Φοιτητες του Τμηματος Κοινωνικης Διοικησης και Πολιτικης Επιστημης του ΔΠΘ στην Ουασινγκτον

Δράσεις συνεργασίας με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Harvard στο Ναύπλιο

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης Δ.Π.Θ. με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard στο Ναύπλιο προσφέρεται ετήσια υποτροφία σε έναν φοιτητή. Δίνεται, έτσι, στους σπουδαστές η δυνατότητα να κάνουν τόσο την πρακτική τους άσκηση εντός Ελλάδας όσο και ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στις ΗΠΑ.
 
Υπό την επιμέλεια του κ. Κώστα Δικαίου, επίκουρου καθηγητή του τμήματος πραγματοποιήθηκε εκδήλωση η οποία, σύμφωνα με την κ. Μαρίνα Χειλίτση, υπεύθυνη του προγράμματος είχε ως στόχο την ενημέρωση των φοιτητών για την υποτροφία. Ο φοιτητής, εξήγησε, θα επιλεχθεί τον Μάρτιο από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών και πρόκειται να εργασθεί στον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Αθλητισμού και Τουρισμού του Δήμου Ναυπλιέων που μετρά πολλά χρόνια συνεργασίας με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδας.
 
Με το πέρας του θερινού προγράμματος, τόνισε η υπεύθυνη, και μαζί με τους υπόλοιπους φοιτητές και φοιτήτριες θα ταξιδέψει την Ουάσιγκτον, το φθινόπωρο του 2018, όπου θα επισκεφθεί τους αντίστοιχους φορείς. Το πρόγραμμα των πρακτικών ασκήσεων, συνέχισε, έχει ξεκινήσει από το 2006, ενώ η συνεργασία με το ΔΠΘ και το συγκεκριμένο τμήμα ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια. 

Μοναδική η εμπειρία για τους φοιτητές 

«Το ταξίδι στην Ουάσιγκτον ήταν απολύτως εκπαιδευτικό, μία εμπειρία ζωής. Μπόρεσα να λάβω μέρος σε ποικίλες δράσεις και να γνωρίσω από κοντά το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών, την ελληνική πρεσβεία, την Παγκόσμια Τράπεζα και ορισμένα Πανεπιστήμια» υπογράμμισε με την σειρά του ο κ. Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, φοιτητής του τμήματος στον οποίο χορηγήθηκε το 2016  η εν λόγω υποτροφία. «Μου προσέφεραν πολλά η αλληλεπίδραση και η συνεργασία που είχαμε με τους Αμερικανούς συμμετέχοντες, στον τομέα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Είχα την ευκαιρία να εργαστώ εποικοδομητικά μαζί με μία φοιτήτρια του Χάρβαντ και πιστεύω πως αμφότεροι βγήκαμε κερδισμένοι, μαθαίνοντας ο ένας για τον τόπο καταγωγής και την κουλτούρα του άλλου. Η χώρα μας διανύει περίοδο κρίσης και αυτό που παρατήρησα είναι ότι οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται γύρω από την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα».
 
«Διαπίστωσα ότι στην Ελλάδα δεν γνωρίζουμε πόσο ασχολούνται στο εξωτερικό με τον δικό μας πολιτισμό», κατέληξε αναφερόμενος στην εμπειρία του, «πολλοί φιλέλληνες καθηγητές στην Αμερική αγαπούν και γνωρίζουν εις βάθος την ελληνική γραμματεία, ενώ ασχολούνται με τον ελληνικό πολιτισμό και τη διδασκαλία κειμένων, όπως τα ομηρικά έπη».
 
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και η κ. Δήμητρα Δαλαμπίνη, φοιτήτρια του τμήματος στην οποία είχε χορηγηθεί η υποτροφία για το έτος 2017. Η υποτροφία είναι «μία μοναδική ευκαιρία για τους φοιτητές του τμήματος», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε παίρνοντας τον λόγο, «μιας και δεν έχουμε τόσες ευκαιρίες όσο το ΕΚΠΑ ή το ΑΠΘ».
 
«Χάρη στη συμμετοχή μου στην όλη δράση αποκόμισα πολλά πράγματα, καθώς παρότι βρισκόμουν στην Ελλάδα έπρεπε να συνεργαστώ με φοιτητές του Χάρβαρντ, άτομα διαφορετικής κουλτούρας. Στο πλαίσιο του προγράμματος παραδώσαμε μία αναφορά στο δήμο Ναυπλίου», είπε ολοκληρώνοντας, «περιελάμβανε τα στοιχεία ενός project που διηνεργήσαμε σε συνεργασία με μαθητές δημοτικού, αλλά και πληροφορίες γύρω από τον τουρισμό της περιοχής και τα κρουαζιερόπλοια που χρησιμοποιούν οι τουρίστες».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.