Κελια που κλεινουν με… λουκετα εμποριου στις φυλακες Κομοτηνης

Δραματική σε όλα τα επίπεδα η κατάσταση που επικρατεί

Διαμαρτύρεται ο Σύλλογος Υπαλλήλων του Γ.Κ.Κ.

Ωχριά οποιοσδήποτε άλλος σχολιασμός μπροστά στην κατάσταση που περιγράφουν πως επικρατεί στις Φυλακές Κομοτηνής, οι υπάλληλοι που υπηρετούν σε αυτές.

Η επιστολή που συνέταξε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Υπαλλήλων και απευθύνει στη Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής με κοινοποίηση σε παράγοντες της δικαιοσύνης και τους βουλευτές Ροδόπης, Ξάνθης και Έβρου, αναλύει λεπτομερώς τα προβλήματα που ταλανίζουν για πάρα πολλά χρόνια το Κατάστημα Κομοτηνής, χωρίς να δοθεί καμία λύση μέχρι τώρα, παρά μόνον υποσχέσεις, εφιστώντας την προσοχή των αρμοδίων τόσο για τις συνθήκες κράτησης των κρατουμένων όσο και για τις συνθήκες ασφαλείας και εργασίας του προσωπικού, ιδιαιτέρως δε του φυλακτικού.

«Βρισκόμαστε συνεχώς πάνω από το 200% της πληρότητας»

Συγκεκριμένα το ΔΣ του Συλλόγου τονίζει στην επιστολή του πως «το υπάρχον προσωπικό (Διοικητικό-Νοσηλευτικό-Επιστημονικό-Φυλακτικό) είναι το ελάχιστο που μπορεί να υπάρχει για να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες λειτουργίας του καταστήματος, με αποτέλεσμα τη μετακίνηση πέντε υπαλλήλων φύλαξης σε θέσεις διοίκησης και ενός στο ιατρείο της φυλακής.

Στους υπαλλήλους φύλαξης οφείλονται σχεδόν 2.500 ρεπό ανάπαυσης, καθώς και περίπου 400 ημέρες κανονικής άδειας του 2021, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των υπηρετούντων στη φύλαξη ξεπερνά τα 50 έτη. Η παρουσία δύο νοσηλευτών μίας κοινωνικής λειτουργού και μιας ψυχολόγου, είναι αδύνατον να εξυπηρετήσει την παρουσία πλέον των 300 κρατουμένων που κρατούνται στο κατάστημά μας.

Όσο και αν συμμεριζόμαστε το πρόβλημα πληρότητας που έχουν όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, είναι αδιανόητο για εμάς το Κατάστημα Κράτησης Κομοτηνής (προφανώς λόγω απόστασης από το κέντρο η φωνή μας δεν φτάνει), να βρισκόμαστε συνεχώς πάνω από το 200% της πληρότητας μας πλησιάζοντας το 300% (υπήρξε περίοδος που κρατούνταν 420 κρατούμενοι) ενώ τα περισσότερα καταστήματα της χώρας βρίσκονται 100% έως 120% της πληρότητάς τους.

Πρέπει να αναφέρουμε την αλχημεία που πραγματοποιήθηκε μέσα σε μια νύχτα και η χωρητικότητα της φυλακής από 105 άτομα που σχεδιάστηκε να φιλοξενεί κανένας μα κανένας δεν κατάλαβε πως στα σχέδια του υπουργείου θεωρείται ότι η πληρότητά της είναι για 165 κρατούμενους. Αυτό για πολλά χρόνια».

Οι συνθήκες κράτησης και το περίφημο Άνω κελί 12

Αναφερόμενος στις συνθήκες κράτησης ο Σύλλογος επισημαίνει πως «οι νεοεισερχόμενοι κρατούμενοι τοποθετούνται για πέντε ημέρες στα πειθαρχεία της φυλακής (ελλείψει άλλου χώρου) σε καραντίνα λόγω Covid-19. Τα κελιά στο παραπάνω χώρο δεν έχουν φυσικό φωτισμό, εξαερισμό, θέρμανση και επικρατούν συνθήκες διαβίωσης που δεν συνάδουν με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Μιλώντας λοιπόν για ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δικαιώματα, δεν θα ήταν λογικό να μην αναφερθούμε στο περίφημο Άνω κελί 12 το οποίο δημιουργήθηκε στο διάδρομο των άνω κελιών με αποτέλεσμα οι περίπου 20 κρατούμενοι που διαβιούν στον χώρο να είναι χωρίς θέρμανση, εξαερισμό και φυσικό φωτισμό.

