Μακεδονικος Ταφος Συμβολων: Ενα μνημειο που αξιζει αναδειξης

Βρίσκεται λίγο έξω από την Κομοτηνή, όμως δεν είχε μέχρι τώρα την προσοχή που του αξίζει

Προωθεί μελέτες η ΕΦΑ Ροδόπης

Έξι χιλ. βόρεια της Κομοτηνής, λίγο μετά τον οικισμό των Συμβόλων, σώζεται ένας μοναδικός τάφος Μακεδονικού τύπου. Το μνημείο προστατεύεται με περίφραξη και στέγαστρο, ενώ έχει πραγματοποιηθεί συντήρηση των κονιαμάτων και στερέωση των τοίχων του, όμως πρακτικά χρειάζεται περεταίρω εργασίες, ιδιαίτερα στον περιβάλλοντα χώρο, ώστε να είναι επισκέψιμος.

Αυτό θέλει να κάνει και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης, που από το 2018 προωθεί την σύνταξη μελετών για τον τάφο και τον περιβάλλοντα χώρο, δύο από τις οποίες έχουν ήδη περάσει από το ΚΑΣ, και η τρίτη εκπονείται αυτή την περίοδο, με την προοπτική το όλο έργο να ενταχθεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ.

Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί πως παρόλο που ο δρόμος μέχρι τον οικισμό των Συμβόλων είναι καλός, για περίπου 1 χιλιόμετρο, μετά τον οικισμό των Συμβόλων, γίνεται χωματόδρομος, σε καλή κατάσταση, αλλά πάλι δημιουργώντας περιορισμούς στην πρόσβαση προς τον τάφο.

Προχωρούν οι μελέτες για την ανάδειξη του τάφου

Ο τάφος εντοπίσθηκε το 1976, ύστερα από λαθρανασκαφή, κατά την οποία είχε καταστραφεί τμήμα της θόλου του θαλάμου, τα κονιάματα και η κλίνη. Ανασκαφικές εργασίες έγιναν το 1976 και την περίοδο 1984-1987 και διαπιστώθηκε ότι ο τάφος είχε συληθεί και παλαιότερα.

Από τα λιγοστά ευρήματα που απέμειναν στο εσωτερικό του προκύπτει, ότι κατασκευάσθηκε κατά την περίοδο της μακεδονικής κυριαρχίας, δηλαδή στο τέλος του 4ου – αρχές 3ου αι. π.Χ. Στην άμεση περιοχή του δεν υπάρχει γνωστός οικισμός, με τον οποίο μπορεί να συνδεθεί, ωστόσο σε απόσταση 1 χιλ. βόρειά του υπάρχει νεκροταφείο ελληνιστικών χρόνων.

Η σημασία του τάφου έχει ωθήσει την αρχαιολογική υπηρεσία να ξεκινήσει σχεδιασμό για την ανάδειξή του, εδώ και μερικά χρόνια.

Όπως σημείωσε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης κ. Χρύσα Καραδήμα, από το 2018 έχουν κάνει δύο μελέτες, μία αρχιτεκτονική και μία στατική, οι οποίες έχουν εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Μέσα από αυτές έγινε αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης του μνημείου, καθώς και η διάγνωση των διαφόρων προβλημάτων του, μαζί με προτάσεις αποκατάστασης.

Αυτή την στιγμή περιμένουν την δημιουργία μια τρίτης μελέτης, η οποία θα αφορά τη συνολική ανάδειξη του μνημείου, και την οποία θα χρησιμοποιήσουν για να ενταχθεί το έργο σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα στο επόμενο ΕΣΠΑ.

Η ανάδειξη αυτή θα αφορά την συντήρηση του χώρου, αλλά και τη βελτίωση της προσβασιμότητας τουλάχιστον στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου, ώστε να γίνει ευκολότερα επισκέψιμο.

Παράλληλα υπάρχουν σκέψεις για μια μικρή απαλλοτρίωση στον περιβάλλοντα χώρο, με την προοπτική να βελτιωθεί περισσότερο η εμπειρία της επίσκεψης του μνημείου, όπου θα υπάρχει και εποπτικό και ενημερωτικό υλικό.«Είναι ένα σημαντικό μνημείο το οποίο είναι πολύ κοντά στην Κομοτηνή, όμως οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν» ανέφερε η κ. Καραδήμα.

Τα χαρακτηριστικά του Μακεδονικού τάφου

Ο τάφος είναι υπόγειος, κτιστός, και αποτελείται από δρόμο, προθάλαμο και θάλαμο. Καλυπτόταν από χωμάτινο τύμβο, ο οποίος έχει σχεδόν ισοπεδωθεί από τη συνεχή καλλιέργεια του αγρού. Ο προσανατολισμός του τάφου είναι Ανατολικός-Δυτικός και η είσοδός του βρίσκεται στα δυτικά. Είναι κτισμένος με κιτρινωπό πωρόλιθο, σύμφωνα με το ψευδοϊσόδομο σύστημα τοιχοποιίας.

Ο δρόμος του έχει μήκος 10,65 μ. και ύψος 2,10 μ., οι τοίχοι του είναι κτισμένοι με μεγάλες ποταμίσιες κροκάλες από το γειτονικό χείμαρρο και το ανατολικό του τμήμα στεγάζεται με δίκλινη στέγη. Τέσσερις εγκάρσιοι τοίχοι εμποδίζουν την πρόσβαση στον τάφο.

Ο προθάλαμος έχει διαστάσεις 2 x 1,85 x 2,22 μ. και το δάπεδό του αποτελείται από μικρές κροκάλες, που καλύπτονται με λευκό κονίαμα. Ο θάλαμος έχει διαστάσεις 2,68 x 2,56 x 2,48 μ. και καλύπτεται με εκφορικό θόλο, ενώ το δάπεδό του είναι στρωμένο με πώρινες πλάκες. Οι θύρες του προθάλαμου και του θαλάμου έχουν μαρμάρινες παραστάδες και υπέρθυρα και έκλειναν με μαρμάρινες δίφυλλες πόρτες.

Οι τοίχοι εσωτερικά, μέχρι τη γένεση της καμάρας, καλύπτονται με χρωματιστά κονιάματα που μιμούνται ορθομαρμάρωση. Στο θάλαμο υπάρχουν δύο λιθόκτιστες νεκρικές κλίνες τοποθετημένες σε σχήμα Γ, οι ορατές επιφάνειες των οποίων καλύπτονται από ζωγραφιστό κονίαμα. Οι τοίχοι του θαλάμου έφεραν ανάγλυφες διακοσμητικές ταινίες, από τις οποίες σώζονται μόνο ελάχιστα θραύσματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.