Δικαιωση στη Χαλκιδικη, ανακουφιση και στη Θρακη

Ανέστης Στρατιάδης «Το κίνημα κατά του χρυσού αισθάνεται δικαιωμένο, αλλά να διατηρηθεί σε ετοιμότητα»

«Το κίνημα αυτές τις μέρες αισθάνεται δικαιωμένο, γιατί όλος αυτός ο πολυετής αγώνας για τις Σκουριές στη Χαλκιδική, για να μη συνεχιστεί αυτή η καταστροφή που σήμερα συντελείται από την “Ελληνικός Χρυσός”, επιτέλους σταματά». Αυτό τόνισε, σχολιάζοντας την απόφαση ανάκλησης αδειών για μεταλλευτικές δραστηριότητες στις Σκουριές της Χαλκιδικής, ο κ. Ανέστης Στρατιάδης από τη διανομαρχιακή επιτροπή Ροδόπης-Έβρου κατά του χρυσού. 

«Άργησε πάρα πολύ η κυβέρνηση να τοποθετηθεί συγκεκριμένα πάνω σε αυτό το ζήτημα»

Η αλήθεια είναι πως το κίνημα κατά των εξορύξεων χρυσού, που ουσιαστικά είναι ενιαίο σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και εκτός των συνόρων της, ανέμενε πολύ νωρίτερα μία τέτοια κίνηση εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. «Άργησε πάρα πολύ η κυβέρνηση να τοποθετηθεί συγκεκριμένα πάνω σε αυτό το ζήτημα», σχολίασε ο κ. Στρατιάδης, «υπήρχαν κάποιες παλινωδίες, όπως είδαμε, κατά το παρελθόν». «Όταν προΐστατο ως Υπουργός ο κ. Λαφαζάνης, που έκανε και συναντήσεις με τους κατοίκους της περιοχής», συμπλήρωσε, «περιμέναμε από τότε να έχουμε μια θετική εξέλιξη». 

«Η απόφαση είναι δίκαιη και ελπίζουμε να μην ανακληθεί ποτέ»

Εντέλει η εξέλιξη αυτή ήρθε την Τετάρτη, με την υπογραφή των ανακλήσεων από τον Υπουργό, κ. Πάνο Σκουρλέτη, που όπως παρατήρησε ο κ. Στρατιάδης, «έθεσε ουσιαστικά το ζήτημα πάνω σε περιβαλλοντικούς όρους, οι οποίοι καταστρατηγούνται από την αρχή της δραστηριότητας της “Ελληνικός Χρυσός” στην περιοχή της Χαλκιδικής». «Η απόφαση λοιπόν αυτή, η οποία παραδέχεται ότι υπάρχει περιβαλλοντικό πρόβλημα και μεγάλη καταστροφή από την “Ελληνικός Χρυσός” στη συγκεκριμένη περιοχή», επισήμανε, «είναι δίκαιη και ελπίζουμε να μην ανακληθεί ποτέ». «Ίσα-ίσα, πρέπει να υπάρξει αποκατάσταση της περιοχής από τις μεγάλες καταστροφές, που έχει επιφέρει η δραστηριότητα της “Ελληνικός Χρυσός”», έσπευσε να προσθέσει. «Το επόμενο διάστημα περιμένουμε να οριστικοποιηθεί αυτή η απόφαση», συνέχισε, «αφού βλέπουμε ότι ήδη υπάρχει αντίδραση από την εταιρία. Η οποία αντίδραση δεν είναι ουσιαστική πάνω στα ζητήματα, που θέτουμε εμείς, αλλά θέτει πλέον και το υπουργείο, παρά επικαλείται μόνο τις θέσεις εργασίας. Εμείς πιστεύουμε ότι θα καλυφθούν, όχι μόνο αυτές, αλλά πολύ περισσότερες, αν υπάρξει μια άλλη προοπτική ανάπτυξης στην περιοχή, η οποία θα έχει στο επίκεντρο τον τουρισμό και άλλες ήπιες μορφές ανάπτυξης». 

