Γνωρισαν του τεσσερις πυλωνες της Νομικης επιστημης οι φοιτητες της Νομικης Κομοτηνης

Στην CareerDay που διοργάνωσε η ΑΝΟΚ για να παραθέσει τις δυνατότητες που υπάρχουν μετά την αποφοίτησή τους

Τις δυνατότητες και τις επιλογές που έχουν ακολουθώντας ένα από τους τέσσερις πυλώνες της Νομικής Επιστήμης, γνώρισαν οι φοιτητές της Νομικής Κομοτηνής στην CareerDayτης Ανεξάρτητης Νομικής Κομοτηνής (ΑΝΟΚ) που έλαβε χώρα το απόγευμα της Κυριακής 10 Δεκεμβρίου στη Λέσχη Κομοτηναίων.

Για να λύσουν τις όποιες απορίες των φοιτητών βρέθηκαν εκεί τέσσερις έμπειροι επαγγελματίες στο αντικείμενό τους, ο κ. Δημήτρης Βερβεσός, δικηγόρος και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο κ. Παναγιώτης Δανιάς, Δικαστής, ο κ. Γιώργος Καταπόδης, πρ. Διπλωμάτης και ο κ. Χρήστος Δανιάς, Συμβολαιογράφος.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΑΝΟΚ κ. Κωνσταντίνος Βερβεσός, η αγωνία και οι απορίες για το τι ακολουθεί είναι έντονες από την αρχή μέχρι το τέλος του ακαδημαϊκού ταξιδιού, είτε είναι νεοεισακτέοι, είτε είναι τελειόφοιτοι.

Για αυτό και πραγματοποιήσαν την εκδήλωση αυτή, και προσκάλεσαν τους ομιλητές τους, ώστε σε μορφή συνέντευξης να γνωρίσουν τις διαθέσιμες επαγγελματικές επιλογές μετά την λήψη του πτυχίου, πώς μπορούν να ακολουθήσουν την επαγγελματική πορεία που επιθυμούν, και τι πρέπει να κάνουν.

Αντέχουν παρά τα πλήγματα οι δικηγόροι

Για τον κλάδο της ενεργής δικηγορίας, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προσφέρει, μίλησε ο κ. Δημήτρης Βερβεσός, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, που τόνισε πως η CareerDay είναι μια πολύ σημαντική εκδήλωση για τα νέα παιδιά, ώστε να ξέρουν τι συμβαίνει στα νομικά επαγγέλματα στη χώρα μας, «αν θα γίνουν deliveryή θα γίνουν δικηγόροι».

Η ενεργή δικηγορία, τόνισε, βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, μιας και βγαίνει από εννιά χρόνια μνημονιακής κρίσης και δύο χρόνια πανδημίας, και της συνεχιζόμενης πληθωριστικής και ενεργειακής κρίσης, που έχει οδηγήσει λόγω και του πληθωρισμού του επαγγέλματος, στα όρια της απελπισίας και της απόγνωσης.«Αλλά οι δικηγόροι είναι δρομείς μεγάλων αποστάσεων, είναι σαν τις κατσαρίδες και θα επιβιώσουν και από αυτό τον πυρηνικό πόλεμο που ετοιμάζει και αυτή η κυβέρνηση σε βάρος τους» ανέφερε.

Μεγάλο το ενδιαφέρον για τον δικαστικό κλάδο

Ο κ. Παναγιώτης Δανιάς, πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, μίλησε στους φοιτητές για τον τρόπο με τον οποίο κάποιος μπορεί να γίνει δικαστής, ποιες είναι οι επαγγελματικές δυνατότητες που έχει και τη δυνατότητα αξιοποίησης του πτυχίου τους.

Κάθε χρόνο γίνεται διαγωνισμός για την Σχολή Δικαστών, και πάντα υπάρχει η δυνατότητα, αρκεί κάποιος να μπορεί να πετύχει στις εξετάσεις και να θέλει να ασχοληθεί με τη δικαιοσύνη.

Το ενδιαφέρον τόνισε, είναι σημαντικό, μιας και για τις διατιθέμενες θέσεις συνήθως ένας στους τρεις με ένας στους πέντε πετυχαίνει, κάτι που δείχνει τον αριθμό των νομικών που ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν αυτή την πορεία στη ζωή τους.

Μια διαφορετική ζωή στο Διπλωματικό Σώμα

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Καταπόδης, πρώην Διπλωμάτης, υπενθύμισε πως κάποτε στο Υπουργείο Εσωτερικών έμπαινες μόνο με πτυχίο Νομικής και στη συνέχεια Πολιτικών Επιστημών, παρόλο που πλέον αυτό έχει διευρυνθεί.

Θεωρεί δε πως όταν κάποιος έχει ολοκληρώσει τη Νομική, έχει πολύ καλά εφόδια για να κάνει καριέρα στο Διπλωματικό σώμα, ένας πολύ ενδιαφέρων κλάδος που συνδέεται με την διεθνή επικαιρότητα και έχει άμεση εμπλοκή σε αυτή.

Ο κλάδος έχει δύο βασικές προκλήσεις, τη λεγόμενη διμερή διπλωματία, με απασχόληση σε μια πρεσβεία τρίτης χώρας, και η λεγόμενη πολυμερής διπλωματία, δηλαδή οι διεθνείς οργανισμοί.

«Ένας απόφοιτος Νομικής νομίζω ότι έχει όλα τα εφόδια για να κάνει μια πολύ καριέρα στο διπλωματικό σώμα, που είναι ένας τρόπος ζωής, και αποτελεί μια πολύ καλή προοπτική καριέρας» εκτίμησε ο ίδιος.

Έχει μέλλον η συμβολαιογραφία

Τέλος ο κ. Χρήστος Δανιάς, μέλος του ΔΣ του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, τόνισε τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας της ΑΝΟΚ, που δίνει στους φοιτητές μια εικόνα των δυνατοτήτων που έχουν μέσα στη νομική επιστήμη.

Ένα από αυτά είναι και η συμβολαιογραφία, που θεωρεί πως είναι ένα επάγγελμα με μέλλον, και συνεχίσει να διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην ελληνική κοινωνία.

Σχολιάζοντας το θέμα της ψηφιοποίησης για το οποίο έχουν αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, προχωρώντας σε αποχή, σημείωσε πως έγινε μια προσπάθεια να ψηφιοποιηθεί πλήρως ένα συμβόλαιο και να το κάνει μέσα σε «κουτάκια» κάτι που θεωρούν ότι δημιουργεί ανασφάλεια στη συναλλαγή.

Πιστεύει πως σε ένα μεγάλο βαθμό η ελληνική πολιτική σκηνή έχει καταλάβει πως πρέπει να δουλέψουν, σε ένα ευρωπαϊκό πρότυπο, σε ένα Ευρωπαϊκό μέλλον, χτίζοντας μια ψηφιακή εποχή, η οποία θα είναι ασφαλής για όλους, σημειώνοντας πως φαίνεται να υπάρχει φως στο τούνελ για το θέμα της αποχής τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.