Η ιστορικη καμπανα των αδερφων Κουλογλου στο καμπαναριο της Παναγιας

Κατασκευάστηκε στη Ρωσία το 1898, και έφτασε στην Κομοτηνή ως δωρεά των δύο ευεργετών

Το Καμπαναριό του Ιερού Ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου, δεσπόζει στην άκρη του ιστορικού κέντρου της πόλης, αποτελώντας μια καθημερινή εικόνα για όλους όσους περνούν από την περιοχή.

Ψυχή του κτίσματος αυτού, αποτελεί η ιστορική καμπάνα των Αδερφών Κούλογλου, η οποία κατασκευάστηκε λίγο πριν να μπει ο 20ος αιώνας, και ταξίδεψε από την πόλη Γκάτσινα, κοντά στην Αγία Πετρούπολη, στην Κομοτηνή, αποτελώντας ακόμα ένα δείγμα προσφοράς των ευεργετών της πόλης, το οποίο λίγοι θυμούνται.

Την καμπάνα, και όλο το Καμπαναριό, έχει μελετήσει ο εκπαιδευτικός κ. Γιάννης Σιγούρος, ο οποίος μίλησε στον ΠτΘ για το ίδιο το καμπαναριό, αλλά και την ιστορία της καμπάνας, από το ρωσικό χυτήριο που την κατασκεύασε μέχρι και την τοποθέτησή της στην Κομοτηνή.

Γύρω στο 1880-90 η κατασκευή του καμπαναριού

Η ημερομηνία που χτίστηκε το καμπαναριό δεν είναι ακριβώς γνωστή, σύμφωνα με τον κ. Σιγούρο, με την πιθανότερη ημερομηνία να βρίσκεται κάπου μεταξύ 1880-90, από προφορικές μαρτυρίες από τον γείτονα του καμπαναριού, κ. Δημήτρη Γαρυφάλλου, ο παππούς του οποίου είχε δώσει τη λωρίδα για να χτιστεί το καμπαναριό.

Τότε στη θέση της σημερινής οδού Σοφούλη υπήρχε ακόμα το τείχος, όμως το καμπαναριό χτίστηκε επίτηδες στο συγκεκριμένο σημείο, γιατί τότε εκεί βρισκόταν η είσοδος της πόλης για όσους έρχονταν από την Ξάνθη.

Κάτω από το καμπαναριό δημιουργήθηκε μια αψίδα, από όπου διέρχονταν οι πιστοί μέσω της Βενιζέλου, για να έχουν εύκολη πρόσβαση στην εκκλησία μέσω μιας στενωπού παράλληλα με το παλιό παρθεναγωγείο που σώζεται μέχρι σήμερα, διερχόμενοι από τη νότια πύλη του κάστρου.

Η κατασκευή της καμπάνας στην πόλη Γκάτσινα

Η καμπάνα που σώζεται στο καμπαναριό, είναι δωρεά των αδερφών Κλεάνθη και Δούκα Κούλογλου, Κομοτηναίων εμπόρων που είχαν μεταναστεύσει στην Οδησσό. Λόγω της εγκατάστασή τους εκεί, σημειώνει ο κ. Σιγούρος, έδωσαν παραγγελία για την καμπάνα, η οποία ζυγίζει πάνω από 500 κιλά, το 1898, με την ημερομηνία να είναι χαραγμένη επάνω στην καμπάνα.

Το εργοστάσιο το οποίο κατασκεύασε την καμπάνα, του οποίου ο ιδιοκτήτης ονομαζόταν Λαβρόφ, βρισκόταν στην πόλη Γκάτσινα, 45 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αγίας Πετρούπολης.

Η πόλη εκείνη την εποχή αποτελούσε θέρετρο, μιας και σε αυτή υπήρχαν τα ανάκτορα που κατασκευάστηκαν για τον κόμη Ορλώφ, ευνοούμενο της Αικατερίνης της Μεγάλης, που αποτελούσαν μια από τις αγαπημένες θερινές κατοικίες των Τσάρων. Εκεί κατασκευάστηκε η καμπάνα, η οποία στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Κομοτηνή.

Ο τρόπος μεταφοράς της δεν είναι γνωστός, αλλά εικάζεται πως μεταφέρθηκε με πλοίο, μέσω ποταμών, δια μέσου της Μαύρης Θάλασσας, και στη συνέχεια στην Κομοτηνή. Η μεταφορά της, σύμφωνα με τον κ. Σιγούρο, μπορεί να κόστισε περισσότερο από ό,τι η ίδια η καμπάνα.

Επιγραφές και άγιοι

Η καμπάνα επάνω, εκτός από το βάρος της και την χρονολογία κατασκευής, φέρει και μια επιγραφή που χαράχθηκε σε ελληνικά γράμματα, πέρα των ανάγλυφων ρωσικών που δηλώνουν την κατασκευή της, και αναφέρει ποιος έκανε την δωρεά, τους Αδερφούς Κούλογλου.

Η καμπάνα φέρει παραστάσεις αγίων, και θεωρείται πως αναφέρεται σε τοπικούς αγίους, μιας και εκείνη την εποχή συνηθιζόταν όποιος παραγγέλλει την καμπάνα να καθορίζει και τους αγίους, παρόλο που στην καμπάνα υπάρχει και ο τότε ηγεμόνας της Ρωσίας, ο τσάρος Αλέξανδρος ο 3ος.

Η μελέτη της καμπάνας πήρε 2 χρόνια στον κ. Σιγούρο, λόγω της φθοράς από τις συνθήκες ενώ και η φωτογράφισή της είναι δύσκολη, μιας και βρίσκεται ψηλά και η πρόσβαση περιορίζεται και από τις υπόλοιπες καμπάνες στο καμπαναριό.

Χρειάζεται μέριμνα το σύστημα ανάρτησης

Το καμπαναριό πρόσφατα εξωραΐστηκε, όμως έχει πολύ μεγάλη σημασία, κατά τον κ. Σιγούρο, να υπάρξει μέριμνα για το ξύλινο σύστημα ανάρτησης των καμπανών, το οποίο βρίσκεται εκεί από την εποχή που κατασκευάστηκε.

Παρόλο που το ξύλο είναι από αγριοβελανιδιά, και είναι πολύ γερό, χρειάζεται πάντα φροντίδα, γιατί κρέμονται από αυτό η ιστορική καμπάνα των Αδερφών Κούλογλου, και άλλες πέντε γύρω από αυτή, φέρνοντας το βάρος κοντά στους 1,5 τόνους, ένα σημαντικό βάρος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.