Ελιαννα Κονιαλη: «Η συμμετοχη των τοπικων κοινωνιων στις ανοιχτες συζητησεις για την πορεια των εργων εχει βοηθησει να γινουν τα εργα καλυτερα»

«Καταβάλλεται μια τεράστια προσπάθεια οι υποδομές να θέσουν τον πήχη ψηλά για το νοσοκομείο, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως»

Με την αφορμή της σημερινής ανοιχτής συζήτησης για την πρόοδο του έργου του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής η κ.Κονιάλη, από την Διεύθυνση Δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος μιλά στον «ΠτΘ» για την πρωτοβουλία, τα χρονοδιαγράμματα αλλά και την συνέχεια του έργου

Τον έκτο κύκλο ανοιχτών συζητήσεων με τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες υλοποιούνται οι μεγάλες δωρεές που αφορούν στην κατασκευή νέων νοσοκομειακών μονάδων, στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία, διοργανώνει σήμερα στην Κομοτηνή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ανάμεσα άλλωστε στις τρεις νοσοκομειακές μονάδες που η πρωτοβουλία αυτή περιλαμβάνει είναι και το νέο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα με ορίζοντα ολοκλήρωσης, παρά τις καθυστερήσεις στον αρχικό προγραμματισμό, το 2026.

Όπως εξήγησε μιλώντας το πρωί της Τρίτης, 31 Οκτωβρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η κ.Ελιάννα Κονιάλη, από την Διεύθυνση Δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, οι συναντήσεις αυτές αποτελούν προτεραιότητα για τα στελέχη του Ιδρύματος, καθώς «η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας ως προς την πορεία ανάπτυξης του έργου δεν αποτελεί για εμάς απλά καθήκον και υποχρέωση, αλλά πρόκειται για μια διαδικασία που έχει αυτή καθ’ αυτή βοηθήσει τα έργα να γίνουν καλύτερα, μέσα από τις ανάγκες και τις ιδέες που ακούμε από τον κόσμο που έρχεται και συμμετέχει».

Με την αφορμή της σημερινής συζήτησης η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 6.00 το απόγευμα στο Θέατρο ΡΕΞ παρουσία εκπροσώπων του Ιδρύματος, του Υπουργείου Υγείας, της ομάδας μελέτης και της κατασκευαστικής εταιρείας, με την συμμετοχή επίσης του Υφυπουργού Υγείας κ.Μάριου Θεμιστοκλέους και του Προέδρου του ΙΣΝ κ.Ανδρέα Δρακόπουλου, η κ.Κονιάλη, περιέγραψε το «ιστορικό» της πρωτοβουλίας, τους λόγους επιλογής της Κομοτηνής ως μιας εκ των τριών πόλεων που αυτή αφορά, την «χρυσή τομή» που βρέθηκε μεταξύ του ΙΣΝ και της αναδόχου εταιρείας για την επανεκκίνηση του έργου, καθώς και την διασφάλιση της λειτουργίας του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνή ΙΣΝ σε όρους ποιότητας και με το πέρας της κατασκευής του.

Ελιάννα Κονιάλη όμως…

«Η Πρωτοβουλία για την Υγεία του ΙΣΝ “χτίζει” πάνω σε μια παρακαταθήκη περισσοτέρων των 800 δωρεών που έχει υλοποιήσει ο Ίδρυμα»

ΠτΘ: Η κατασκευή  του νέου νοσοκομείου της Κομοτηνής σε δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας για την υγεία, αποτελεί για μας το σημαντικότερο και το πιο πολυπόθητο έργο αναπτυξιακού και όχι μόνο,  χαρακτήρα, για την περιοχή μας. Πώς ξεκίνησε η πρωτοβουλία αυτή και ποια είναι η στόχευσή της;

