Παγκοσμια Εβδομαδα Μητρικου Θηλασμου 2023

Η μαία και ιδιοκτήτρια του Κέντρου “Marsipo” Φωτεινή Σαταμέτου μιλά για την αξία του θηλασμού και την ανάγκη πολιτικών και συμπεριφορών ενίσχυσης των δικαιωμάτων των θηλαζουσών μητέρων

Αναγκαία η υποστήριξη του μητρικού θηλασμού και στην εργασία

Παρά το γεγονός ότι σήμερα η πλειοψηφία των γυναικών που γίνονται μητέρες επιλέγει να θηλάσει, οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες της σύγχρονης κοινωνίας σε παγκόσμιο επίπεδο συνεχίζουν να δημιουργούν ακατάλληλες συνθήκες ώστε να καταφέρουν να το κάνουν για το σύνολο του διαστήματος που οι ίδιες επιθυμούν.  

Η Ελλάδα δεν αποτελεί «εξαίρεση» καθώς τα ποσοστά θηλασμού είναι επίσης ιδιαίτερα χαμηλά, αφού σύμφωνα με την «Εθνική Μελέτη εκτίμησης της συχνότητας και των προσδιοριστικών παραγόντων του Μητρικού Θηλασμού στην Ελλάδα» , σε ό,τι αφορά την σίτιση με μητρικό γάλα αποκλειστικά, βρέθηκε ότι το ποσοστό των βρεφών που θήλασαν εντός του πρώτου 24ώρου ζωής ανερχόταν στο 66%, ποσοστό το οποίο μειώθηκε στο 51% με την ολοκλήρωση της πρώτης εβδομάδας και αγγίζοντας ποσοστά μόλις του 0,8% στην πάροδο του πρώτου 6μήνου ζωής τους.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται να καταδείξουν την αναγκαιότητα θέσπισης πολιτικών, συμπεριφορών αλλά και κουλτούρας που θα προάγουν τον μητρικό θηλασμό, γεγονός στο οποίο στοχεύει και η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού που έχει καθιερωθεί και εορτάζεται κάθε χρόνο από τις 1 έως τις 7 Νοεμβρίου.

Εργασία ή θηλασμός;

Η φετινή θεματική της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού επικεντρώνεται στην προαγωγή του μητρικού θηλασμού σε συνδυασμό με την εργασία, με στόχο την ενίσχυση των δικαιωμάτων των θηλαζουσών μητέρων. Κι αυτό γιατί όπως τα στοιχεία αποδεικνύουν πως οι μητέρες που καλούνται να επιστρέψουν στην εργασία τους, αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στην συνέχιση του θηλασμού, με αποτέλεσμα να τον εγκαταλείπουν.

Όπως εξήγησε μιλώντας το πρωί της Παρασκευής 3 Νοεμβρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η κ.ΦωτεινήΣαταμέτου, μαία και ιδρύτρια του Κέντρου Κύησης, Τοκετού και Γονεϊκότητας“Marsipo” με την αφορμή της Παγκόσμιας αυτής εβδομάδας, και στην Ελλάδα οι εργαζόμενες μητέρες πολλές φορές καλούνται να επιλέξουν μεταξύ της εργασίας τους και του θηλασμού. Και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη δομών, υποστήριξης αλλά και ενημέρωσης ιδίως των εργοδοτών για το δικαίωμα των μητέρων σε κατάλληλα διαλείμματα αλλά και χώρο ώστε να θηλάσουν το μωρό τους ή να αντλήσουν και να αποθηκεύσουν το μητρικό γάλα, εφόσον το επιθυμούν.

