Εμπρακτη στηριξη στην κοινωνικη οικονομια

161 εκ. ευρώ αναμένεται να διαθέσει στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας το Υπουργείο Εργασίας - Εκδήλωση από το Δίκτυο ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΜΘ στην Κομοτηνή

Η σημασία και οι δυνατότητες της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, η οποία θα ενισχυθεί με 161 εκ. ευρώ το δυνατότητες επόμενο διάστημα, τόνισαν τα στελέχη του υπουργείο Εργασίας, Ιωάννης Μπάρκας και Έλενα Καλημέρη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε το Σάββατο στην Κομοτηνή το Δίκτυο ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΜΘ. 

Στόχος της γιορτής της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας ήταν να φέρει πιο κοντά τις υφιστάμενες ΚΟΙΝΣΕΠ, με πολίτες ώστε να γνωρίσουν τη δράση τους αλλά και όσους θέλουν να ενεργοποιηθούν σε αυτό τον τομέα. Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της προσπάθειας του Δικτύου να δώσε έμφαση στην εξωστρέφεια και την ενημέρωση, ώστε να μπορέσουν να αυξηθούν και τα μέλη του αλλά και να γίνει ανταλλαγή καλών πρακτικών με άλλες πλευρές.
 

Παράλληλα το πρωί του Σαββάτου με την ευκαιρία της επίσκεψης των στελεχών του Υπουργείου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τα μέλη του Δικτύου, όπου συζητήθηκαν θέματα της κοινωνικής οικονομίας και διάφορες προτάσεις. 

Έλενα Καλημέρη «Οι φορείς υποστήριξης κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, θα είναι ουσιαστικά κέντρα τα οποία θα παρέχουν καθαρά τεχνική υποστήριξη» 

Η επίσκεψή των στελεχών του Υπουργείου έγινε στο πλαίσιο μιας σειράς περιοδειών που έχουν ξεκινήσει σε όλη την Ελλάδα, τόνισε η κ. Καλημέρη. Σε αυτές συζητούν είτε με τις υφιστάμενες ΚΟΙΝΣΕΠ είτε με πολίτες που ενδιαφέρονται να εμπλακούν στην κοινωνική οικονομία σύμφωνα με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο. Από αυτές τις συζητήσεις αποκτούν γνώση τόσο των αποριών των εμπλεκομένων όσο και των ζητημάτων που χρίζουν διόρθωσης, αν και ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώθηκε το νέο πλαίσιο έγινε σε συνεργασία με τις ΚΟΙΝΣΕΠ και τους πολίτες οπότε μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα.
 
Παράλληλα παρουσιάζουν τον σχεδιασμό τους για τους φορείς υποστήριξης κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, που θα είναι ουσιαστικά κέντρα τα οποία θα παρέχουν καθαρά τεχνική υποστήριξη, δηλαδή λογιστική-νομική υποστήριξη για το πώς δημιουργείται μια ΚΟΙΝΣΕΠ, και τα οποία θα δημιουργούνται ανάλογα με την πληθυσμιακή πυκνότητα κάθε περιοχής.
 

Τέλος συζήτησαν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που ετοιμάζει το υπουργείο, παραθέτοντας τον σχεδιασμό τους και συζητώντας τα τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν ώστε αυτά να αποφευχθούν.
 
Όπως ανέφερε η κ. Καλημέρη, για να καταστεί κανείς δικαιούχος στα κέντρα υποστήριξης όσο και στα χρηματοδοτικά εργαλεία, είναι απαραίτητη προϋπόθεση η εγγραφή τους στο μητρώο κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας, που πλέον δεν περιορίζεται σε  ΚΟΙΝΣΕΠ αλλά επεκτείνεται σε όλα τα νομικά πρόσωπα, πλην ατομικών επιχειρήσεων, που αν κάνουν συγκεκριμένες τροποποιήσεις μπορούν να αποκτήσουν την ιδιότητα και να γίνουν φορείς δικαιωμάτων και υποχρεώσεων σύμφωνα με το εν λόγω μητρώο. 

Λουίζα Σαλτσίδου «Αυτό που επιδιώκουμε σαν δίκτυο είναι γενικότερα οι επαφές με φορείς που έχουν σχέση με την κοινωνική και την αλληλέγγυα οικονομία» 

Αυτά τα θέματα συζητήθηκαν και κατά τη διάρκεια της κλειστής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε με τους συμβούλους του Υπουργείου και τα μέλη του Δικτύου ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΜ-Θ, σημείωσε η πρόεδρος του κ. Λουίζα Σαλτσίδου, που ανέφερε πως κατέθεσαν και αυτοί τις δικές τους προτάσεις όσο αφορά τις υφιστάμενες ΚΟΙΝΣΕΠ αλλά και το μέλλον τους, τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις δομές στήριξης.
 

«Αυτό που επιδιώκουμε σαν δίκτυο είναι γενικότερα οι επαφές με φορείς που έχουν σχέση με την κοινωνική και την αλληλέγγυα οικονομία» σημείωσε, προσθέτοντας πως μέσα από δράσεις και εκδηλώσεις όπως αυτή του Σαββάτου στοχεύουν στην ενημέρωση και της τοπικής κοινωνίας για θέματα της κοινωνικής οικονομίας.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις θα γίνουν σε Ξάνθη και Καβάλα, με στόχο την ενημέρωση και την εξωστρέφεια του δικτύου, για αυτό και στα τέλη Μαρτίου αντιπροσωπεία του Δικτύου ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΜΘ θα συμμετάσχει σε φόρουμ για την κοινωνική οικονομία που θα πραγματοποιηθεί στην Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας, οργανώνοντας παράλληλα το πρώτο φεστιβάλ Κοινωνικής Οικονομίας στα τέλη του Ιούλη, στο Δασικό χωριό Παγγαίου, ενώ ήδη το Δίκτυο μεγαλώνει με τα μέλη του από 10 σύντομα να γίνονται 12.
 

«Αυτό που ζητήσαμε και από τους εκπροσώπους του υπουργείου είναι να μας περιγράψουν ακριβώς το πλαίσιο των προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ ΚΟΙΝΣΕΠ και Δήμων» σημείωσε η κ. Σαλτσίδου, υπενθυμίζοντας πως αυτό είχε ζητηθεί σε συνάντηση με τους εκπροσώπους των Δήμων της Ροδόπης, ώστε να μην υπάρχουν τα προβλήματα που είχαν προκύψει παλαιότερα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.