«Μαμα, θελω να γινω Δικηγορος!»

Ένα βιβλίο εγχειρίδιο για επίδοξους νομικούς και όχι μόνο παρουσιάστηκε στην Κομοτηνή

Ένα βιβλίο οδηγό, για όλους όσους θέλουν να σπουδάσουν και να ασχοληθούν µε τη Νοµική, παρουσίασε στην Κομοτηνή το απόγευμα της Κυριακής 2 Απριλίου ο συγγραφέας Μανώλης Βαμβουνάκης, ο οποίος «επέστρεψε» στην πόλη στην οποία σπούδασε με ένα βιβλίο που μεταφέρει όχι μόνο τις εμπειρίες του, αλλά και γνώσεις που απέκτησε πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια των σπουδών του.
 
Για το βιβλίο εκτός του συγγραφέα μίλησαν οι Γιώργος Κυμπαρίδης, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, Ισμήνη Στεργιαννίδου-Σιανίδου, δικηγόρος, λέκτορας της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, Μαίρη Κοσμίδου, Προϊσταμένη Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν.Ροδόπης και Βασιλική Τάτση, φοιτήτρια Νομικής του ΔΠΘ.
 
 

Ισμήνη Στεργιαννίδου-Σιανίδου
 
«Τα νέα παιδιά τώρα είναι πιο ικανά από οποτεδήποτε»

 
Για το περιεχόμενο και τη δομή του βιβλίου μίλησε η κ. Ισμήνη Στεργιαννίδου-Σιανίδου, δικηγόρος, λέκτορας της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, που εστίασε στο κομμάτι της πρακτικής εφαρμογής και της επαγγελματικής ενασχόλησης των νομικών μέσα από το βιβλίο.
 
Με δεδομένο πως οι νέες γενιές αποτελούν πάντα την ελπίδα για το μέλλον, εξέφρασε την άποψη πως ίσως «τα νέα παιδιά τώρα είναι πιο ικανά από οποτεδήποτε, γιατί έχουν τόσα πολλά προσόντα και τόση πολλή διάθεση, που θα βοηθήσουν και τους εαυτούς τους πρωτίστως αλλά και την κοινωνία για να αντιμετωπίσει τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει σήμερα».
 
 

Μαίρη Κοσμίδου
 
«Πρόκειται για ένα βιβλίο θησαυρό, ένα χρυσό οδηγό για ένα παιδί που επιλέγει να γίνει δικηγόρος όμως επάνω του θα μπορούσε να βασιστεί οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα»

 
Την προσέγγιση της εκπαιδευτικού αλλά και της μητέρας στο θέμα έδωσε η Προϊσταμένη Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν.Ροδόπης κ. Μαίρη Κοσμίδου, αναφέροντας πως ένας έφηβος καλείται να επιλέξει το επάγγελμα που θα ακολουθήσει και θα εκπονήσει μετέπειτα τη ζωή του, σε μια ταραγμένη περίοδο της ζωής του όπως η εφηβεία, τι βαραίνει στην επιλογή του, τα ερωτήματα που θα πρέπει να θέσει και να απαντήσει αλλά κα πως οι γονείς θα πρέπει να είναι υποστηρικτικοί.
 
«Πρόκειται για ένα βιβλίο θησαυρό, ένα χρυσό οδηγό για ένα παιδί που επιλέγει να γίνει δικηγόρος όμως επάνω του θα μπορούσε να βασιστεί οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα» σημείωσε, τονίζοντας πως το σημαντικότερο για τους νέους είναι να κάνουν συνειδητές επιλογές, να τις στηρίζουν αλλά να αντιλαμβάνονται πότε είναι λανθασμένες.
 
Βέβαια σήμερα παράγοντας αποτελεί και το θέμα της οικονομικής κρίσης, που μπορεί να περιορίσει τις επιλογές, όμως η κ. Κοσμίδου θεωρεί πως πάντα υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές, χωρίς να αναγκαστούν οι νέοι να κάνουν εκπτώσεις στα όνειρα και τα θέλω τους, επιλέγοντας σχολές, και όχι πόλεις.
 