Ε.Κ.: Και για μας το έργο είναι εξ ίσου σημαντικό, και το βλέπουμε στα επόμενα βήματα της ανάπτυξής της, σε συνεργασία πάντα με τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους της  Κομοτηνής. Το νέο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, εντάσσεται στην γενική πρωτοβουλία για την υγεία του ιδρύματος. Η πρωτοβουλία αυτή είναι η μεγαλύτερη εν εξελίξει ομπρέλα δωρεών που εκπονεί το ίδρυμα. Ξεκίνησε το 2017, ύστερα από εκτενείς συζητήσεις με το ελληνικό δημόσιο, αναφορικά με τη χαρτογράφηση των σημαντικότερων αναγκών που παρουσιάζει ο δημόσιος τομέας υγείας στη χώρα μας. Η υπογραφή συνεργασίας του μνημονίου μεταξύ του ιδρύματος και του ελληνικού δημοσίου τον Μάρτη του 2018, σηματοδότησε και την επίσημη έναρξη της πρωτοβουλίας, η οποία τότε ξεκίνησε με μια σειρά επτά έργων στην Ελλάδα. Έκτοτε η πρωτοβουλία εξελίσσεται και αναπτύσσεται σημαντικά, καθώς έχει ενισχυθεί τόσο στα έργα, τόσο στην  Ελλάδα, όσο και διεθνώς. Χτίζει πάνω σε μια παρακαταθήκη περισσότερο από 800 δωρεών που έχει υλοποιήσει το ίδρυμα από το 1996 και σήμερα περιλαμβάνει πάνω από 45 επιμέρους  έργα, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με συνολικό προϋπολογισμό που αγγίζει το 1 δις. δολάρια. Μιλήσαμε για 45 έργα, αλλά ο σκοπός είναι κοινός, είναι η ενίσχυση της πρόσβασης στην υγεία, τόσο σε μεγάλα αστικά κέντρα, όσο και στην περιφέρεια. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μας, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αναβάθμισης της ποιότητας της φροντίδας και φυσικά την ενδυνάμωση όσων εργάζονται στην πρώτη γραμμή του δημοσίου συστήματος. Κορωνίδα της πρωτοβουλίας  είναι η ανάπτυξη των τριών νοσοκομείων, στην Κομοτηνή, τη Θεσσαλονίκη και την Σπάρτη.

«Στόχος του ΙΣΝ σε ό,τι αφορά τα νέα νοσοκομεία να θέσουμε τον πήχη παραπάνω και με διευρυμένες υπηρεσίες και ανάγκες που πλέον κοιτούν προς το μέλλον»

ΠτΘ: Άρα και η επιλογή και της Κομοτηνής έγκειται ακριβώς λόγω της πολύ μεγάλης αναγκαιότητας στο να αποκτήσει μια σύγχρονη νοσοκομειακή υποδομή, η οποία θα ανταποκρίνεται και στα σύγχρονα δεδομένα…

Ε.Κ.:  Σωστά. Και τα τρία νοσοκομεία  που αναπτύσσονται μέσω της πρωτοβουλίας, τόσο στην Κομοτηνή, όσο και το  Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και το νέο Γενικό Νοσοκομείο στη Σπάρτη, θα  λειτουργήσουν ως δημόσια νοσοκομεία. Το ίδρυμα έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου τη χρηματοδότηση του σχεδιασμού, της κατασκευής και του εξοπλισμού των  νοσοκομείων, που σε τρία χρόνια από τώρα θα παραδοθούν στο ελληνικό  δημόσιο πλήρως εξοπλισμένα για να λειτουργήσουνε κάτω από το ΕΣΥ. Η  επιλογή της Κομοτηνής προέκυψε έπειτα από εκτενείς συζητήσεις που είχαμε με το υπουργείο Υγείας, αναφορικά με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες του υγειονομικού χάρτη της χώρας. Τα κριτήρια και τα χαρακτηριστικά που συζητήθηκαν τότε, είναι απόλυτα στην κατεύθυνση και τις προσπάθειες του ιδρύματος για την ενίσχυση της πρόσβασης στην υγείας, σε όσους διαμένουν στην περιφέρεια και εκτός των άλλων αστικών κέντρων. Σημειώνω εδώ ότι και το υφιστάμενο γενικό νοσοκομείο Κομοτηνής λειτουργεί από το 1937, οι υποδομές του είναι από τις πιο παλιές νοσοκομειακές υποδομές της χώρας, οπότε στόχος είναι να εξασφαλίσουμε νέες σύγχρονες υποδομές που «απαντάνε» τόσο σε υφιστάμενα κενά, στα επίπεδα παροχής ιατρικών υπηρεσιών, αλλά να θέσουνε και τον πήχη λίγο παραπάνω, με διευρυμένες υπηρεσίες και ανάγκες πλέον που κοιτούν προς το μέλλον.

«Μετά την ακύρωση του αρχικού διαγωνισμού συγκεντρώσαμε όλες μας τις προσπάθειες, όλους μας τους πόρους, προκειμένου να επαναξιολογήσουμε την κατάσταση»

ΠτΘ: ‘Όπως όλοι γνωρίζουμε ο αρχικός διαγωνισμός για την ανάδειξη του αναδόχου ως προς την κατασκευή και των τριών έργων, είχε αποβεί  άκαρπος,  δεδομένων και των αποτυπωμάτων και της ενεργειακής κρίσης και των πολύ υψηλότερων του αρχικού προϋπολογισμού προσφορών που κατατέθηκαν. Τι ακριβώς μεσολάβησε στην πορεία και σε τι συνεπάγεται η «χρυσή τομή» η οποία βρέθηκε μεταξύ της αναδόχου εταιρείας και του Ιδρύματος, ώστε να επανεκκινήσει η διαδικασία;

