Υποψηφιους δυο ταχυτητων για την εισοδο στα ΑΕΙ δημιουργει το νομοσχεδιο Πιερρακακη
Θύελλα αντιδράσεων σήκωσαν οι ανακοινώσεις Πιερρακάκη το μεσημέρι της Τετάρτης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την ανακοίνωση του νομοσχεδίου για να «μετριάσει» τις αντιδράσεις, ανακοίνωσε οι υποψήφιοι θα έχουν πρόσβαση στα ιδιωτικά ΑΕΙ αποκλειστικά μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ισχυριζόμενος ότι η διαδικασία αυτή επιλέχθηκε για να υπάρχει ένα καθεστώς ισονομίας ανάμεσα σε δημόσια και μη κρατικά πανεπιστήμια όσον αφορά στην εισαγωγή των Ελλήνων φοιτητών στα μη κρατικά ΑΕΙ.
Συμπλήρωσε όμως πως o κατώτατος Βαθμός Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) των αντίστοιχων σχολών των δημοσίων ελληνικών Πανεπιστημίων, θα αποτελεί ως προϋπόθεση εγγραφής των ενδιαφερομένων στα υπό ίδρυση ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Με τις ανακοινώσεις αυτές η κυβέρνηση δημιουργεί ξεκάθαρα φοιτητές δύο ταχυτήτων καθώς εάν κάποιος υποψήφιος κυνηγά μία σχολή που απαιτεί πολύ υψηλά μόρια εισαγωγής (πχ ιατρική) δεν θα είναι αναγκασμένος να πιάσει σχεδόν απόλυτο άριστα στους βαθμούς (δηλαδή περίπου 19.000 μόρια που είναι η βάση εισαγωγής για την ιατρική του ΕΚΠΑ), αλλά αρκεί να ξεπεράσει μόνο τον χαμηλότερο μέσο όρο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) του πεδίου (ούτε καν η ΕΒΕ που έχει θέσει η ίδια η σχολή για την είσοδο σε αυτή), προκειμένου να εισαχθεί σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο.
Αυτό σημαίνει πως για την ιατρική θα θέλει σχεδόν 10.000 ευρώ σε ένα ιδιωτικό ΑΕΙ και έναν πακτωλό σε δίδακτρα για να εισέλθει κάποιος σε αυτή.
Μέσος όρος ΕΒΕ στο πεδίο
Ο όρος πρόσβασης των ενδιαφερομένων στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια που ανακοινώθηκε από τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκης σημαίνει ότι θα ταυτίζεται με το χαμηλότερο μέσο όρο Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής των Επιστημονικών Πεδίων, πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή 0.8.
Αυτό σημαίνει ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, εάν κάνουμε τους υπολογισμούς, είναι η εξής ανά Επιστημονικό πεδίο
9,42 για το 1ο Πεδίο
9,87 για το 2ο Πεδίο
9,31 για το 3ο Πεδίο
8,34 για το 4ο Πεδίο
Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε ότι όποιος έχει διεθνές μπακαλοερά και όποιος έχει απολυτήριο λυκείου άλλης χώρας ισότιμο με το δικό μας, εγγράφονται χωρίς εξετάσεις στα μη κρατικά ΑΕΙ. Βεβαίως, αυτό το «ισότιμο» δεν το διευκρίνισε ο υπουργός, ανοίγοντας παράλληλα διάπλατα τον δρόμο για το λεγόμενο εθνικό απολυτήριο. Ο ίδιος ο κ. Πιερρακάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, παραδέχθηκε ότι αυτό είναι στα σχέδια της κυβέρνησης, όμως όχι για άμεση υλοποίηση. «Είναι στις προθέσεις μας, αλλά όχι τώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.