Δηλητηριασμενα ζωα στην κοιλαδα του ποταμου Κομψατου

Ανακάλυψε η ομάδα ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων της WWF

11 δηλητηριασμένα ζώα, σε μικρή απόσταση από τη φωλιά του μοναδικού ζευγαριού Aσπροπάρη στην κοιλάδα του ποταμού Κομψάτου, εντόπισε η ομάδα ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων της WWF με τη συνδρομή του ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου Kίκο. Το περιστατικό, θεωρείται το «σοβαρότερο και το πλέον εκτεταμένο» που κατέγραψε η ομάδα, στην περιοχή της Θράκης τα τελευταία δύο χρόνια, στο πλαίσιο προγράμματος που αφορά στην εφαρμογή επειγόντων μέτρων για την εξασφάλιση της επιβίωσης του Ασπροπάρη στη Βουλγαρία και την Ελλάδα.

Η ομάδα βρέθηκε σε χαράδρα κάτω από το Ταγγαίο, στο σημείο «Γιδότοπος» με δασοφύλακα του Δασονομείου Ιάσμου και κτηνοτρόφο της περιοχής που τον τελευταίο καιρό είχε απολέσει πολλά από τα σκυλιά-φύλακες του κοπαδιού του. Η εικόνα που αντίκρισαν τα μέλη της ομάδας, στο ίδιο σημείο που βρίσκεται, όπως αναφέρεται στην καρδιά της «Ζώνης Ειδικής Προστασίας Κομψάτου» ήταν «τραγική». Ο Κίκο, εντόπισε 11 νεκρά ζώα, κυρίως σκύλους, μια αλεπού και ένα λύκο, με τις σωρούς τους «σε κατάσταση προχωρημένης σήψης, άλλα μισοδαγκωμένα και άλλα ολοσχερώς φαγωμένα».  

«Στο σημείο με τα δηλητηριασμένα δολώματα, ο σκύλος-ανιχνευτής δηλητηρίων εντόπισε κόκαλα, πιθανώς με φάρμακο που στάλθηκαν για τοξικολογική ανάλυση»  μέσω της διεύθυνσης κτηνιατρικής Ροδόπης στα αρμόδια εργαστήρια.
«Αρκετοί βοσκοί έχουν παραπονεθεί ότι χάνουν τσοπανόσκυλα κάθε χρόνο στην ορεινή περιοχή της Θράκης από φόλες και αυτό το περιστατικό έρχεται να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες τους» υποστηρίζει σχετικά στο ιστολόγιό της, η ομάδα του προγράμματος  του WWF.

Όπως  σημειώνεται χαρακτηριστικά, η συγκεκριμένη περιοχή, όπου καταγράφηκε το σοβαρό περιστατικό, είναι σημαντική τόσο για τον απειλούμενο με εξαφάνιση είδος, αλλά και για τα άλλα δυο είδη γυπών, όρνιο και μαυρόγυπα. Ένα ζευγάρι όρνιων φωλιάζει κάθε χρόνο στα Θρακικά Μετέωρα, ενώ αρκετοί μαυρόγυπες επισκέπτονται την περιοχή για τροφοληψία μιας και διατηρεί πολλά κτηνοτροφικά ζώα. Χαμηλότερα στην κοιλάδα φωλιάζει ένα ζευγάρι Θαλασσαετού, ενώ είδη αετών ευκαιριακά πτωματοφάγων όπως ο Χρυσαετός  βρίσκουν καταφύγιο εκεί.
Τις προηγούμενες ημέρες, η συνεργάτης της WWF Hellas κ. Elzbieta Kret επισκέφθηκε στην περιοχή των Θρακικών Μετεώρων και επιβεβαίωσε πως το μοναδικό ζευγάρι του Ασπροπάρη είναι ζωντανό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.