Ε.Κ.: Τον Φεβρουάριο του 2023 ακυρώθηκε ο αρχικός διαγωνισμός  που βρισκόταν σε εξέλιξη για την ανάθεση της κατασκευής και των τριών νοσοκομείων. Ο λόγος που μας οδήγησε σε αυτή την πολύ δύσκολη απόφαση ήτανε το γεγονός ότι οι προσφορές που υποβληθήκανε ήταν κατά πολύ υψηλότερες από κάθε εκτίμηση, γεγονός που θα συζητηθεί αναλυτικά και στην σημερινή ανοιχτή συζήτηση στην Κομοτηνή. Αυτό που μπορώ να μοιραστώ σήμερα είναι ότι έκτοτε συγκεντρώσαμε όλες μας τις προσπάθειες, όλους μας τους πόρους, προκειμένου να επαναξιολογήσουμε την κατάσταση. Ξεκινήσαμε μια διαδικασία απευθείας διαπραγματεύσεων και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με αναδόχους, και πάνω σε τεχνικές και οικονομικές προσφορές, που αποτέλεσαν μια βάση εργασίας που οδήγησαν σε αυτό το θετικό αποτέλεσμα, στην υπογραφή της κατασκευαστικής σύμβασης, στις 4 Αυγούστου.

«Ο χρόνος κατασκευής των τριών νέων νοσοκομείων παραμένει ο ίδιος»

ΠτΘ:  Αναφέρατε ότι σε τρία χρόνια από τώρα καλώς εχόντων των πραγμάτων, τα τρία αυτά πολύ σημαντικά έργα θα παραδοθούνε. Πού βρισκόμαστε σήμερα σε σχέση με την πορεία του έργου και αν ενδεχομένως κα η προαναφερθείσα καθυστέρηση που είχαμε σε σχέση με τον αρχικό  διαγωνισμό, επηρεάσει ή ενδέχεται να επηρεάσει τα αρχικά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του έργου;

Ε.Κ.: Όντως προκλήθηκε μια καθυστέρηση λόγω όλων των διαδικασιών που έπρεπε να ακολουθήσουμε σε συνέχεια της ακύρωσης του διαγωνισμού, ωστόσο ο χρόνος κατασκευής παραμένει ο ίδιος, παραμένει στα τρία έτη. Τον Αύγουστο η υπογραφή της σύμβασης σηματοδότησε και την έναρξη της κατασκευαστικής φάσης του έργου, τους τελευταίους δυο μήνες εκπονούνται και βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι προκαταρκτικές εργασίες από τον ανάδοχο,  αλλά και σε συνεργασία με τη δική μας ομάδα έργου, την ομάδα μελέτης για να μπορέσουνε να ξεκινήσουνε οι εργασίες κατασκευής πλέον στο οικόπεδο στο εργοτάξιο, με ημερομηνία στόχο εντός του Νοεμβρίου, δηλαδή άμεσα. Η προβλεπόμενη ολοκλήρωση και παράδοση του νοσοκομείου στο ελληνικό δημόσιο πλήρως εξοπλισμένο σε επίπεδο ιατρικού εξοπλισμού τα συστήματα ICT, υπολογίζεται τον Νοέμβριο του 2026.

«Οι υποδομές δεν είναι τίποτα χωρίς τους ανθρώπους»

ΠτΘ: Η λειτουργία ενός νοσοκομειακού ιδρύματος, όπως πολύ  καλά γνωρίζουμε όλοι,  σίγουρα δεν σταματά στο κομμάτι των υποδομών. Και αν η λειτουργία  της νέας αυτής δομής δεν έγκειται στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με ποιον τρόπο το Ίδρυμα μπορεί να εξασφαλίσει τους όρους λειτουργίας του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής σε όρους ποιότητας τόσο στο κομμάτι των υποδομών όσο και του προσωπικού;

