Φιλικοτερο προς τον επισκεπτη γινεται το Αρχαιο Θεατρο Μαρωνειας

Με παρεμβάσεις τόσο προσβασιμότητας, όσο και προστασίας από τα φυσικά φαινόμενα μέσω του έργου ΕΣΠΑ

Σε αύξηση της αναγνωρισιμότητας μέσα από ημερίδες και παραστάσεις ελπίζει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης

Εργασίες για την βελτίωση της πρόσβασης, της πυροπροστασίας του χώρου αλλά και της περαιτέρω ανάδειξης της ιστορίας του θα γίνουν στο Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας, μέσα από το έργο 602.500 ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Μέσα από αυτό θα ενισχυθεί η προστασία τόσο από φωτιά, όσο και από το νερό όλου του χώρου, ενώ θα γίνει και μια υπαίθρια έκθεση των αρχιτεκτονικών μελών του ορόφου της σκηνής, ώστε να γίνει αντιληπτό από τον επισκέπτη πως αυτός ήταν στους Ελληνιστικούς και του Ρωμαϊκούς χρόνους.

Για το έργο που θα υλοποιηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης και τις παρεμβάσεις που αυτό περιλαμβάνει, μίλησε στον «ΠτΘ» η Προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης κ. Χρύσα Καραδήμα.

Εργασίες στις υποδομές

Όπως τόνισε η κ. Καραδημα, έχουν περάσει από το προηγούμενο έργο του ΕΣΠΑ περισσότερο από έξι χρόνια, και στόχος της εφορίας είναι αφενός η προστασία του μνημείου, και αφετέρου η αναβάθμιση και βελτίωση των υποδομών του.

Οι υποδομές που θα γίνουν, αφορούν στους χώρους εξυπηρέτησης του κοινού, όπως φυλακείου και χώρου WC ο οποίος θα είναι προσβάσιμος σε ΑμεΑ. Για το συγκεκριμένο κομμάτι του έργου, έχουν ήδη εγκριθεί η αρχιτεκτονική και η στατική μελέτη από το ΚΑΣ, και θα γίνει υπό την επίβλεψη του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ), του παλιού ΤΑΠ.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης από την πλευρά της θα επικαιροποιήσει την υφιστάμενη μελέτη πυρόσβεσης, μαζί με εργασίες πυροπροστασίας που θα πραγματοποιηθούν γύρω από το χώρο του θεάτρου.

Ταυτόχρονα θα γίνουν και μελέτες απορροής για τον χώρο της ορχήστρας και της δυτικής παρόδου, όπου με το πέρας των εργασιών, θα γίνουν και δενδροφυτεύσεις, τόσο για λόγους προστασίας όσο και αποκατάστασης του τοπίου.

Την ίδια ώρα θα αναβαθμιστεί η κλίμακα των επισκεπτών για το αρχαίο θέατρο. Η κ. Καραδήμα σημείωσε πως από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου μέχρι την κλίμακα, θα υπάρξει πρόσβαση για ΑμεΑ, αλλά προς το παρόν δεν θα υπάρχει διάδρομος για την κάθοδο έως το κοίλο.

Υπάρχει ωστόσο όπως εξήγησε προς το παρόν μια βοηθητική δυνατότητα για άτομα ΑμεΑ από την πλευρά του Ιερού, και εφόσον μπορέσουν να ολοκληρώσουν την απαλλοτρίωση ενός μικρού διαδρόμου, ελπίζουν στην δημιουργία ενός μόνιμου διαδρόμου, είτε σε αυτό το έργο, αν ολοκληρωθούν γρήγορα οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης, είτε στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

Ανασκαφικές εργασίες και ανάδειξη ευρημάτων

Στο πλαίσιο των εργασιών, θα πραγματοποιηθούν και κάποιες ανασκαφικές ερευνητικές εργασίες, έξω από την ανατολική πάροδο και τα ανατολικά της σκηνής.

Εκεί έχουν βρεθεί, κατά την εκτέλεση εργασιών, αρχιτεκτονικά κατάλοιπα της περιόδου δημιουργίας του θεάτρου, και τώρα θέλουν να εξακριβώσουν τι ακριβώς είναι, και ποιας εποχής, κάτι που δεν κατάφεραν στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο.

