Καταληψη στο Μουσικο Σχολειο Κομοτηνης

Οι μαθητές διαμαρτύρονται για τη σχεδιαζόμενη υποβάθμιση

Σε κατάληψη του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής προχώρησαν το πρωί της Πέμπτης 22 Νοεμβρίου οι μαθητές του, διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις σε καθηγητές και βιβλία, αλλά και την υποβάθμιση που θεωρούν ότι θα φέρει το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει το Υπουργείο Παιδείας, με το οποίο αλλάζουν βασικά στοιχεία του ιδρυτικού νόμου των Μουσικών σχολείων.
 
Τα αιτήματα της κατάληψης περιλαμβάνουν την δωρεάν παροχή μουσικών βιβλίων, την άμεση κάλυψη κενών από Καθηγητές, την απόσυρση του επίμαχου άρθρου 40 από το νομοσχέδιο που υποβαθμίζει του Μουσικό σχολείο, αλλά και επίσημη αναγνώριση των μουσικών σπουδών τους και επαναφορά των μουσικών αγώνων.
 

Σταδιακή υποβάθμιση των μουσικών σχολείων

 
Για την κατάληψη και τα αιτήματά της μίλησε η μαθήτρια Χρύσα Σουσάμογλου, σημειώνοντας πως το Υπουργείο με τις αποφάσεις του, υποβαθμίζει σταδιακά όλα τα Μουσικά Σχολεία.
 
Όπως ανέφερε, με το άρθρο 40 του νομοσχεδίου, καταργεί αρχικά την καλλιτεχνική επιτροπή, ένα θεσμό αποτελούμενο από μουσικούς που λειτουργούσε συμβουλευτικά προς το Υπουργείο για τη λειτουργία των σχολείων.
 
Επίσης καταργείται η χρηματοδότηση για τα μουσικά όργανα, που σημαίνει πως δεν θα υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός για να εκπαιδευτούν, ενώ παράλληλα καταργούνται τα ατομικά μαθήματα μουσικής, και θα γίνονται όλα ομαδικά, οπότε δεν θα διδάσκεται μουσική όπως γίνεται τώρα.
 
Επίσης καταργείται και η δυνατότητα που είχαν οι απόφοιτοι του μουσικού σχολείου να παίρνουν πιστοποίηση για το όργανο στο οποίο εκπαιδεύτηκαν στο σχολείο. «Έχουμε συνεννοηθεί με τα μουσικά σχολεία της χώρας, που όλα συμμετέχουν με κινητοποιήσει και πορείες» ανέφερε, εκφράζοντας την ελπίδα πως αυτές οι κινήσεις θα βοηθήσουν ώστε να υπάρξει απάντηση από το Υπουργείο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχίσουν την κατάληψη, αν αυτή δεν υπάρξει.
 

Στο πλευρό των μαθητών οι γονείς

 
Στο πλευρό των μαθητών στάθηκαν και οι γονείς, όπως τόνισε ο κ. Γιάννης Τζατζανάς, πρόεδρος του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, οι οποίοι έχουν ήδη αντιδράσει στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Ένωσής τους για τις αλλαγές που προωθούνται στα μουσικά σχολεία.
 
Έτσι πρώτα έκαναν κινήσεις αρχικά για να ενημερωθούν, και στη συνέχεια να γνωρίσουν τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν αυτές οι αλλαγές. Ο κ. Τζατζανάς τόνισε πως ο Σύλλογος στηρίζει την κατάληψη, όμως έχει θέσει όρους και προϋποθέσεις  για την διασφάλιση της ουσίας της και των αιτημάτων των παιδιών.
 
Όσο για το θέμα της διαμαρτυρίας επισήμανε πως το υπουργείο με αυτές τις αλλαγές προσπαθεί να μην καλύψει τις πολλαπλές ανάγκες που έχουν τα υφιστάμενα μουσικά σχολεία σε όλη τη χώρα.
 
Παρόλο που ευτυχώς στην Κομοτηνή δεν έχουν αυτά τα ζητήματα, πολλά μουσικά σχολεία σε όλη τη χώρα αντιμετωπίζουν προβλήματα τόσο σε υποδομές όσο και με τη σίτιση, ενώ πανελλαδικά, και στην πόλη μας, υπάρχει το ζήτημα της έλλειψης καθηγητών, ιδίως στα μουσικά όργανα.
 
Με τις αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο, θεωρούν πως δίνεται άλλοθι να μην λυθούν τα προβλήματα, αφαιρώντας όρους από τον ιδρυτικό νόμο των μουσικών Σχολείων, όπως την υποχρέωση για επαγγελματική κατάρτιση των μαθητών, που αντικαθίσταται με τον όρο ότι θα  παροτρύνουν τους μαθητές που έχουν ταλέντο να ακολουθήσουν την μουσική.
 
Αυτό, σύμφωνα με τους γονείς, υποβαθμίζει τα σχολεία, γιατί τους απαλλάσσει από την υποχρέωση να έχουν εξειδικευμένους καθηγητές.
 

Ανακοίνωση από το υπουργείο για το θέμα

 
Να διασκεδάσει τις ανησυχίες θέλησε το Υπουργείο Παιδείας το απόγευμα της Πέμπτης, επαναλαμβάνοντας πως σκοπός των αλλαγών είναι η «βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας τους, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες συνθήκες και τις ανάγκες των σχολείων και των μαθητών/μαθητριών του σήμερα».
 
Παρόλα αυτά το ΥΠΠΕΘ δηλώνει πως λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τις παρατηρήσεις και διαφωνίες που εκφράστηκαν μετά τη γνωστοποίηση των σχεδιαζόμενων αλλαγών οι οποίες θα φανούν ενσωματωμένες και στο τελικό προς ψήφιση άρθρο 40.
 
Έτσι δεδομένου του ειδικού χαρακτήρα των σχολείων, προβλέπεται η σύσταση επιτροπής ειδικών σε θέματα μουσικών και καλλιτεχνικών σπουδών, ενώ σε ό,τι αφορά στην κάλυψη των αναγκών των σχολείων αυτών σε εξοπλισμό, προωθείται άμεσα η ανάληψη της δαπάνης από κονδύλι του ΥΠΠΕΘ.
 
Καταλήγοντας το Υπουργείο θεωρεί ανεξήγητο πώς προβάλλεται και αναπαράγεται η πεποίθηση ότι υπονομεύεται η λειτουργία των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων, μιας και δηλώνει πως ιδρύει κάθε χρόνο νέα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία καταλήγοντας πως «Αν κάποιοι απλά επιδιώκουν τη διατήρηση αγκυλώσεων του παρελθόντος για ίδιους λόγους, είναι τουλάχιστον ανάρμοστο να υποκρύπτουν τους πραγματικούς στόχους τους πίσω από αβάσιμες αιτιάσεις, αδιαφορώντας αν έτσι διαταράσσεται η ομαλή καθημερινή λειτουργία των σχολείων για τα οποία υποτίθεται ότι κόπτονται»
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.