«Η περιφημη μεσογειακη διατροφη εχει αντικατασταθει απο πολλα λιπη και πολλους υδατανθρακες»

Ο Απόστολος Ζαπανδιώτης είναι ενδοκρινολόγος, μια ειδικότητα όχι πολύ διαδεδομένη ανάμεσα στους ιατρικούς κύκλους, μια ειδικότητα ωστόσο που έχει να κάνει σχεδόν με ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα, καθώς ασχολείται με τους αδένες και τις ορμόνες που αυτοί εκκρίνουν. Τα τελευταία χρόνια όπως μας είπε ο κ. Ζαπανδιώτης, ο οποίος έχει το γραφείο του επί της Βασ. Παύλου 9, στο Μαρώνειο Μέγαρο, οι ορμονικές διαταραχές είναι πολύ συχνό φαινόμενο σε άνδρες και γυναίκες και αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η πρόοδος της επιστήμης της ενδοκρινολογίας, γίνεται με αργά βήματα με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμη αναπάντητα ερωτήματα για τα οποία γίνονται συνεχώς έρευνες.

ΠτΘ: κ. Ζαπανδιώτη, πώς επιλέξατε την ειδικότητα του ενδοκρινολόγου;
Α.Ζ.:
Επέλεξα την ενδοκρινολογία ως την πιο ενδιαφέρουσα ειδικότητα της παθολογίας που ασχολείται με τις ορμόνες, οι οποίες επηρεάζουν σχεδόν όλες τις λειτουργίες του οργανισμού, τις λειτουργίες του εγκεφάλου, της καρδιάς ακόμη και τις αναπαραγωγικές λειτουργίες. Ήταν για μένα εξαιρετικά ενδιαφέρον να ασχοληθώ ουσιαστικά με ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα. Η ενδοκρινολογία εξετάζει τη λειτουργία των αδένων του σώματος και τις διαταραχές που προκύπτουν από τις βλάβες των αδένων. Αδένες υπάρχουν σε όλο το σώμα και παράγουν ορμόνες, οι οποίες με τη σειρά τους εκκρίνονται στο αίμα και επηρεάζουν τις λειτουργίες του οργανισμού.

Περίπου το 10% του πληθυσμού πάσχει από διαβήτη

ΠτΘ: Ο διαβήτης είναι μια ασθένεια από την οποία πάσχει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Είναι ενδοκρινολογική ασθένεια;
Α.Ζ.:
Σχεδόν το 10% του πληθυσμού πάσχει από διαβήτη. Ο διαβήτης είναι ένα σύνδρομο, αποτελεί ένα σύμπλεγμα από συμπτώματα και επιπλοκές και κυρίως οφείλεται στην ανεπάρκεια μιας ορμόνης, της ινσουλίνης, που ρυθμίζει τον μεταβολισμό της γλυκόζης στο αίμα. Η συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα προκαλεί φθορές σε διάφορα όργανα, όπως τα αγγεία, την καρδιά, τα νεφρά. Σε παχύσαρκους οργανισμούς η ινσουλίνη υπάρχει, ωστόσο δεν μπορεί να δράσει.

ΠτΘ: Άρα σε αυτή την περίπτωση ο διαβήτης μπορεί να «ρυθμιστεί» από τον ίδιο τον ασθενή…
Α.Ζ.:
Ναι, είναι η περίπτωση του διαβήτη τύπου ΙΙ ο οποίος εμφανίζεται σε ανθρώπους άνω των 40 ετών κυρίως και αφορά συνήθως παχύσαρκα άτομα, τα οποία έχουν μια κληρονομούμενη προδιάθεση. Αυτά τα άτομα πρέπει να προσέχουν πάρα πολύ τη διατροφή και την άσκηση. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια όχι μόνο δεν ασκούμαστε αλλά δεν τρεφόμαστε και σωστά. Η περίφημη μεσογειακή διατροφή έχει αντικατασταθεί από πολλά λίπη και πολλούς υδατάνθρακες. Ωστόσο αν κάποιος πετύχει τη σωστή αναλογία άσκησης και διατροφής μπορεί να αποφύγει το διαβήτη και τις επιπλοκές του.

Υπό διερεύνηση ακόμη το θέμα του μεταβολισμού

ΠτΘ: κ. Ζαπανδιώτη, υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων με «αξιοζήλευτο» μεταβολισμό, που μπορούν να τρώνε χωρίς να παχαίνουν;
Α.Ζ.:
Το θέμα του μεταβολισμού είναι ακόμη υπό διερεύνηση. Υπάρχουν ορμονικές διαταραχές που προκαλούν την αύξηση του βάρους, όπως ο υποθυρεοειδισμος, όπου υπάρχει αύξηση βάρους όχι τόσο μεγάλη, όσο πιστεύει ο κόσμος. Ωστόσο ο ρυθμός του μεταβολισμού, δηλαδή ο αριθμός των θερμίδων που καίει καθένας μας ημερησίως είναι ελαφρώς διαφορετικός από άτομο σε άτομο και δεν υπάρχει κάποια εξήγηση γι’ αυτό. Βέβαια αν κάποιος θέλει να χάσει κιλά μπορεί να «ενεργοποιήσει» τον μεταβολισμό του κάνοντας μεγαλύτερες καύσεις, κι αυτό επιτυγχάνεται με την άσκηση και με την αλλαγή της διατροφής. Για παράδειγμα μία ώρα περπάτημα την ημέρα βοηθά τον οργανισμό να κάψει περίπου 200 θερμίδες την ημέρα, αυτή η άσκηση μηνιαίως μεταφράζεται σε 6000 θερμίδες, περίπου 1 κιλό.
Αν κάποιος απλώς ξεκινήσει με την μείωση των θερμίδων που παίρνει από το φαγητό, τότε το μόνο που κάνει είναι να προσαρμόζει τον οργανισμό του στο να κάνει λιγότερες καύσεις. Έτσι λοιπόν θα πετύχει κανείς με πιο αργούς ρυθμούς την μείωση του βάρους του.

ΠτΘ: Σήμερα παρατηρούνται πιο συχνά οι ορμονικές διαταραχές από ό,τι παλιότερα ή μήπως η επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο ώστε να αναγνωρίζει σε άλλες παθήσεις τις ορμονικές διαταραχές;
Α.Ζ.:
Το γεγονός είναι ότι παλιότερα δεν γίνονταν σωστές διαγνώσεις κι αυτό γιατί οι ενδοκρινολόγοι ήταν λίγοι. Ασθένειες όπως οι διαταραχές του θυροειδούς κι ο διαβήτης είναι πάρα πολύ συχνές πια και ο ενδοκρινολόγος σε συνεργασία με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων μπορεί να αναλύσει αυτά τα θέματα.

Κρίμα που οι άνδρες δεν απευθύνονται στους γιατρούς για ορμονικές διαταραχές

ΠτΘ: Οι ορμόνες αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του οργανισμού, οι διαταραχές τους επηρεάζουν περισσότερο τις γυναίκες ή τους άνδρες;
Α.Ζ.:
Νομίζω πως και τα δύο φύλα επηρεάζονται εξίσου από τις ορμονικές διαταραχές, ωστόσο οι άνδρες δεν απευθύνονται εύκολα σε γιατρό για ορμονικές διαταραχές και είναι κρίμα γιατί τις περισσότερες φορές στους άνδρες αυτά τα προβλήματα λύνονται, ευκολότερα από ότι στις γυναίκες.

ΠτΘ: κ. Ζαπανδιώτη σας ευχαριστώ πολύ.
Α.Ζ.:
Κι εγώ ευχαριστώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.