Η νεαροτερη κριτης του διαγωνισμου φυσικων επιστημων IYNT η Νανσυ Δαλακουρα

Η μαθήτρια από την Κομοτηνή, που ήταν χρυσή νικήτρια το 2022, ήταν η νεότερη κριτής στην ιστορία του διαγωνισμού, και η team leader της ελληνικής αποστολής φέτος

Μία ακόμα διάκριση για την Κομοτηναία μαθήτρια του σχολείου «ΑΞΙΟΝ», Νάνσυ Δαλακούρα, αυτή τη φορά ως αναγνώριση των ικανοτήτων της ήταν η συμμετοχή της ως του νεαρότερου κριτή του διαγωνισμού φυσικών επιστημών IYNT, στον οποίο είχε πάρει χρυσό μετάλλιο πέρυσι.

Πρόκειται για ένα παγκόσμιο διαγωνισμό με χαρακτηριστικό την πραγματική έρευνα, την ομαδική εργασία, την συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη και προπάντων την επιστημονική κατάρτιση είναι το IYNT.

Θεωρείται ο δυσκολότερος του είδους του και απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες ηλικίας  12 έως και 16 ετών.

Μαθητές των σχολείων «ΑΞΙΟΝ» συμμετέχουν δύο χρονιές και κατέκτησαν το χρυσό βραβείο με τη πρώτη τους συμμετοχή πέρυσι.

Η τελική παγκόσμια οργάνωση φέτος έγινε στο Καζακστάν, μια χώρα άγνωστη (σε αυτούς) ανερχόμενη και με πολύ πλούτο στα εδάφη της.

Ο διαγωνισμός

Το IYNT είναι ένας ομαδοσυνεργατικός διαγωνισμός, ο οποίος θεωρείται ο δυσκολότερος του είδους του. Απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες ηλικίας  12 έως και 16 ετών οι οποίοι θα πρέπει να συνεργαστούν και να δουλέψουν ολόκληρη τη σχολική χρονιά πάνω σε 17 πρωτότυπα προβλήματα Φυσικών Επιστημών. Τα προβλήματα απαιτούν έρευνα, πειραματική διαδικασία και δημιουργία ολοκληρωμένης παρουσίασης της δουλειάς που έγινε. Στη διάρκεια του διαγωνισμού, οι ομάδες παρουσιάζουν τις εργασίες τους και ταυτόχρονα επιδεικνύουν επικοινωνιακές δεξιότητες, δεξιότητες ρητορικής και επιχειρηματολογίας. Γίνεται στην αγγλική γλώσσα.

Μια ιδέα για τα προβλήματα-θέματα

Α. Μελέτη του τεφρώδους φωτός της σελήνης.

Β. Η σχέση μεταξύ του αριθμού τσιτσιρισμάτων των ακρίδων ανά λεπτό και της θερμοκρασίας περιβάλλοντος.

Γ. Κρούσεις.

Δ. Μενδελική κληρονομικότητα.

Περισσότερα περί των προβλημάτων στο:…link)

Η ελληνική αποστολή

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 19 ομάδες από 9 χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και τρείς ελληνικές που δημιούργησαν μαθητές και μαθήτριες του Κολλεγίου Ανατόλια, των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη, των Εκπαιδευτηριών Παλλάδιο και του Κολλεγίου Pierce.

-Η μαθήτρια του ΑΞΙΟΝ Νάνσυ Δαλακούρα – χρυσή νικήτρια του διαγωνισμού 2022 – ήταν η νεότερη κριτής στην ιστορία του διαγωνισμού, και η team leader (αρχηγός/ μεντρορας/ προπονητής) της ελληνικής αποστολής φέτος.

Η γνωριμία με τη χώρα

Το Καζακστάν μία τεράστια χώρα άγνωστη στους περισσότερους Έλληνες επενδύει στην εκπαίδευση στη καινοτομία και στη νέα γενιά. Διαθέτει 99 στο έδαφος της από τα 110 στοιχεία του περιοδικού πίνακα δηλ από τα στοιχεία της φύσης, τα περισσότερα από κάθε άλλη χώρα. Είναι βέβαια περίκλειστη-μεσόγεια χώρα δηλ δεν έχει θάλασσα ! Έγινε ανεξάρτητο από την Σοβιερική ένωση κράτος 1991.

Η υποδοχή

Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν την Κυριακή 27 Αυγούστου γονείς και φίλοι στους μαθητές που συμμετείχαν στον παγκόσμιο διαγωνισμό φυσικών επιστημών IYNT (International Young Naturalists’ Tournament) και αποτέλεσαν την ελληνική αποστολή στο Αλμάτι του Καζακστάν.

Η Ελληνική αποστολή πέτυχε την καλύτερη μέχρι στιγμής επίδοση της χώρας μας, κατακτώντας 2 χάλκινα μετάλλια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.