Ετοιμαζει τα εργα της επομενης περιοδου η Εφορεια Αρχαιοτητων Ροδοπης

Για αυτά που «τρέχουν» και αυτά που σχεδιάζονται μίλησε η Προϊσταμένη, Χρύσα Καραδήμα

Το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο και τον τρόπο που αυτό, ιδιαίτερα για έργα που έχουν ενταχθεί πρόσφατα, θα δώσει το έναυσμα για επιπλέον έργα την επόμενη προγραμματική περίοδο, παρουσίασε στον φιλόξενο κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής η προϊστάμενη κ. Χρύσα Καραδήμα, συμμετέχοντας στον εορτασμό του ΥΠΠΟΑ για την Πανσέληνο Αυγούστου το βράδυ της Κυριακής 22 Αυγούστου.

Έργα εντός Κομοτηνής αλλά και εκτός

Αυτή τη στιγμή υλοποιούνται, τόνισε η κ. Καραδήμα, έργα εντός της πόλης, όπως της ανάδειξης του βυζαντινού κάστρου, των εργασιών τόσο στο κτίριο του Ιμαρέτ όσο και στην συλλογή του εκκλησιαστικού μουσείου που φιλοξενεί, ενώ από τις διευθύνσεις Αναστήλωσης και Συντήρησης του ΥΠΠΟΑ εκτελούν το έργο στον Ιερό Ναό Κοίμησης της Θεοτόκου, στην ίδια περιοχή.

Παράλληλα έχουν ξεκινήσει δύο καινούρια έργα, με το ένα να είναι το πρόδρομο έργο για την επανέκθεση και την επισκευή του κτιρίου του Μουσείου Κομοτηνής, που περιλαμβάνει την έκθεση Ρωμαϊκή Κομοτηνή, που θα λάβει χώρα στον κήπο του μουσείου.

Το δεύτερο είναι το Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας, το οποίο πρόσφατα εντάχθηκε και αυτό στο ΕΣΠΑ.

Η Εφορεία, πέρα των δικών της έργων μέσω ΕΣΠΑ, έχει αναλάβει και τις παράλληλες εργασίες σε δημόσια έργα, όπως ο IGB, και οι εργασίες που γίνονται για το δίκτυο φυσικού αερίου στην Κομοτηνή της ΔΕΔΑ, όσο αφορά ευρήματα που μπορεί να προκύψουν κατά τις εργασίες.

Την ίδια ώρα έχουν μια σειρά από δραστηριότητες που σχετίζονται με ερευνητικά προγράμματα, όπως η ανασκαφή στη χερσόνησο της Μολυβωτής σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Princeton, το οποίο έχει μπει σε μια αναστολή λόγω κορωνοϊού, και τρία προγράμματα με πανεπιστήμια της χώρας μας.

Δύο γίνονται σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με το ένα να αφορά τους πρώιμους γεωργούς της Θράκης, και το άλλο την Περαία της Σαμοθράκης, ενώ το τρίτο αφορά την καινοτόμο ανίχνευση υπεδάφους για την διερεύνηση τύμβων με το ΑΠΘ, μέσα από το οποίο θα γίνει γεωφυσική διασκόπηση σε τύμβους στην περιοχή της Μαρώνειας και όχι μόνο, που δεν έχουν ανασκαφεί.

Ετοιμασίες για τα νέα έργα

Η Εφορεία πλέον ετοιμάζεται και για έργα που θέλει να χρηματοδοτηθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο ή από άλλες πηγές χρηματοδότησης.

Το σημαντικότερο είναι ο περίκεντρος ναός της Μαξιμιανούπολης, το οποίο είναι υπό ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης από το Υπουργείο Πολιτισμού, ο τάφος των Συμβόλων, αλλά και η ανάπλαση στο εσωτερικό του κάστρου της Κομοτηνής, που αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από το επόμενο ΕΣΠΑ, όπως και το έργο της επανέκθεσης και της επισκευής του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής.

«Κάποια έργα θα συνεχιστούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο, και θα έχουμε και κάποια καινούρια» ανέφερε η κ. Καραδήμα.

Η βραδιά έκλεισε με ένα βίντεο που δημιουργήθηκε για το έργο της περιόδου 2007-13 που αφορά τις εργασίες στο Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας και τις έρευνες στη γύρω περιοχή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.