«Το πολιτικό ζήτημα είναι ότι δεν μπορούμε να καταστρέφουμε ολόκληρες περιοχές, επικαλούμενοι ορισμένες θέσεις εργασίας»

Ο κ. Στρατιάδης διέκρινε ότι η απόφαση Σκουρλέτη ενέχει αφενός μια τεχνοκρατική διευθέτηση του θέματος, αφετέρου ένα πολιτικό μήνυμα. «Από τη μία οι εταιρίες εδώ και χρόνια παρουσιάζουν περιβαλλοντικές μελέτες, που υποστηρίζουν ότι δε θα υπάρξει καμιά καταστροφή στην περιοχή», σχολίασε, «και τις καταστροφές τις βλέπουμε κάθε μέρα και απορούμε πώς μέχρι τώρα κρατικοί υπάλληλοι του Υπουργείου Περιβάλλοντος αποδέχονταν αυτές τις περιβαλλοντικές μελέτες, οι οποίες κάθε μέρα καταρρίπτονται και κάθε μέρα φαίνεται η καταστροφή που προκαλούν». «Άρα πιστεύουμε ότι δικαιώνεται από τη μια πλευρά αυτό που εμείς σαν κίνημα υποστηρίζουμε», επισήμανε, «ότι δηλαδή οι περιβαλλοντικές αυτές μελέτες δεν είναι σωστές και θα έπρεπε να είχαν απορριφθεί». «Το πολιτικό ζήτημα», συνέχισε, «είναι ότι δεν μπορούμε να καταστρέφουμε ολόκληρες περιοχές, επικαλούμενοι ορισμένες θέσεις εργασίας. Πιστεύουμε ότι το ζήτημα των θέσεων εργασίας και το γενικότερο ζήτημα της ανάπτυξης μιας περιοχής, που είναι πολιτικά ζητήματα, θα λυθούν από την πολιτική βούληση για την ανάπτυξη των συγκεκριμένων περιοχών σε άλλες κατευθύνσεις, φιλικές προς το περιβάλλον. Γιατί όλες αυτές οι περιοχές έχουν πάρα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα από άλλες, προς την κατεύθυνση της ήπιας, της περιβαλλοντικής και της οικολογικής ανάπτυξης, η οποία θα δώσει και πολλές θέσεις εργασίας στους κατοίκους. Σε αντίθεση με τις δραστηριότητες των εξορύξεων, που όπου αναπτύσσονται αποκόπτουν άλλου είδους δραστηριότητες, πράγμα που έχει γίνει στη Χαλκιδική ενώ το έχουμε προβλέψει και για τη Θράκη και για οπουδήποτε αλλού προσπαθούν αυτές οι εταιρίες να «βάλουν πόδι»». 

«Να μείνουμε σε ετοιμότητα, για να μπορέσουμε να απαντήσουμε στις οποιεσδήποτε προκλήσεις υπάρξουν από την πλευρά της εταιρίας»

Καταλήγοντας, ο κ. Στρατιάδης υπογράμμισε πως το κίνημα κατά των εξορύξεων χρυσού δεν πρέπει να εφησυχάσει, άλλα να παραμείνει σε ετοιμότητα, «για να μπορέσουμε να απαντήσουμε στις οποιεσδήποτε προκλήσεις υπάρξουν από την πλευρά της εταιρίας», επισημαίνοντας ότι η δικαίωση στην περίπτωση της Χαλκιδικής ήρθε ακριβώς ως απόρροια της αγωνιστικότητας των κατοίκων της και του ευρύτερου κινήματος, που «αγκαλιάστηκε» σε όλη την Ελλάδα και ανέδειξε τις καταστροφικές συνέπειες τέτοιων δραστηριοτήτων. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.