Τι πιστευουν για τις κινητοποιησεις φοιτητων και αγροτων οι πολιτες της Κομοτηνης;

Συμπολίτες μας μιλούν στον Παρατηρητή της Θράκης καταθέτοντας τις απόψεις τους σχετικά με τις υφιστάμενες κοινωνικές αναταραχές αλλά και τους τρόπους έκφρασής τους

Μεγάλες και πολλές είναι οι αντιδράσεις στην χώρα μας το τελευταίο διάστημα, με τους φοιτητές και τους αγρότες να ηγούνται του «χορού» των διαμαρτυριών και των κινητοποιήσεων, η κάθε ομάδα για τους δικούς της λόγους και για την ικανοποίηση διαφορετικών φυσικά αιτημάτων.

Οι μεν φοιτητές βρίσκονται στην έκτη εβδομάδα πανελλαδικών κινητοποιήσεων για το νομοσχέδιο που αφορά στην ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων στην χώρα μας και το οποίο αποτελεί το επόμενο μεγάλο «κοινοβουλευτικό» στοίχημα της κυβέρνησης. Οι φοιτητές ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου και στον αντίποδα την ενίσχυση της λειτουργίας των δημοσίων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ενώ ειδικά για την περιοχή μας, στην ατζέντα της συζήτησης μπήκε πρόσφατα και το ζήτημα των καταλήψεων δεδομένης και της πρόσφατης «εφόδου» των ΜΑΤ στην κατάληψη της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ.

Από την άλλη πλευρά τους οι  αγρότες, που κορύφωσαν χθες τις διαμαρτυρίες τους παρατάσσοντας τα τρακτέρ τους στο κέντρο της Αθήνας, συνεχίζουν επίσης για πολλοστή εβδομάδα τις κινητοποιήσεις τους, ζητώντας άμεσα μέτρα υποστήριξης από την Πολιτεία ώστε να επιβιώσουν στο αυξημένο κόστος παραγωγής, την ώρα που ζητούν επίσης  άμεσες «διορθώσεις» στη νέα ΚΑΠ.

Ο «ΠτΘ» συνομίλησε με πολίτες όλων των ηλικιών, ζητώντας την άποψή τους σε τρία κυρίαρχα ερωτήματα των ημερών, ξεκινώντας από το αν θεωρούν δίκαιες ή όχι τις αντιδράσεις αμφότερων των προαναφερθέντων κοινωνικών ομάδων. Ακολούθως αν συμφωνούν με τους τρόπους που αυτές έχουν επιλέξει να διεκδικήσουν όπως τα μπλόκα και οι καταλήψεις και φυσικά την άποψή τους σε σχέση με την έφοδο των ΜΑΤ στη Νομική Σχολή του ΔΠΘ.

Σημαντική και «κάθετη» η απάντηση της κ.Λένας η οποία στάθηκε στο πλευρό των αγροτών και των φοιτητών και δήλωσε υπέρ των καταλήψεων και των μπλόκων, λέγοντας πως είναι μια μορφή αντίδρασης. Η ίδια στάθηκε ιδιαίτερα επικριτικά απέναντι στην επέμβαση των ΜΑΤ στην Νομική Σχολή Κομοτηνής διερωτώμενη χαρακτηριστικά για το αν έχουμε δικτατορία,

Στην αντίθετη κατεύθυνση η άποψη του κ. Βαγγέλη ο οποίος υποστήριξε μεν τους αγρότες, αλλά όχι και τους φοιτητές. «Οι αγρότες εντάξει, οι φοιτητές γιατί αντιδρούν;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως «όποιος έχει λεφτά πάει, όποιος δεν έχει δεν πηγαίνει» για να συμπληρώσει πως «μας έχουν φάει όλα τα λεφτά οι ξένοι».

Υπέρ των φοιτητών οι νέοι της πόλης

Στο πλευρό των φοιτητών στέκονται οι νεότεροι ηλικιακά πολίτες με την Αγγελική να δηλώνει υπέρ των φοιτητών, αναφέροντας πως η ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων αποτελεί κρίσιμο κοινωνικό θέμα, εκφράζοντας την άποψη πως «η παιδεία δεν πρέπει να λειτουργεί με κανόνες αγοράς». Ερωτηθείσα για την  επέμβαση των ΜΑΤ στην Νομική Κομοτηνής εξέφρασε τον αποτροπιασμό της κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή» πανελλαδικά κατάσταση, την ώρα που «τα παιδιά που βρίσκονταν μέσα διαμαρτύρονταν ειρηνικά».

Να υπάρξει γενικότερη αντίδραση από όλους τους πολίτες προέτρεψε ο Ραφαήλ αναφέροντας πως  «με τα πράγματα που συμβαίνουν αυτή την στιγμή στην χώρα μας δεν θα πρέπει να μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα».

Να αναλάβουν τις ευθύνες τους όσοι φταίνε ζητάνε οι φοιτητές

Μέσα στην Νομική Σχολή Κομοτηνής ήτανε η Μυρτώ όταν έγινε η επέμβαση των ΜΑΤ η οποία μας μίλησε για την δική της εμπειρία αναφέροντας πως αυτό που έζησε μαζί με τους συμφοιτητές της ήταν μια τρομοκρατία που την πόνεσε πάρα πολύ και ευχήθηκε να «πάρουν τις ευθύνες όσοι ευθύνονται για αυτή την κατάσταση».  

Καταληκτικά η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάχθηκε στο πλευρό των κινητοποιήσεων, από αμφότερες τις κοινωνικές ομάδες αναγνωρίζοντας αν μη τι άλλο το δικαίωμα στην «διεκδίκηση», εξαντλώντας ωστόσο πρώτα τα μέσα και τους τρόπους που δεν διαταράσσουν την καθημερινότητα της ευρύτερης κοινωνίας, ενώ καθολική ήταν η εναντίωσή τους σε πρακτικές όπως η επέμβαση των ΜΑΤ στη Νομική Σχολή του ΔΠΘ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.