει την αιώνια φιλία, αγάπη κι αφοσίωση μεταξύ των δύο εθνών.

Τέλος, στο κέντρο είναι ο παραδοσιακός Αρμένικος Σταυρός που αντιπροσωπεύει τη χριστιανική πίστη του έθνους της Αρμενίας.

Αγάπη για την πατρίδα τους και την πατρίδα των προγόνων τους

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Αρμενικής Κοινότητας κ. Στεπάν Ματεοσιάν, η Αρμενική Εκκλησία της Κομοτηνής έχει ιστορία άνω των 200 ετών, με το σημερινό ναό να θεμελιώνεται το 1834, αλλά στο χώρο να προϋπάρχει ξύλινη κατασκευή.

Σε αυτά τα χρόνια είχαν πολλές ανόδους και πτώσεις όσο αφορά τον πληθυσμό, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, που εξαρτώταν από τις συγκυρίες, τους πολέμους που μεσολάβησαν, τις μεταναστεύσεις και άλλα.

Για αυτό και είναι σημαντική αυτή η ημέρα, γιατί αποκαλύπτουν ένα μνημείο αφιερωμένο στην φιλία των δύο λαών, της Ελλάδας και της Αρμενίας, και ένα επιστέγασμα όσων έχει βιώσει η δική του, Τρίτη γενιά Αρμενίων, και εκφράζει απόλυτα τα συναισθήματά τους. «Δηλαδή την αγάπη μας για την Ελληνική μας πατρίδα, αλλά και την πατρίδα των προγόνων μας» ανέφερε.

Η σκέψη για την τοποθέτηση αυτής της σταυρόπετρας ήταν κάτι το οποίο ήθελαν πάντα να κάνουν, όμως η ιδέα υλοποιήθηκε μόνο όταν βρέθηκε ένα πολύ καλός φίλος της Κομοτηνής και της κοινότητάς, που προσφέρθηκε να το κάνει, φιλοτεχνόντας τη σταυρόπετρα στην Αρμενία, κάτι που διήρκεσε και πολύ καιρό. Σημαντικό δε θεωρεί και το στοιχείο του μαιάνδρου, που συμβολίζει και την σύνδεση της κοινότητας με την χώρα μας.

Στα αποκαλυπτήρια οι δωρητές

Στα αποκαλυπτήρια παρευρέθηκαν και ο κ. Mardiros Boziakalian, αλλά και οι συνεργάτες του από την Hyeland Construction, ο κ. Karoush Ghazelian και ο κ. Sarkis Jabocourian, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξουν την σημασία που δίνουν στις στενότερες ελληνοαρμενικές σχέσεις.

Μάλιστα ο κ. Boziakalian, τόνισε πως η παρουσία τους στην περιοχή μας ήταν μεγάλη χαρά για αυτούς, και μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσουν ποτέ. Παράλληλα όμως είναι και μια ευκαιρία, δεσμευόμενος ότι θα συνεχίσει από εδώ και πέρα να έχουν παρουσία εδώ, σε συνεργασία με το Ελληνικό και το Αρμενικό κράτος. Θέλουν λοιπόν η εταιρεία τους να έχει παρουσία, και να κάνει πολλά τόσο για την Κομοτηνή όσο και για ολόκληρη τη Θράκη, και να εργαστούν εδώ.

Από την πλευρά του ο κ. Ghazelian τόνισε πως η Hyeland Construction έχει έδρα στο Γιερεβάν, την πρωτεύουσα της Αρμενίας, και ο π. Σαγντετζιάν τους έδωσε την ευκαιρία να κάνουν αυτή την δωρεά στον ναό του Αγίου Γρηγορίου του Φωτιστή. Εξέφρασε δε την χαρά του που η εταιρεία μπόρεσε να κάνει αυτή την προσφορά στην Εκκλησία, εκφράζοντας την ελπίδα πως αυτό μπορεί να συνεχιστεί και αργότερα.

Χαιρετισμός του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου

Στην αρχή της εκδήλωσης, η χορωδία της Αρμενικής Κοινότητας Κομοτηνής τραγούδησε το πάτερ Ημών στα Αρμενικά, καθώς και τους εθνικούς ύμνους Ελλάδος και Αρμενίας, πριν ακολουθήσουν οι χαιρετισμοί από τους επισήμους.

Επίσης αναγνώστηκε ο χαιρετισμός του μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, ο οποίος εξέφρασε εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου τις πλέον εγκάρδιες ευχές και συγχαρητηρίους προσρήσεις, επ’ ευκαιρία της 189ης επετείου από την ανέγερση του Ιερού Ναού του Αγίου Γρηγορίου Φωτιστού των Αρμενίων, στην Κομοτηνή.

Εξέφρασε δε την μεγάλη τους συγκίνηση γιατί η Αρμενική Θρησκευτική Κοινότητα τού Ναού, θέλοντας να τιμήσει ιδιαζόντως την επέτειο, αποφάσισε να τοποθετήσει την σταυρόπετρα, που εκπροσωπεί την Ελληνοαρμενική φιλία στο πέρασμα των αιώνων.

Την εκδήλωση επίσης χαιρέτισε ο εκπρόσωπος της πρεσβείας της Αρμενίας.

Σημαντικός ο συμβολισμός του Σταυρόλιθου

Από την πλευρά του ο Ύπατος Αρχιμανδρίτης Οβανές Σαγντετζιάν τόνισε πως «ως Έλληνες κι Αρμένιοι, κουβαλάμε περήφανα μέσα στην καρδιά μας κι ενσωματωμένες μέσα στην ταυτότητά μας πατρίδα και θρησκεία».

Τόνισε δε την σημασία της ημέρας, και το γεγονός ότι αντίθετα με τα περισσότερα Χατσκάρ, το συγκεκριμένο συνδυάζει στοιχεία του αρμενικού και του ελληνικού πολιτισμού που συνενώνονται για να αντιπροσωπεύσουν την κοινότητα.

«Μετά από έρευνα διαπιστώσαμε ότι στα Χατσκάρ δεν ενσωματώνονται στοιχεία από άλλους πολιτισμούς, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού. Γι’ αυτό το λόγο το συγκεκριμένο Χατσκάρ ξεχωρίζει παγκοσμίως για τα λεπτομερή στοιχεία και το ελληνικό μοτίφ του μαιάνδρου» τόνισε.

Κλείνοντας, απέτισε φόρο τιμής στην Αρμενία και σε όλες τις αρμενικές κοινότητες παγκοσμίως.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον Μητροπολίτη των Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδος Αρχιεπίσκοπο κ. Κεγάμ Χατσεριάν, ο οποίος τόνισε πως η ημέρα αυτή είναι ξεχωριστή για τους Αρμενίους της Κομοτηνής και ολόκληρης της Θράκης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ιστορία και τη σημασία των σταυροπετρών, ενώ τόνισε πως η συγκεκριμένη θυμίζει τους αιώνες αδερφικής συνύπαρξης των δύο λαών, και ιδιαίτερα τα τελευταία 200 χρόνια. «Παρότι αποτελεί μια άφωνη πέτρα, αποτελεί μια εύγλωττη μαρτυρία της αδερφικής συνύπαρξης του Ελληνικού και του Αρμενικού λαού» τόνισε κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.