 

Γιώργος Κυμπαρίδης
 
«Τα παιδιά που έρχονται σήμερα στο χώρο, αποτελούν τη βάσιμη ελπίδα για να τον αναβαθμίσουμε και να τον εκσυγχρονίσουμε»

 
Παρόλο που ο προσανατολισμός προς τη Νομική προέκυψε για αυτόν στην πορεία, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Γιώργος Κυμπαρίδης ανακάλυψε πως αυτό που ταίριαζε στην ιδιοσυγκρασία του ήταν ότι η νομική επιστήμη ασχολούνταν με τον άνθρωπο, και αυτό ήταν το στοίχημά του, να εφαρμόσει δηλαδή την ικανότητά του σ’ ένα χώρο που θα τον κάνει ευτυχισμένο στην καθημερινότητά του.
 
Φυσικά όμως σημαντικό ρόλο παίζει και η εποχή στην οποία γίνεται η επιλογή, μιας και τα τελευταία χρόνια μαζί με την οικονομική κρίση παρατηρούνται «επιθέσεις» σε επαγγελματικές θέσεις στο χώρο, με ρυθμίσεις και αλλαγές που επιδείνωσαν την κατάσταση και το επίπεδο του νομικού.
 
Έτσι θεωρεί πως οι νέοι που θα παραμείνουν πιστοί στη νομική επιστήμη, είναι αυτοί που έχουν άλλου είδους κριτήρια για να την επιλέξουν, και όχι τα οικονομικά, και σε αυτούς ο κλάδος έχει εναποθέσει τις ελπίδες του, ώστε να αναστρέψουν τη σημερινή κατάσταση όσο και απαξίωσης της, στην οποία έχουν συντελέσει λάθη και παραλείψεις παλαιοτέρων.
 
«Τα παιδιά που έρχονται σήμερα στο χώρο, αποτελούν τη βάσιμη ελπίδα για να τον αναβαθμίσουμε και να τον εκσυγχρονίσουμε ώστε να είναι ανταγωνιστικός και να δίνει ρυθμούς ανάπτυξης και προόδου στη χώρα» τόνισε, επισημαίνοντας πως η Δικαιοσύνη, ως τρίτος πυλώνας του πολιτεύματος, μπορεί να δώσει τη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη στην κοινωνία και τους ανθρώπους που διαβιούν σε μια χώρα ώστε να είναι ασφαλείς και να μην διακυβεύεται συνεχώς το έννομο συμφέρον τους.
 
 

Βασιλική Τάτση
 
«Αυτό που θα κάνει τη διαφορά είναι τα δικά μου όνειρα και πώς βλέπω το ακαδημαϊκό και επαγγελματικό μου μέλλον»

 
«Βιβλίο εργαλείο» χαρακτήρισε το πόνημα η κ. Βασιλική Τάτση, φοιτήτρια Νομικής του ΔΠΘ, επισημαίνοντας πως της έλυσε απορίες που είχε πριν ακόμα μπει στη σχολή, αλλά και πως της έδωσε την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσει τα κίνητρά της για το μέλλον όταν την ολοκληρώσει.
 
«Με έκανε να καταλάβω πως δε χρειάζεται να καταπιέσω τον εαυτό μου ώστε να αλλάξω κάποια χαρακτηριστικά, επειδή τα έχουν άλλοι νομικοί, αυτό που θα κάνει τη διαφορά είναι τα δικά μου όνειρα και πώς βλέπω το ακαδημαϊκό και επαγγελματικό μου μέλλον», τόνισε, κάτι που κάνει κάθε νομικό ξεχωριστό.
 
