Μητροπολιτης Μαρωνειας και Κομοτηνης: «Ο σταυρος του Χριστου γινεται ζυγαρια για ολους μας»

Για τα τελούμενα της Μεγάλης Εβδομάδας και τη σημασία τους μίλησε ο Σεβασμιώτατος

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων φιλοξενήθηκε το πρωί της Μεγάλης Τρίτης στην ενημερωτική εκπομπή του Mega Channel «Κοινωνία ώρα Mega», μιλώντας για τα τελούμενα της Μεγάλης Εβδομάδας και τη σημασία τους για τη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους.

«Λέγεται Μεγάλη Εβδομάδα όχι γιατί έχει περισσότερες μέρες ή ώρες, αλλά γιατί τα γεγονότα της πίστεώς μας είναι τόσο μεγάλα που έρχονται να νοηματοδοτήσουν και να σημασιοδοτήσουν τη ζωή μας γενικότερα» διευκρίνισε αρχικά ο Σεβασμιώτατος και συνέχισε: «Είναι αλήθεια ότι φτάνει μόνο μια βδομάδα μέσα στον χρόνο να μας κάνει να αλλάξουμε νου, να μας κάνει να ζήσουμε τα γεγονότα της πίστεώς μας και μέσα από αυτά να φτάσουμε στην Ανάσταση. Αυτές τις ημέρες ο κόσμος εύχεται ο ένας στον άλλο καλή Ανάσταση. Δεν είναι αυτή η καλή ανάσταση μόνο να περάσουμε όμορφα εκείνη την ημέρα, αλλά να αναστηθούμε κι εμείς μαζί με τον Χριστό».

«Όχι να σταυρώνουμε τους άλλους αλλά να σταυρώνουμε και τον εαυτό μας»

Αναφερόμενος στο μήνυμα της Αναστάσεως ο Σεβασμιώτατος σημείωσε πως «αξία στη ζωή έχει αυτό που δεν φαίνεται. Αυτό που έχει ο καθένας στην ψυχή του. Για αυτή την ψυχή ο Χριστός ήρθε και κατέβηκε ακόμα και στον Άδη για να μιλήσει και στους εν Άδει ευρισκομένους, και αναστενόμενος να αναστήσει σύμπασα την κτήση. Οι άνθρωποι καλούμαστε να πάρουμε κι εμείς αποφάσεις γιατί αυτά τα πράγματα δεν έρχονται από μόνα τους».

Παράλληλα υπογράμμισε πως «ο σταυρός του Χριστού γίνεται ζυγαριά για όλους μας. Καλούμαστε λοιπόν αν θέλουμε να ζήσουμε τη ζωή μας ποιοτικά, να αποφασίσουμε όχι να σταυρώνουμε τους άλλους αλλά να σταυρώνουμε και τον εαυτό μας. Όσο κι αν αυτό ακούγεται στον σημερινό κόσμο ως κάτι εξωπραγματικό. Το λέω και στον εαυτό μου, θα παρακαλούσα αυτές τις μέρες να ζητήσουμε ένα συγνώμη από τον συνάνθρωπό μας και από τον Θεό κι ας πάμε να κοινωνήσουμε των Αχράντων Μυστηρίων για να ζήσουμε Ανάσταση. Διαφορετικά η Ανάσταση θα είναι μια ημέρα που θα έχει στο τραπέζι φαγητό αλλά θα είμαστε διαιρεμένοι. Σήμερα βλέπετε, ο εγωισμός και η μεμψιμοιρία μας διαίρεσε, δημιούργησε μεταξύ μας ρήγματα. Αυτά τα ρήγματα έρχεται ο Χριστός να τα ενώσει με την Ανάσταση του και το μήνυμα της Αναστάσεως».

«Εν μετανοία όλοι χωρούμε μέσα στην εκκλησία»

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, ερωτηθείς σχετικά με τις πολιτικές αναφορές για το ποιοι μπορούν να πάνε στις εκκλησίες το φετινό Πάσχα και ποιοι καλό είναι να απέχουν ξεκαθάρισε πως «το μήνυμα της Εκκλησίας είναι η ενότητα και η αγάπη. Θα πάμε να κοινωνήσουμε αυτές τις μέρες.  Δεν θα πάει ο καθένας με τη δική του λαβίδα, για να το πω πιο απλά. Από μια λαβίδα θα κοινωνήσουμε άφοβα οι πάντες. Αυτό είναι από μόνο του το μήνυμα της Εκκλησίας. Στην εκκλησία έχουμε κοινωνία προσώπων και κοινωνία με τον Θεό. Ο χώρος της Εκκλησίας είναι χώρος ενότητας αγάπης και μετανοίας. Το κήρυγμα της εκκλησίας είναι πάντοτε το κήρυγμα της μετανοίας. Εν μετανοία λοιπόν όλοι χωρούμε μέσα στην εκκλησία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.