Η ζωγραφικη μεταμορφωσε την παιδιατρικη κλινικη του γενικου νοσοκομειου Ξανθης

Τρεις δραστήριες γυναίκες εργάστηκαν εθελοντικά και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό

Η παιδιατρική κλινική του γενικού νοσοκομείου Ξάνθης αποτελεί πλέον την ομορφότερη πτέρυγα του νοσηλευτικού ιδρύματος της πόλης, χάρη στην πρωτοβουλία της διοίκησης και την εθελοντική εργασία τριών δραστήριων γυναικών.

Τους τελευταίους μήνες, οι λευκοί και ψυχροί τοίχοι στους διαδρόμους, τους θαλάμους νοσηλείας και τον παιδότοπο της κλινικής έχουν μεταμορφωθεί σε ζωγραφικούς πίνακες γεμάτους χρώμα, φαντασία και αγαπημένους παιδικούς ήρωες.

«Όλα ξεκίνησαν όταν αποφασίσαμε να ανακαινίσουμε την παιδιατρική κλινική. Τότε, μαζί με όλες τις εργασίες συντήρησης και εξωραϊσμού της πτέρυγας θελήσαμε να βάλουμε λίγο περισσότερο χρώμα ώστε να νιώθουν όμορφα οι μικροί ασθενείς μας. Έτσι, κινήσαμε τη διαδικασία να βρούμε ντόπιους καλλιτέχνες που θα εργάζονταν εθελοντικά σε αυτήν την προσπάθεια. Η ανταπόκριση που υπήρξε ήταν συγκινητική» εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διοικήτρια του νοσοκομείου Ελένη Ροφαέλα.

Ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα

«Τρεις κυρίες που ασχολούνται επαγγελματικά και ερασιτεχνικά με τη ζωγραφική και γενικότερα την τέχνη», συνεχίζει η κ. Ροφαέλα,  «πρόσφεραν τον χρόνο τους και την καλή τους διάθεση για να αλλάξει η συνολική εικόνα της κλινικής. Η διοίκηση του νοσοκομείου ανέλαβε την δαπάνη των χρωμάτων και όλων των άλλων απαραίτητων υλικών και το αποτέλεσμά νομίζω πως δικαιώνει όλους. Είναι πραγματικά πολύ όμορφο και αξίζουν συγχαρητήρια στις κυρίες που αφιέρωσαν χρόνο και κόπιασαν για να δημιουργήσουν κάτι τόσο ξεχωριστό».

Μέχρι το τέλος τους μήνα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες ανακαίνισης της παιδιατρικής κλινικής, όπως και ο ζωγραφικός διάκοσμος των χώρων, που από την πρώτη μάτια έχουν κερδίσει τις εντυπώσεις μικρών και μεγάλων. Μάλιστα, οι μικροί ασθενείς που αυτή την περίοδο λόγω της εποχικής γρίπης και των ιώσεων επισκέπτονται ή νοσηλεύονται στην κλινική, διασκεδάζουν βλέποντας στους τοίχους άγρια ζώα, αγαπημένους τους ήρωες, παιδικά παιχνίδια, όλα πλημμυρισμένα με πολύ χρώμα.

Έμπνευση, διάθεση και εθελοντισμός

Οι κυρίες Natalie Micallef, Ελένη Ψωμαδοπούλου και Βίκυ Σαρρή είναι οι τρεις γυναίκες που με τα πινέλα τους, την έμπνευση και την φαντασία τους μεταμόρφωσαν κυριολεκτικά τους τοίχους της παιδιατρικής κλινικής. Η κ. Micallef ανέλαβε τον ζωγραφικό διάκοσμο των διαδρόμων, η κ. Ψωμαδοπούλου τον παιδότοπο της κλινικής και η κ. Σαρρή τους θαλάμους νοσηλείας των μικρών παιδιών.

Τα έντονα χρώματα, σκηνές από τη φύση αλλά και εικόνες που ερεθίζουν την φαντασία των παιδιών κυριαρχούν σε όλους τους χώρους της κλινικής.

Η Natalie Micallef, γεννημένη και μεγαλωμένη στη Μάλτα, τα τελευταία χρόνια ζει κι εργάζεται στην πόλη της Ξάνθης. Μιλάει πολύ καλά την ελληνική γλώσσα και όπως η ίδια επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λατρεύει τη φύση και τα περισσότερα ζωγραφικά της έργα εμπνέονται από αυτήν. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που ο ζωγραφικός διάκοσμος των διαδρόμων που φιλοτεχνεί έχουν θέμα την ομορφιά της άγριας φύσης και τα ζώα που υπάρχουν σε αυτήν. Η ζωή της μοιράζεται ανάμεσα στην Ξάνθη και τη Μάλτα, δηλώνει λάτρης του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής μυθολογίας και δεν κρύβει την αγάπη της για τη φύση και την ποίηση.

Η Βίκυ Σαρρή, τα τελευταία χρόνια εργάζεται στο ραφείο του γενικού νοσοκομείου Ξάνθης, αγαπάει ιδιαίτερα τη ζωγραφική, με την οποία ασχολείται ερασιτεχνικά. Όταν πληροφορήθηκε για την πρόθεση της διοίκησης της νοσηλευτικού ιδρύματος να ανακαινίσει τους χώρους της παιδιατρικής κλινικής θέλησε να βοηθήσει.

«Όταν ράβαμε τις καινούργιες κουρτίνες και τα παραβάν για την παιδιατρική πτέρυγα», αφηγείται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Σαρρή, «έμαθα ότι αναζητούσαν άτομα να βοηθήσουν. Τότε προσφέρθηκα γιατί η ζωγραφική μού αρέσει πολύ. Ανέλαβα να φιλοτεχνήσω τους θαλάμους, όπου νοσηλεύονται οι μικροί ασθενείς και προσπάθησα να τους κάνω όσο πιο όμορφους γίνεται. Μεγάλωσα τρία παιδιά, ξέρω τις ανάγκες των παιδιών και σίγουρα η διαμονή τους στο νοσοκομείο δεν είναι πάντα εύκολη και ευχάριστη. Θεώρησα, λοιπόν, πως με τον τρόπο αυτό βάζω το δικό μου λιθαράκι για να κάνω λίγο καλύτερη την παραμονή και τη νοσηλεία τους στο νοσοκομείο».

Τον χώρο όπου οι μικροί ασθενείς προσπαθούν να περάσουν ευχάριστα την ώρα τους, τον παιδότοπο της παιδιατρικής κλινικής, ανέλαβε να φιλοτεχνήσει η Ελένη Ψωμαδοπούλου, μια ταλαντούχα γυναίκα που ζει στην Ξάνθη, ασχολείται επαγγελματικά με τη ζωγραφική και την τέχνη γενικότερα, ενώ στο παρελθόν είχε φιλοτεχνήσει και άλλους  κοινόχρηστους χώρους.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνει πως εμπνεύστηκε από το ουράνιο τόξο για να φιλοτεχνήσει τους τοίχους του παιδότοπου χρησιμοποιώντας έντονα χρώματα και πολλή φαντασία. «Είναι μια δουλειά που κράτησε καιρό», τονίζει η κ. Ψωμαδοπούλου, «αλλά νομίζω πως το τελικό αποτέλεσμα θα αρέσει πολύ. Ελπίζω ότι με την προσπάθεια αυτή θα μπορέσουμε να κάνουμε πιο ευχάριστη, περισσότερο χαρούμενη, την παραμονή των παιδιών στο νοσοκομείο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.