Θεωρεί δε πως οι νομικοί της δικής της γενιάς είναι αυτοί που θα βγουν στην αρένα της δικηγορίας μαχόμενοι για το δίκαιο του κάθε ατόμου, σημειώνοντας πως η εμπειρία της στο Στρασβούργο, όπου φοίτησε το προηγούμενο εξάμηνο, της έδειξε πως πολλά από τα προβλήματα στη χώρα μας τα αντιμετωπίσουν στο εξωτερικό, και όποιος θέλει να διαπρέψει θα βρει πάντα μια διέξοδο για να κάνει αυτό που αγαπάει.
 
 

Μανώλης Βαμβουνάκης
 
«Οι επίδοξοι νομικοί θα πρέπει να είναι γεροί απέναντι στους καιρούς, και παράλληλα αισιόδοξοι»

 
«Στην Κομοτηνή σπούδασα, οικοδόμησα τα όνειρα και τους στόχους μου, και επέστρεψα με αφορμή το βιβλίο για να τιμήσω τους συμφοιτητές μου και να μεταδώσω αυτές τις πληροφορίες και γνώσεις που έλαβα μέσα από την πρακτική μου άσκηση αλλά και την προσωπική μου αναζήτηση όλο αυτό το διάστημα των τεσσάρων χρόνων» σημείωσε ο συγγραφέας, τονίζοντας πως το βιβλίο απευθύνεται σε μαθητές που θέλουν να σπουδάσουν νομική, φοιτητές που αναζητούν την γνώση αλλά και την κατάλληλη εκπαίδευση μετά την σχολή.
 
Ο ίδιος, έχοντας λάβει μια πολύ σημαντική εμπειρία στο δικηγορικό γραφείο του γνωστού ποινικολόγου Σάκη Κεχαγιόγλου, και θεώρησε έτοιμο τον εαυτό του, «εκμεταλλευόμενος» την θετική εμπειρία από τον μέντορα-δικηγόρο, να μεταδώσει αυτές τις γνώσεις και πληροφορίες που προσέλαβε, στους συμφοιτητές του στην Κομοτηνή.
 
Το βιβλίο, σημείωσε, θα μπορούσε να είναι «Μαμά θέλω να σπουδάσω Νομική» για αυτό και θεωρεί πως δεν θα πρέπει να συνδέεται αυτόματα η νομική επιστήμη με ένα νομικό επάγγελμα. Για αυτό το βιβλίο καθοδηγεί, βήμα προς βήμα, για όλα τα νομικά και εξωνομικά επαγγέλματα, αλλά και όλες τις διεξόδους τόσο στα εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
 
Μάλιστα δεν συνδέει πάντα την επιστήμη με την αγορά εργασίας, το κάνει όμως σε πολλά σημεία προκειμένου να πετύχουν αυτοί που πάντα ψάχνουν τον στόχο τους, δίνοντας κατευθυντήριες γραμμές.
 
Παρόλα αυτά εξέφρασε την άποψη ότι «δεν μπορούμε να προτρέπουμε στην αποφυγή σπουδής σε μια επιστήμη συνδέοντάς την άμεσα με τις κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις των καιρών και μια προβληματική επαγγελματική αγορά», μιας και αυτό θα μας πήγαινε πολλά χρόνια πίσω.
 
Λαμβάνοντας δε την ευκαιρία από την προσέλευση νέου κόσμου στην παρουσίαση, που θέλει ή σπουδάζει ήδη νομική, τόνισε πως οι επίδοξοι νομικοί θα πρέπει να είναι γεροί απέναντι στους καιρούς, και παράλληλα αισιόδοξοι, διότι μόνο με βήματα προς τα εμπρός όλοι αυτοί θα μπορέσουν να αλλάξουν τόσο την επιστήμη, αλλά και την αγορά εργασίας, αναζητώντας μεταξύ άλλων και τις καινούριες διεξόδους, που σήμερα αλλάζουν το επάγγελμα, όπως η διαμεσολάβηση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.