Την ίδια ώρα, στην νοτιοανατολική πλευρά του Θεάτρου, θα δημιουργηθεί ένας υπαίθριος επισκέψιμος χώρος, για τα αρχιτεκτονικά μέλη που έχουν τώρα τοποθετημένα εκεί, χωρίς όμως τη σωστή διάταξη.

Εκεί θα δημιουργηθεί μια υπαίθρια έκθεση αρχιτεκτονικών μελών, ώστε να καταλάβει κάποιος πως ήταν ο όροφος της σκηνής, με τη βοήθεια ψηφιακών μέσων και πινακίδων. «Θα μπορεί κανείς να δει την Ελληνιστική και την Ρωμαϊκή φάση της σκηνής πλέον, όχι μόνο της ορχήστρας» σημείωσε η κ. Καραδήμα.

Ελπίζουν επίσης να γίνει εκτενή δημοσίευση όλων των αρχιτεκτονικών μελών, που θα περιλαμβάνει αυτά, το ιστορικό της έρευνας, την κεραμική, νομίσματα, και γενικότερα όλα τα κινητά ευρήματα και αρχιτεκτονικά του Θεάτρου.

Τέλος θα γίνουν όλες οι εργασίες συντήρησης και στερέωσης, γιατί όπως εξήγησε η ίδια «το θέατρο, και γιατί χρησιμοποιείται αλλά και γιατί είναι εκτεθειμένο στη φθορά του χρόνου και στις καιρικές συνθήκες θέλει συνεχώς εργασίες συντήρησης και στερέωσης».

Ενισχύεται η αναγνωρισιμότητα του Θεάτρου

«Είναι ένα μικρό έργο που ξεκινά τώρα, ελπίζουμε να έχει συνέχεια και στο επόμενο ΕΣΠΑ, με την στήριξη της Περιφέρειας που είναι πάντα στο πλευρά μας» ανέφερε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης, σημειώνοντας πως μαζί με τις εργασίες, θα διοργανωθεί και ημερίδα με θέμα τα αρχαία Θέατρα στη Θράκη, καθώς και μια σειρά εκδηλώσεων μουσικής και θεάτρου.

Έτσι είναι σίγουρη πως από του χρόνου θα έχουμε ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα διοργανώνεται από την Εφορεία, ενώ ελπίζουν πως και οι άλλες εργασίες πέριξ του θεάτρου, όπως ο δρόμος η κατασκευή του οποίου έχει ξεκινήσει, θα βελτιώσουν σημαντικά τόσο την πρόσβαση όσο και την αναγνωρισιμότητα, ώστε «να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για αυτό το τόσο σημαντικό μνημείο».

Άλλωστε έχουν υποβάλλει και στο Υπουργείο προτάσεις για όλα τα σημεία στη Μαρώνεια, και ελπίζουν πως θα γίνουν αποδεκτές και θα μπορέσουν να προχωρήσουν τόσο στην περιοχή της Ρωμαϊκής Αγοράς, όσο και στην περιοχή του Ισμάρου γενικότερα.

Ελπίδες ότι θα πραγματοποιηθούν φέτος εκδηλώσεις στο Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας

Την ελπίδα πως θα μπορέσει να παρουσιαστεί η παράσταση «Ο Υπνοβάτης» στο Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας, εξέφρασε η κ. Καραδήμα, έστω και τον Σεπτέμβριο.

Να θυμίσουμε πως στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» είχε προγραμματιστεί η παράσταση στο Θέατρο στις 6 και 7 Αυγούστου, όμως δυστυχώς αναβλήθηκε λόγω καραντίνας κάποιων μελών του θιάσου.

Δεν έχει βρεθεί μέχρι τώρα η κατάλληλη ημερομηνία, όμως ελπίζουν πως έστω και μέσα στον Σεπτέμβριο, θα μπορέσει να βρεθεί τρόπος ώστε να φιλοξενηθεί η παράσταση στο θέατρο και να καταφέρει να ζωντανέψει και φέτος η σκηνή του.

Την ίδια ώρα ελπίζουν πως θα μπορέσουν να υλοποιήσουν την παράσταση που προγραμματίζουν με το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής στις 28 Αυγούστου, για την οποία υπάρχει ακόμα ερωτηματικό λόγω του περιορισμού εκδηλώσεων σε περιοχές που θεωρούνται δασικές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.