Δυο κρουσματα μορβας σε σκυλια στην Κομοτηνη

Ανακοίνωση ενημέρωσης και όχι πρόκλησης πανικού από το Δημοτικό Κυνοκομείο

Δυο κρούσματα της νόσου του Carre (μόρβα του σκύλου) εντοπίστηκαν την τελευταία εβδομάδα σε σκύλους εντός του αστικού ιστού της Κομοτηνής.

Γι’ αυτό το λόγο το Δημοτικό Κυνοκομείο Κομοτηνής εξέδωσε ανακοίνωση που υπογράφει ο κτηνίατρός του κ. Αχμέτ Ταϊφούν με την οποία εφιστά την προσοχή των ιδιοκτητών ζώων. Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται πως η νόσος δεν είναι μεταδοτική στον άνθρωπο ή άλλα ζώα ενώ επισημαίνεται πως σκοπός της δεν είναι σε καμία περίπτωση η δημιουργία πανικού, φόβου και τρόμου στους δημότες του Δήμου Κομοτηνής αλλά η έγκαιρη ενημέρωσή τους.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση του Δημοτικού Κυνοκομείου:

«Σας ενημερώνουμε ότι στην ΠΕ Ροδόπης, συγκεκριμένα στον αστικό ιστό της Κομοτηνής, εντοπίστηκαν την τελευταία εβδομάδα δυο κρούσματα της νόσου του Carre (μόρβα του σκύλου).

Η νόσος του Carre είναι μια ιδιαίτερα μεταδοτική και σοβαρή νόσος των σκύλων. Παρά την παρασκευή ικανοποιητικών εμβολίων, αυτή παραμένει ενδημική στα περισσότερα μέρη του κόσμου.

Η νόσος παρατηρείται σε όλα τα μέλη των canidae (σκύλος, αλεπού, λύκος, τσακάλι, κογιότ, ντίνγκο), mustelidae (ικτίδα, μινκ, τρόχος, ενυδρίδα, skunk), στα περισσότερα μέλη των procyonidae καθώς και σε μερικά είδη των viverridea. Η μόλυνση των ζώων γίνεται κυρίως από εισπνοή σταγονιδίων των εκκρίσεων του μολυσμένου ζώου. Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο ούτε σε άλλα είδη ζώων, παρά μόνο στα παραπάνω προαναφερθέντα! Ωστόσο, τα υπόλοιπα ζώα της περιοχής μπορούν να συμβάλλουν στη διασπορά της ασθένειας.

Η περίοδος επώασης της ασθένειας είναι 4 ημέρες. Τα συμπτώματα στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα εμφανίζονται συνήθως από 1 έως 5 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη. Ο ιδιοκτήτης του ζώου συνήθως αντιλαμβάνεται την ασθένεια την δεύτερη ή τρίτη εβδομάδα της λοίμωξης, λόγω της εμφάνισης των ειδικών συμπτωμάτων στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Στην αρχή της λοίμωξης, η ασθένεια δεν έχει ειδική συμπτωματολογία που να υποψιάσει τον ιδιοκτήτη ότι ο σκύλος πάσχει από τη νόσο, εφόσον τα συμπτώματα είναι πολύ γενικά, όπως

• Διφασικός πυρετός

• Ανορεξία

• Κατάπτωση

• Λήθαργος

• Εμετός

• Διάρροια

• Ορώδες ρινικό έκκριμα

• Βλεννοπυώδες οφθαλμικό έκκριμα

• Συμπτώματα από το αναπνευστικό

Στη συνέχεια, 1-5 εβδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη, εμφανίζονται συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως πάρεση ή παράλυση των άκρων, σπασμοί στα άκρα, μυικοί σπασμοί στο πρόσωπο, κινήσεις μάσησης και παρουσία αφρού στο στόμα και επιληπτικές κρίσεις.

Η θεραπεία που ακολουθείται είναι συμπτωματική. Ένα μεγάλο ποσοστό των ανεμβολίαστων ζώων αποβιώνουν ή οδηγούνται σε ευθανασία λόγω των μη αναστρέψιμων επιπλοκών της ασθένειας. Αυτά που επιβιώνουν από την ασθένεια παρουσιάζουν μόνιμες βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα λόγω της εγκεφαλίτιδας που είχαν κατά την νόσηση. Η λύση αυτής της κατάστασης επιτυγχάνεται με τον εμβολιασμό των ζώων με κατάλληλα εμβόλια.

Σκοπός της παρούσας ανακοίνωσης δεν είναι σε καμία περίπτωση η δημιουργία πανικού, φόβου και τρόμου στους δημότες του Δήμου Κομοτηνής. Η ασθένεια αυτή δεν είναι μια νέα ασθένεια. Είχαν εμφανιστεί κρούσματα στην περιοχή μας κατά διαστήματα και είχαν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Συνιστάται εμβολιασμός όλων των δεσποζόμενων σκύλων από τους ιδιοκτήτες τους και των αδέσποτων από τον Δήμο Κομοτηνής ώστε να αποτρέψουμε την μετάδοση και την διασπορά της ασθένειας και να προστατέψουμε τους τετράποδους φίλους της περιοχής μας.

Παρακαλούμε, όποιος εντοπίσει στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κομοτηνής σκυλιά με τα παραπάνω προαναφερθέντα συμπτώματα, να επικοινωνήσει με τα παρακάτω τηλέφωνα:

  • Αχμέτ Ταϊφούν, κτηνίατρος του Δήμου Κομοτηνής, 6944548268
  • Θεόφιλος Πανώτας, υπεύθυνος του Δημοτικού Κυνοκομείου Κομοτηνής, 6944217435
  • Δημοτικό Κυνοκομείο Κομοτηνής, 2531084675

Η πρόληψη και αντιμετώπιση των ασθενειών των ζώων είναι υπό την ευθύνη όλων μας και συνιστάμε την ιδιαίτερη προσοχή σας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.