Ε.Κ.: Έχουμε την τιμή να συνεργαζόμαστε με τον Ρέντσο Πιάνο, τον κύριο αρχιτέκτονα του έργου κα το γραφείο του. Εδώ καταβάλλεται μια τεράστια προσπάθεια σε ένα κοινό όραμα με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, οι υποδομές να θέσουν τον πήχη για το νοσοκομείο, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως. Όπως είπατε οι υποδομές δεν είναι τίποτα χωρίς τους ανθρώπους, χωρίς τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, όλο το υποστηρικτικό προσωπικό που βρίσκεται στην καρδιά ενός νοσοκομείου. Αυτό έχει προβλεφθεί σε διαφορετικά σημεία και φάσεις. Κατ’  αρχήν η δωρεά του ιδρύματος για την ανάπτυξη του νοσοκομείου είναι μια δωρεά προς το ελληνικό δημόσιο, το οποίο και εκείνο έχει αναλάβει την υποχρέωση της στελέχωσης του νέου νοσοκομείου και της μελλοντικής λειτουργίας. Όλες  αυτές οι υποχρεώσεις έχουν κυρωθεί με νομοθεσία, η οποία προβλέπει πολύ αναλυτικά τόσο τα πλάνα στελέχωσης, τα οποία  έχουν εκπονηθεί μέσα από μια συνεργασία των  αρμόδιων φορέων του ελληνικού δημοσίου – της 4ης Υγειονομικής της Περιφέρειας με άμεση συμμετοχή και του υφιστάμενου νοσοκομείου και  με την ομάδα μελέτης και συμβούλους από το εξωτερικό – για να εξασφαλίσουνε αρχικά  την επάρκεια σε επίπεδο  αριθμού, των ειδικοτήτων που θα στελεχώσουνε το νέο νοσοκομείο. Ταυτόχρονα  έχουνε προβλεφθεί πολύ αναλυτικά επιχειρησιακά πλάνα, μοντέλα λειτουργίας, μοντέλα παροχής φροντίδας, τα οποία και αυτά έχουνε προκύψει έπειτα από μια συμμετοχική διαδικασία με τους τελικούς χρήστες και συνεργάτες από την ομάδα του έργου. Αυτή είναι μια προσπάθεια την οποία  θα συνεχίσουμε τα επόμενα τρία χρόνια, παράλληλα με την κατασκευή. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα συνεχίσει τη συνεργασία με το ελληνικό  δημόσιο  σε όλα τα επίπεδα,  από τα υπουργεία, τις περιφερειακές αρχές, το υφιστάμενο νοσοκομείο, τους  τελικούς χρήστες  και μέσα από συνεργασίες διεθνώς, για να βελτιώνονται τα πλάνα αυτά, να παρακολουθείτε η τήρηση των υποχρεώσεων εκατέρωθεν και να κοιτάμε πλέον να μπαίνουμε στην ουσία της προετοιμασίας όλων των κανονισμών, όλων των λειτουργικών πλαισίων και  μέσα από εκπαιδεύσεις κλπ.  Είναι ένα  πολύ  σημαντικό  πακέτο εργασίας, το οποίο προσβλέπουμε να συνεχίσουμε την καλή συνεργασία με όλους τους φορείς που δουλεύουμε μαζί μέχρι σήμερα.

«Στο κέντρο όλων μας των προσπαθειών θα βρίσκεται το βέλτιστο συμφέρον των ασθενών»

ΠτΘ: Αν το όραμα του ΙΣΝ για την λειτουργία των τριών αυτών νοσοκομείων μπορούσε να συνοψιστεί σε λίγες λέξεις ποιο θα ήταν αυτό;

Ε.Κ.: Θα  το συνοψίσω με πολύ συντομία στην προσέγγιση που διαπνέει όλη την προσπάθεια ανάπτυξης των νοσοκομείων, που είναι μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση. Έχουμε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε κάθε έκφανση παροχής υπηρεσιών, αλλά και σχεδιασμού των υποδομών, να έχουν ένα και βασικό κριτήριο, τη φροντίδα του ασθενή, την καθημερινότητα των γιατρών, των  οικογενειών όλων όσων έρχονται και πλέον διαμορφώνουν την κοινότητα του νοσοκομείου. Οπότε για μας πάντα στο κέντρο όλων των προσπαθειών θα βρίσκεται το βέλτιστο συμφέρον των ασθενών ενηλίκων, παιδιών και μια πολύ σημαντική έμφαση στο κομμάτι της ψυχικής υγείας και όχι μόνο στο επίπεδο ότι τα νοσοκομεία θα συμπεριλαμβάνουν πλέον και τέτοιες παροχές, αλλά και το πώς παρέχετε η φροντίδα μέσα στο πλαίσιο του νοσοκομείου. Σε όλες τις ειδικότητες, να κοιτάμε τις ανάγκες των ανθρώπων στο σύνολό τους. Αν καταφέρουμε αυτό θα είμαστε πραγματικά περήφανοι.

ΠτΘ: Θα υπάρξει συνέχεια για την πρωτοβουλία για την Υγεία; Αν μπορείτε να μοιραστείτε κάποιες σκέψεις μαζί μας; 

Ε.Κ.: Η διεθνής πρωτοβουλία για την υγεία απαρτίζεται από 45 επιμέρους έργα. Έχουν έναν ορίζοντα ολοκλήρωσης 3, 5 και ορισμένα και 10 χρόνια. Στην παρούσα φάση εστιάζουμε τους πόρους μας στο να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε σωστά, να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας στο σύνολο της πρωτοβουλίας, οπότε αυτή τη στιγμή σκεφτόμαστε την καθημερινότητα αυτή, χωρίς ακόμα να έχουμε σκεφτεί κάποια συνέχεια. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.