Οχι στην ανανεωση της μισθωσης του μεταλλειου των Σαπων απο τη Διανομαρχιακη Ροδοπης Εβρου κατα του χρυσου

Αναμένεται στο επόμενο διάστημα να τεθεί στην κρίση των Δημοτικών Συμβουλίων του Δήμου Μαρωνείας Σαπών και των γύρω δήμων

Στις Σάπες συνεδρίασε το απόγευμα της Δευτέρας 18 Δεκεμβρίου η Διανομαρχιακη Επιτροπή Ροδόπης Έβρου ενάντια στην εξόρυξη και μεταλλουργία χρυσού, με τη συμμετοχή συναγωνιστών από Αλεξανδρούπολη–Πέραμα–Σάπες–Κομοτηνή, όπου συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της εξόρυξης στην περιοχή μας, τόσο στις Σάπες όσο και στη γειτονική Βουλγαρία, επηρεάζοντας άμεσα κυρίως τον Έβρο.

Κατά τη διάρκειά της μετέφεραν όσα ακούστηκαν στην συζήτηση μελών της Διανομαρχιακής με Τούρκους και Ρουμάνους συναγωνιστές στην Θεσσαλονίκη, στο αίτημα για την ανανέωση της μίσθωσης του Δημοσίου μεταλλείου των Σαπών από την Μεταλλευτική Θράκης.

Μαθήματα και παραδείγματα για τους περιβαλλοντικούς αγώνες

Κατά τη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, είχαν επαφή τόσο με τους τούρκους συναγωνιστές, με τους οποίους έχουν για χρόνια επαφές, και με τους Ρουμάνους, που έχουν δημιουργήσει σημαντική δομή για την δράση ενάντια στις εταιρείες χρυσού.

Οι επαφές της Διανομαρχιακής με τους αγωνιστές της Τουρκίας είναι πολύ παλιές, ξεκινώντας πριν από μια 20ετία, όταν δημιουργήθηκαν μεταλλεία στην Πέργαμο, που δυστυχώς δεν κατάφεραν να αποτρέψουν και τώρα οι κάτοικοι της περιοχής βιώνουν τις συνέπειες.

Αναφέρθηκαν και στον αγώνα για τα μεταλλεία στην περιοχή  του Τσεσμέ, όπου όσοι αντιδρούσαν είχαν κατασκηνώσει για  420 μέρες καταφέρνοντας να αποτρέψουν τελικά την εγκατάσταση των εταιρειών.

Οι οικολογικές οργανώσεις στην Τουρκία είναι ιδιαίτερα δραστήριες και έχουν πληρώσει το κόστος, με μεγάλα πρόστιμα εις βάρος τους που το Τουρκικό κράτος απειλεί συνεχώς να εισπράξει.

Στη Ρουμανία τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα, μιας και μετά την καταστροφή στη Μπάγια Μάρε, ενισχύθηκε σημαντικά το οικολογικό κίνημα, με σταθερή χρηματοδότηση, μεγάλη συμμετοχή και νομοθεσία που τους βοηθά να αποτρέψουν τις εταιρείες.

Κινητοποίηση για το θέμα του μεταλλείου στη Βουλγαρία

Κατά την συνεδρίαση συζητήθηκε και το θέμα της επιστολής της Κοινωνικής Πρωτοβουλίας “Rhodopi Guardians” της γειτονικής Βουλγαρίας που ζητά από την Ελλάδα να αντιταχθεί στη δημιουργία μεταλλείου χρυσού στην περιοχή του χωριού Ρόζινο του δήμου Ιβαΐλοβγκραντ, σε σημείο που βρίσκεται 13 χιλιόμετρα από τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα στο ύψος του Διδυμοτείχου.

Σε μια εμπεριστατωμένη ανάλυση αναδεικνύουν τις δυσμενείς επιπτώσεις που μπορεί να έχει το μεταλλείο αυτό για την χώρα μας, με την Διανομαρχιακή να σκοπεύει να έρθει σε επαφή με την πρωτοβουλία, και να θέσει το θέμα στα δημοτικά συμβούλια Ορεστιάδας και  Διδυμοτείχου, για να συζητηθεί  αυτό το ζήτημα και να αναδείξουν την αντίθεσή τους στη δημιουργία μεταλλείου στη συγκεκριμένη περιοχή.

Το θέμα εγκατάστασης μεταλλείου στην συγκεκριμένη περιοχή είναι νέο, παρόλο που τα μέλη της Διανομαρχιακής έχουν εμπειρία στην Βουλγαρία όταν είχαν βρεθεί στις διαμαρτυρίες ενάντια στο μεταλλείο  χρυσού στο Κρούμοβγκραντ, που όμως έγινε τελικά υποβαθμίζοντας το περιβάλλον της περιοχής.

Απαραίτητη η δυναμική απάντηση στην ανανέωση της μίσθωσης στις Σάπες

Τέλος συζητήθηκε και το ζήτημα της ανανέωσης της μίσθωσης του Δημοσίου μεταλλείου των Σαπών από την Μεταλλευτική Θράκης, η οποία λήγει στο τέλος του 2023.

Η Eldorado Gold, που εξαγόρασε την Μεταλλευτική, ζητά ανανέωση της μίσθωσης, η οποία πρέπει να περάσει από όλες τις υπηρεσίες και από τα δημοτικά συμβούλια Μαρωνείας  Σαπών και Αλεξανδρούπολης.

Για αυτό και η Διανομαρχιακή, τόνισε ο κ. Στρατιάδης, δηλώνει για ακόμα μια φορά την αντίθεσή της, και έχουν έρθει σε επαφή με τους συναγωνιστές τους, κάποιοι από τους οποίους είναι και δημοτικοί σύμβουλοι ώστε να τεθεί το ζήτημα και να συζητηθεί μέσα στον Ιανουάριο, ώστε και αυτή τη φορά να δηλωθεί ομόφωνα ότι δεν επιθυμούν την συνέχιση της μίσθωσης, γιατί πιστεύουν ότι η μεταλλουργία χρυσού δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση για μια  βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή μας.

Οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων βέβαια είναι γνωμοδοτικές και όχι αποφασιστικές, όμως αρνητικές γνωμοδοτήσεις τόσο από τους Δήμους, όσο και από την ΠΑΜΘ, θα πιέσουν ώστε και οι υπηρεσίες να δώσουν αρνητική απάντηση στην εταιρεία.

«Μέσα από τους αγώνες έχουμε δημιουργήσει μια κοινή γλώσσα, αλλά βλέπω ότι και επιστημονικά τα κινήματα έχουν αναπτύξει την επιχειρηματολογία τους, και  έχουν αναπτύξει και μεγάλους δεσμούς με τις τοπικές κοινωνίες για να μπορέσουν να αποτρέψουν τα σχέδια των εταιρειών» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.