Αλματα στην Καρδιολογικη Κλινικη Κομοτηνης θα σημανει η μετεγκατασταση στο νεο Νοσοκομειο

Ομιλία του Συντονιστή-Διευθυντή της Κλινικής Λεωνίδα Διαμαντόπουλου στα μέλη του Συλλόγου Καρδιοπαθών Ροδόπης

Στο παρόν αλλά κυρίως στο μέλλον της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Κομοτηνής, ενόψει και της κατασκευής του νέου Νοσοκομείου, ήταν αφιερωμένη η πρώτη από τις ενημερωτικές συναντήσεις επί σειράς θεμάτων υγείας που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ο Σύλλογος Στήριξης & Αποκατάστασης Καρδιοπαθών και Πρόληψης Καρδιοπαθειών, Ν. Ροδόπης, σε συνεργασία με ιατρούς της πόλης μας.

Στην πρώτη, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 1 Απριλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων & Συνταξιούχων ΟΤΕ, ο Συντονιστής-Διευθυντής της Κλινικής, κ. Λεωνίδας Διαμαντόπουλος, πραγματοποίησε μια σύντομη παρουσίαση της κλινικής, το έργο της μέχρι τώρα, αλλά και τι μπορεί να κάνει στο μέλλον, ενόψει της μετακίνησής τους στο νέο Νοσοκομείο.

Μάλιστα, όπως εξήγησε, αυτή η μετακίνηση θα τους δώσει δυνατότητες που μέχρι σήμερα υπήρχαν μόνο σε μεγάλα κέντρα, σε Αθήνα Θεσσαλονίκη και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. «Με τη στήριξη του Πανεπιστημίου στην Αλεξανδρούπολη σκοπεύουμε να εξελίξουμε όσο μπορούμε την κλινική μας, για να προσφέρουμε περισσότερα στο συνάνθρωπο» ανέφερε, ενώ η εξέλιξη αυτή, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών γιατρών, με καταγωγή από την Κομοτηνή, που ενδιαφέρονται να επιστρέψουν και να ασκήσουν την επιστήμη τους σε αυτή.

Σημαντικό το αιμοδυναμικό εργαστήριο

Με την εγκατάσταση στο νέο Νοσοκομείο, σκοπεύουν να ξεκινήσουν την τοποθέτηση μόνιμων βηματοδοτών στην Κομοτηνή, υπό την καθοδήγηση και εκπαίδευση της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής κλινικής και συγκεκριμένα του καθηγητή κ. Ζακά, ενώ το μεγαλύτερο καινούριο τους απόκτημα στο νέο Νοσοκομείο θα είναι το αιμοδυναμικό εργαστήριο, που θα βοηθήσει στην άμεση αντιμετώπιση των εμφραγμάτων.

Όπως επεσήμανε ο κ. Διαμαντόπουλος, μέχρι σήμερα το οξύ έμφραγμα αντιμετωπιζόταν με τις παραδοσιακές μεθόδους της περασμένης 20ετίας στην πόλη μας, όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει, όπως και οι κατευθυντήριες οδηγίες των καρδιολογικών εταιρειών, και της Ευρωπαϊκής και της Αμερικανικής, και το οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου δεν αντιμετωπίζεται απλά με φάρμακα, αλλά επεμβατικά μέσα στο αιμοδυναμικό εργαστήριο με αγγειοπλαστική και τοποθέτηση στεντ, που αποτελεί και οριστική λύση στο πρόβλημα του ασθενή.

Το εργαστήριο αυτό, που το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος τους διαβεβαίωσε ότι περιλαμβάνεται στο νέο Νοσοκομείο, θα αποτελέσει ύψιστη προσφορά προς τον τόπο, γιατί πραγματικά θα σωθούν άνθρωποι. «Προσπαθούμε πάντα να γινόμαστε καλύτεροι, γιατί η καρδιολογία δεν είναι στατικό πράγμα, αλλάζει, άλλη είναι η καρδιολογία που διδαχτήκαμε τη δεκαετία του ’80 και άλλη σήμερα» σημείωσε, με τα περισσότερα από όσα έμαθαν να έχουν αναθεωρηθεί ή συμπληρωθεί, ενώ οι νέες τεχνολογίες πλέον οδηγούν τα πάντα στην καρδιολογία, για αυτό και σκοπεύουν να τις αποκτήσουν πρώτα, και στη συνέχεια να τις εφαρμόσουν, βοηθώντας να σωθούν πολλοί άνθρωποι, μιας και το πρόβλημα σε ένα οξύ έμφραγμα είναι περιορισμένος, και μετρά από τη στιγμή που νιώθουμε τον πόνο μέχρι να τοποθετηθεί το μπαλονάκι στον ασθενή, που είναι 120 λεπτά, ώστε να αποφευχθεί ζημιά στο μυοκάρδιο. «Το ζητούμενο είναι στο λιγότερο δυνατό χρόνο να μπει μέσα στο αιμοδυναμικό εργαστήριο, να ανοίξει το αγγείο και να σωθεί ο άνθρωπος» ανέφερε, με αποτέλεσμα την ελάχιστη βλάβη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.