Πέραν του φετινού μηνύματος που επικεντρώνεται στις εργαζόμενες μητέρες ο εορτασμός της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού και οι δράσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο αυτής, έχουν ως στόχο να ενημερώσουν για τα οφέλη αλλά και την ανάγκη υποστήριξης του μητρικού θηλασμού, καθώς και την «απενοχοποίηση» πρακτικών, όπως ο δημόσιος θηλασμός, ώστε να μην φαντάζει ως κάτι διαφορετικό στα μάτια ενός περαστικού στον δρόμο, αλλά να γίνεται κατανοητή ως μια απολύτως φυσιολογική λειτουργία.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το τελευταίο η επιδιωκόμενη αλλαγή, όπως εξήγησε η ίδια, οφείλει να προέλθει πρωτίστως από τους γονείς δια μέσου της κατανόησης ότι ανεξαρτήτως των συνθηκών και του περιβάλλοντος θα πρέπει να συνεχίσουν την ικανοποίηση των βασικών αναγκών ενός παιδιού όπως είναι το φαγητό. Ερωτηθείσα σχετικά εξήγησε πως υπάρχει αλλαγή στην νοοτροπία με την πάροδο των ετών, δίχως ωστόσο αυτό να σημαίνει πως ο δημόσιος θηλασμός λαμβάνει χώρα αποφεύγοντας για παράδειγμα λανθάνουσες συμπεριφορές από τους γύρω.

Ο θηλασμός αφορά και τον πατέρα

Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη της «απελευθέρωσης» των γυναικών σε ό,τι αφορά και αυτό το κομμάτι αποτελεί και η υποστήριξη αμφότερων των γονέων στον μητρικό θηλασμό. Άλλωστε όπως έσπευσε να υπογραμμίσει η κ.Σαταμέτου «δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τη μητέρα και το βρέφος αλλά όλη την οικογένεια, γιατί όπως θα  επιλέξουμε ένα συγκεκριμένο φαγητό να το φάμε οι τέσσερίς μας ή  οι δυο μας όταν είμαστε ακόμα στο τραπέζι,  έτσι ακριβώς επιλέγουμε και τον μητρικό θηλασμό για το παιδί  μας».

Οπότε όπως εξήγησε «είναι πολύ σημαντικό και  ο πατέρας να υποστηρίζει τη γυναίκα, πολύ δε περισσότερο να την ενθαρρύνει – αν ενδεχομένως και η ίδια  είναι πιο διστακτική στον δημόσιο θηλασμό- »γνωστοποιώντας πως πλέον υπάρχουν πάρα πολλά εργαλεία που συμβάλλουν ώστε ο θηλασμός να γίνει διακριτικά.

«Το πιο σημαντικό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, είναι ότι η λειτουργία του μαστού είναι να σιτίσει έναν άνθρωπο» τόνισε, καλώντας τους συντρόφους να ενημερωθούν για τον θηλασμό, να κατανοήσουν πως είναι μια πράξη που αφορά και τους ίδιουςκαι να αναρωτηθούν για το τι μπορούν να κάνουν ώστε να βοηθήσουν την οικογένεια και τη συμβίωση να λειτουργήσει στο πλαίσιο της καθημερινότητας.

Αναρίθμητα τα οφέλη του θηλασμού για το βρέφος αλλά και την μητέρα

Η κ.Σαταμέτου απαρίθμησε και τα βασικά οφέλη του θηλασμού, σπεύδοντας να υπογραμμίσει πως πέραν των αναρίθμητων οφελών για το παιδί, ο θηλασμός φέρει βασικά οφέλη και για τις ίδιες της μητέρες. Όπως ανέφερε «τα οφέλη ξεκινάνε από τη μητέρα, αφού ο θηλασμός την προστατεύει κατά την εμμηνόπαυση από καρκίνο του μαστού, των ωοθηκών, του ενδομητρίου, από την οστεοπόρωση και φυσικά ενισχύεται το δέσιμο της μητέρας και του βρέφους». Υπογραμμίζοντας πως τα προαναφερθέντα αποτελούν μακροχρόνια οφέλη για την μητέρα, αναφέρθηκε και στα οφέλη για το ίδιος το βρέφος, εκκινώντας από τα αντισώματα που δέχεται αυτό από την μητέρα και τα οποία λειτουργούν ενισχυτικά στο ανοσοποιητικό του σύστημα. Άλλωστε όπως εξήγησε ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τον αποκλειστικό θηλασμό τους έξι πρώτους μήνες, αφού στη συνέχεια το παιδί θα περάσει στην εισαγωγή στερεών τροφών, οπότε εκεί ο θηλασμός δεν κατέχει το 100% της σίτισής του.

