Η ΕΛΜΕ Ροδοπης για τον διαλογο για την παιδεια

«Πρόκειται για την πρακτική μιας κυβέρνησης χωρίς πυξίδα στην εκπαιδευτική πολιτική»

Τις απόψεις της σχετικά με τον διάλογο για την παιδεία, που διεξάγει η κυβέρνηση, καταθέτει με χθεσινή της ανακοίνωση η ΕΛΜΕ Ροδόπης. Εκφράζοντας τη θέση της υπέρ του διαλόγου η ΕΛΜΕ Ροδόπης επισημαίνει ότι ο διάλογος είναι, για άλλη μια φορά, προσχηματικός επισημαίνοντας πως από την πλευρά της κυβέρνησης «οι μόνες επίσημες προτάσεις που έχουμε για την Παιδεία είναι τα προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου». 

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ροδόπης:

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται πολύς λόγος για τον «διάλογο» που διεξάγει το Υπουργείο Παιδείας για την εκπαίδευση. Μάλιστα στην τελευταία ΓΣ Προέδρων υπήρξε σφοδρή αντιπαράθεση για το αν η ΟΛΜΕ θα πρέπει να συμμετάσχει από αυτόν τον «διάλογο» ή όχι. Ο διάλογος είναι το απαραίτητο συστατικό της Δημοκρατίας. Δημοκρατία χωρίς διάλογο δεν υφίσταται. Εξάλλου οι βασικές αρχές της ελευθερίας, του σεβασμού της διαφορετικής αντίληψης και του δικαιώματος του άλλου να εκφράζει ελεύθερα την άποψή του είναι η πεμπτουσία της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
 
Ως ΕΛΜΕ Ροδόπης από θέση αρχής είμαστε υπέρ του διαλόγου για την Παιδεία και την Εκπαίδευση. Πιστεύουμε ότι άμεσα πρέπει να ξεκινήσει ένας εκτενής, ειλικρινής, ουσιαστικός διάλογος για την Παιδεία με παρούσα πάντα την ίδια την κοινωνία. Στόχος αυτού του διαλόγου πρέπει να είναι η συγκρότηση ενός μακρόπνοου σχεδίου που θα έχει την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των κοινωνικών φορέων και κυρίως του εκπαιδευτικού κόσμου. Να αναβαθμίζει συνολικά τη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία από την προσχολική αγωγή ως την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Να δίνει λύσεις στα χρόνια προβλήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών. Δημιουργικά καταθέτουμε τις απόψεις μας και συγχρόνως απαιτούμε ουσιαστικό διάλογο χωρίς αποκλεισμούς και προαπαιτούμενα, αν και εφόσον, αντιληφθούμε ότι ο διάλογος είναι προσχηματικός και γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους και μόνο, αποχωρούμε.
 
Οι μόνες επίσημες προτάσεις που έχουμε από την πλευρά της κυβέρνησης για την Παιδεία είναι τα προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου. Γι αυτές τις προτάσεις το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να βρει συμμάχους μέσα από διάφορες επιτροπές που συγκροτεί.
 
Υπάρχουν μια σειρά εύλογες απορίες για την εν λόγω επιτροπή:
1) Είναι δημοκρατικό τα μέλη της να διορίζονται από τον Υπουργό και να είναι συνήθως από το χώρο της αριστεράς; Πόσο αντιπροσωπευτική των απόψεων που υπάρχουν στην κοινωνία μπορεί να είναι μια τέτοια σύνθεση της επιτροπής;
2) Ποια πορίσματα των προηγούμενων «εθνικών διαλόγων» αξιοποιήθηκαν και σε τι διαφοροποιείται ο τωρινός;
3) Οι δώδεκα θεματικοί άξονες του διαλόγου συνιστούν ήδη ένα τεράστιο πεδίο αναφοράς. Τι νόημα έχει η αδιαφοροποίητη, χωρίς στόχευση, καταγραφή προτάσεων;
4) Ποια σχέση θα έχει αυτός ο διάλογος με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ που έχει συγκεκριμένες νεοφιλελεύθερες συνταγές μετά την έκθεση που θα κάνει τον Απρίλιο του 2016; Θα χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για τη νομιμοποίηση του ΟΟΣΑ ή θα πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων;
 
 Όποιος διαβάζει πίσω από τα κείμενα της επιτροπής, καταλαβαίνει εύκολα πως πρόκειται για την πρακτική μιας κυβέρνησης χωρίς πυξίδα στην εκπαιδευτική πολιτική. Κανένας δεν σκέφτηκε πως η καταγραφή προβλημάτων γίνεται από ανθρώπους που είναι στον χώρο, έχουν καθημερινή επαφή καθώς και με επίσκεψη και αυτοψία στα σχολεία, τα εργαστήρια, τους συλλόγους γονέων και διδασκόντων;
 
Φυσικά αυτές οι προτάσεις για την ΕΛΜΕ Ροδόπης όχι μόνο δεν αποτελούν βάση συζήτησης αλλά θα τις αντιπαλέψουμε με κάθε τρόπο.
 
Για την ΕΛΜΕ Ροδόπης βάση συζήτησης αποτελούν τα αιτήματα του κλάδου και για αυτά θα αγωνιστούμε μαζί με όλους τους εκπαιδευτικούς και την εκπαιδευτική κοινότητα». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.