Την ιδρυση Τμηματος Επιθεωρησης Ασφαλειας και Υγειας στην Εργασια στην Ροδοπη ζητα το Εργατικο Κεντρο

Με την αφορμή νέου εργατικού ατυχήματος στην περιοχή

Την θλίψη και την οργή τους για το νέο εργατικό ατύχημα που έλαβε χώρα στην Κομοτηνή, στις 18 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, εκφράζουν σε ανακοίνωσή τους τα μέλη του Δ.Σ. του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κομοτηνής.

Όπως αναφέρουν το περιστατικό σοβαρού τραυματισμού εργαζομένου έλαβε χώρα κατά την διάρκεια εργασιών στο εργοτάξιο της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της ΤΕΡΝΑ στην ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, όταν και έπεσε από μεγάλο ύψος.

Το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής επισημαίνει εκ νέου την ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων σε κάθε θέση εργασίας για την τήρηση τόσο των κανόνων ασφαλείας όσο και υγιεινής, ζητώντας επίσης μεταξύ άλλων την ίδρυση και λειτουργία χωριστού Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και υγείας στην Εργασία στο νομό Ροδόπης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Άλλο ένα εργατικό ατύχημα έγινε πρόσφατα στην Ροδόπη, κάτι που μας προκάλεσε θλίψη και οργή.

Συγκεκριμένα την Δευτέρα 18.12.2023 ένας συνάδελφος εργαζόμενος, τραυματίστηκε σοβαρά κατά την διάρκεια της εργασίας του. Ο συνάδελφος έπεσε από μεγάλο ύψος, κατά την διάρκεια εργασιών στο εργοτάξιο της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της ΤΕΡΝΑ στην ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής.

Δυστυχώς στην περιοχή μας είναι συχνή η αναγγελία εργατικών ατυχημάτων, απόρροια της μεγάλης πίεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι από την εργοδοσία.

Οι εργοδότες θα πρέπει να καταλάβουν ότι αυτή η πίεση συχνά οδηγεί σε αστοχίες και λάθη, με αποτέλεσμα το φαινόμενο των εργατικών ατυχημάτων.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής  έχει επισημάνει πολλές φορές και το ξανά επισημαίνουμε ότι απαιτείται:

  • Εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των όρων Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία από την Τεχνική Επιθεώρηση του ΣΕΠΕ στους χώρους εργασίας.
  • Αυστηρά πρόστιμα σε όσους δεν εφαρμόζουν τους κανονισμούς και την νομοθεσία για την Υγιεινή και Ασφάλεια στην Εργασία.
  • Ίδρυση και λειτουργία χωριστού Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία στο Νομό Ροδόπης πλήρως στελεχωμένο.
  • Ευαισθητοποίηση των εργοδοτών δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στην ασφάλεια των εργαζομένων και όχι στην αύξηση της κερδοφορίας τους.

Τέλος κλείνοντας καλούμε την πολιτεία να ευαισθητοποιηθεί και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια της εργασίας των εργαζομένων για να σταματήσουμε επιτέλους να ακούμε για ατυχήματα-δυστυχήματα συναδέλφων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.