Κρισιμος ο εμβολιασμος για τη δημοσια υγεια
Τη σημασία του εμβολιασμού, και την συμβολή του στην διασφάλιση της δημόσιας υγείας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος, μιλώντας στο Ράδιο παρατηρητής και τη Νατάσσα Βαφειάδου.
Ο κ. Χαριτόπουλος αναφέρθηκε στις πρόσφατες παρεμβάσεις των συλλόγων, τόσο για το θέμα του εμβολιασμού, όσο και για την αποχή των εργαστηριακών ιατρών, που έχουν φτάσει σε οικονομική ασφυξία από το clawback του ΕΟΠΠΥ.
Συμβολή στην μείωση και πρόληψη ασθενειών
Όπως τόνισε ο κ. Χαριτόπουλος, η παρέμβαση των Ιατρικών Συλλόγων της Περιφέρειας έγινε με αφορμή το γεγονός ότι η προηγούμενη εβδομάδα έχει καθιερωθεί σαν εβδομάδα εμβολιασμών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που τονίζει πως ο εμβολιασμός είναι η πιο αποτελεσματική παρέμβαση δημόσιας υγείας και κατατάσσεται δεύτερος μετά τη διασφάλιση καθαρού πόσιμου νερού, μεταξύ των επιτυχών παρεμβάσεων δημόσιας υγείας για την πρόληψη ασθενειών.
Ο εμβολιασμός, σημείωσε ο κ. Χαριτόπουλος, έχει αποδειχθεί με το πέρασμα του αιώνα που διανύσαμε σαν ανθρωπότητα, ότι έχει συνεισφέρει σημαντικά στη μείωση και στην πρόληψη των ασθενειών και στην επιμήκυνση του χρόνου ζωής των ανθρώπων.
Σήμερα, σημείωσε, μετά την πανδημία, είμαστε στην θέση να μην ανησυχούμε για τον κορωνοϊό, με τα τελευταία μέτρα που αφορούσανε τις κλειστές δομές υγείας όπως γηροκομεία, κλπ, να έχουν καταργηθεί, και φτάσαμε ξανά στην κανονικότητα πριν τον κορωνοϊό. «Σημαντικό ρόλο σε αυτό το γεγονός έπαιξε και ο εμβολιασμός του πληθυσμού και κατακτήσαμε την πολυπόθητη ανοσία της αγέλης, αλλά και πολύ πιο σημαντικά μειώσαμε τους θανάτους από τον κορωνοϊό» ανέφερε.
Σημαντικό το πρόβλημα για τους εργαστηριακούς γιατρούς
Ο Ιατρικός Σύλλογος στηρίζει και τα μέλη του, εργαστηριακούς γιατρούς, που ξεκινούν ολική αποχή από τα καθήκοντά τους από την Τετάρτη 8 Μαΐου, που έχουν φτάσει στα όριά τους.
Όπως εξήγησε ο κ. Χαριτόπουλος, ο ΕΟΠΥΥ συμβάλλεται με ιδιώτες γιατρούς στους οποίου αναθέτει το καθήκον να παρέχουν υπηρεσίες υγείας, με τους εργαστηριακούς γιατρούς να εκτελούν παραπεμπτικά άλλων γιατρών, και είναι υποχρεωμένοι να εκτελούν αυτές τις εξετάσεις.
Οι τιμές αυτών των εξετάσεων είναι καθηλωμένες εδώ και 20 χρόνια περίπου, και πάνω από αυτές τις τιμές ο ΕΟΠΥΥ θεωρεί ότι ο ασφαλισμένος του έχει ένα ποσό συμμετοχής 15%, από το υπόλοιπο 85% το οποίο θα πρέπει να εισπράξει ο εργαστηριακός γιατρός.
Όμως σε αυτό το ποσό, ο ΕΟΠΥΥ, επειδή έχει υπερβεί η δημόσια δαπάνη υγείας κατά 300 εκατ. ευρώ το προϋπολογισθέν ποσό, το 50% αυτού το παίρνει πίσω, φέρνοντας σε οικονομική ασφυξία τους εργαστηριακούς γιατρούς.
Ο κ. Χαριτόπουλος επισήμανε πως την κατάσταση προκαλεί πρωτίστως ο ίδιος ο ΕΟΠΥΥ βάζοντας ένα χαμηλό προϋπολογισμό για δαπάνες, και ίσως εν μέρει και οι κλινικοί γιατροί, όμως οι εργαστηριακοί, που υποχρεούνται να εκτελέσουν όλες τις εξετάσεις, φτάνουν σε σημείο οι αμοιβές και οι απολαβές τους να είναι τέτοιες που να τον κάνουν να μην έχει κανένα κέρδος.
Οι εργαστηριακοί γιατροί θα απέχουν από τα καθήκοντά τους, όσον αφορά τον ΕΟΠΥΥ, και θα πληρώνονται κανονικά από τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ σαν να ήταν ιδιώτες.
Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου τόνισε πως μέτρα όπως το claw back και το rebate, που ενεργοποιούνται όταν ξεπερνάται η δημόσια δαπάνη υγείας, ήταν μνημονιακές υποχρεώσεις. Τα μνημόνια όμως υποτίθεται πως έληξαν το 2019, όμως οι μνημονιακές υποχρεώσεις συνεχίζουν να υπάρχουν.
Οι Ιατρικοί Σύλλογοι έχουν επανειλημμένα ζητήσει από τις ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας αυτά να καταργηθούν, έχοντας προτείνει είτε να μπουν στους κλινικούς γιατρούς, διάφορα θεραπευτικά πρωτόκολλα για να μην γράφει ο κάθε κλινικός γιατρός ό,τι θέλει, όπως θέλει, είτε πλαφόν σε κάθε εργαστηριακό γιατρό, που όταν τελειώνει μέσα στο μήνα, να μην καλύπτονται οι εξετάσεις από τον ΕΟΠΠΥ.
Φυσικά μόνιμο αίτημά τους είναι να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ, μιας και σύμφωνα με τον κ. Χαριτόπουλο, πληρώνουμε και ασφαλιστικές εισφορές και φόρους και οι παροχές βαίνουν μη υπαρκτές.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.