Η ιδιορρυθμία και συνάμα η δυστυχία του καταστήματός μας, είναι ότι βρίσκεται στα σύνορα με την Τουρκία με αποτέλεσμα λόγω της παράνομη εισόδου μεταναστών, τα Αστυνομικά τμήματα της περιφέρειάς μας να κάνουν πολλές συλλήψεις διακινητών παράνομων μεταναστών, οι οποίοι στη συνέχεια καταλήγουν ως προφυλακιστέοι, με εντολή των οικείων Εισαγγελιών, στο κατάστημά μας».

Δεν παραλείπει δε να θίξει και το ζήτημα της απουσίας Τμήματος Μεταγωγών στην Α.Δ. εξηγώντας πως  «επειδή η Κομοτηνή είναι έδρα του Εφετείου Αν. Μακεδονίας-Θράκης και δεν λειτουργεί Τμήμα Μεταγωγών στην Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης, όλοι οι κρατούμενοι που μετάγονται για δικονομικούς λόγους κρατούνται στο κατάστημά μας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες απαράδεκτες και μη συμβατές με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των κρατουμένων, αλλά και συνθήκες ιδιαίτερα επικίνδυνες για τους υπαλλήλους φύλαξης, που έρχονται σε συνεχή και άμεση επαφή με τους κρατουμένους, σε αναλογία ενός υπάλληλου για 100 κρατούμενους.

«Μαύρα από τη μούχλα κελιά»

Όσο για την κατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων του καταστήματος κράτησης ο Σύλλογος υπογραμμίζει πως «είναι σε πολύ κακή κατάσταση, τόσο ηλεκτρολογικά όσο και υδραυλικά, με αποτέλεσμα παρά τις καθημερινές και σκληρές προσπάθειες του συνεργείου, να υπάρχουν διαρροές, σπασμένα καλοριφέρ και διάφορα άλλα προβλήματα μούχλας και υγρασίας, σε βαθμό που τα ταβάνια των θαλάμων και των κελιών να είναι μαύρα από τη μούχλα».

Ελλείψεις σε υλικοτεχνικά μέσα

Και τέλος αναφορά γίνεται και για τον εξοπλισμό της φυλακής με υλικοτεχνικά μέσα, χωρίς ωστόσο ο Σύλλογος να εμβαθύνει σε λεπτομέρειες για λόγους ασφαλείας. Ωστόσο ενδεικτικά στέκεται σε δύο σημαία: 1) Δεν υπάρχει X-RAY ελέγχου εισερχομένων ειδών στο κατάστημα από προμηθευτές και 2) Ο υπάρχων τρόπος ασφάλισης (κλείδωμα) κελιών και θαλάμων είναι απαρχαιωμένος, ανεπαρκής και το κυριότερο επικίνδυνος και απαρτίζεται από μπάρες και λουκέτα εμπορίου.

Επίσης επισημαίνει πως «δεν προχωρούμε στην λεπτομερή καταγραφή των υλικοτεχνικών μέσων που χρειάζονται για την ασφάλεια της φυλακής, διότι βλέπουμε ότι η σημερινή διοίκηση ανταποκρίνεται σ’ αυτό με έργα και όχι λόγια π.χ. (εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης-room control) και ευελπιστούμε στη συνέχιση της επίλυσης τουλάχιστον αυτών των προβλημάτων».

Αξίζει να σημειωθεί κλείνοντας ότι ευαισθητοποιούμενος από την επιστολή του Συλλόγου ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Δημήτρης Χαρίτου κατέθεσε αναφορά στη βουλή ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.