«Η εμπειρία κάθε γυναίκας μοναδική»

Προσπαθώντας τα «καταρρίψει» δημοφιλείς απόψεις που είναι και αποτέλεσμα των σημερινών γρήγορων ρυθμών ζωής και όσων αυτοί «επιβάλλουν» η κ.Σαταμέτου τόνισε την ανάγκη της σωστής και πλήρους ενημέρωσης. Δίνοντας το παράδειγμα αντιλήψεων γυναικών που αφορούν σε μη επαρκή ποσότητα γάλατος, η ίδια εξήγησε πως «ο οργανισμός της γυναίκας είναι φτιαγμένος 100% για να παράγει γάλα. Το ζήτημα είναι το πώς εμείς θα επενδύσουμε σε αυτό, ούτως ώστε να έχουμε τις μεγαλύτερες ποσότητες που θα ανταποκρίνονται και στις διατροφικές  ανάγκες ενός βρέφους».

«Αρκετές γυναίκες δεν αναζητούν την πληροφορία, δεν ζητούν βοήθεια,  και τους “βολεύει” να “δανείζονται’ την εμπειρία της μητέρας, της ξαδέλφης, της φίλης τους ή σε κάθε περίπτωση μιας άλλη γυναίκας που το έχει βιώσει σύντομα, μη αναγνωρίζοντας πως  η εμπειρία της κάθε γυναίκας αποτελεί και μόνο δική της εμπειρία» πρόσθεσε για να εξηγήσει πως ακόμα και η ίδια γυναίκα μπορεί να αντιμετωπίσει πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά σε μια πιθανή δεύτερη εγκυμοσύνη σε σχέση με την πρώτη.

«Άρα αναζητάμε την βοήθεια από επαγγελματίες υγείας που να γνωρίζουν φυσικά για τον  θηλασμό, όπως η μαία που κατέχει το επιστημονικό κομμάτι του θηλασμού,  για να  φτιάξουμε ένα πρόγραμμα και να έχουμε μια κατεύθυνση που να ταιριάζει στα δεδομένα κα την καθημερινότητα της κάθε γυναίκας» υπογράμμισε, αρκεί, όπως εξήγησε, να υπάρχει η θέληση και ο χρόνος.

Κλείνοντας η ίδια έκανε γνωστό πως ολοένα και περισσότερα ζευγάρια αντιλαμβάνονται τη σημασία της ενημέρωσης σχετικά με τη γονεϊκότητα συνολικά και κυρίως βλέπουν το αντίκρισμα στην καθημερινότητά τους.

1 στα 15 παιδιά στην Ελλάδα γεννιούνται πρόωρα

Μεαφορμή τη συζήτηση η κ.Σαταμέτου υπενθύμισε πως στις 17 Νοεμβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας, για να γνωστοποιήσει πως σήμερα περίπου 1 στα 15 παιδιά γεννιούνται πρόωρα.

«Αυτό έγκειται σε πάρα πολλούς παράγοντες πλέον  της ζωής μας. Είναι οι πρώτοι μαχητές της ζωής που δίνουνε πραγματικά μεγάλο αγώνα από τα πρώτα λεπτά της ζωής τους για να  επιβιώσουνε» ανέφερε υπογραμμίζοντας πως τόσο οι γυναίκες όσο και συνολικά οι οικογένειες που υποδέχονται πρόωρα το νέο τους μέλος χρειάζονται πολύ υποστήριξη.

«Είμαστε εδώ να δώσουμε υποστήριξη, ενημέρωση για αυτούς τους γονείς που βιώνουνε την  προωρότητα» ανέφερε, τονίζοντας πως αυτές οι οικογένειες αντιμετωπίζουν την κάθε ημέρα ξεχωριστά, ωστόσο «όταν όλα πάνε τελικά καλά η ανακούφιση και η χαρά είναι διπλάσια». «Η οικογένεια φτιάχνει την ομάδα της, οπότε αν υπάρχει πρόληψη και έγκαιρη ενημέρωση, όλα μπορούν να πάνε στο τέλος πολύ καλά» κατέληξε η ίδια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.