Διεθνη Θερινα Σχολεια προσφορα στον πολιτισμο και τη γλωσσα της Ελλαδας

Τα Διεθνή Θερινά Σχολεία που υλοποιεί ο φορέας «Ταμιείον Θράκης» Ταμιείου είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε το 1996 στα αρχαία Άβδηρα και για δώδεκα χρόνια υλοποιείται ανελλιπώς επεκτεινόμενο και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, όπως το Δίον, την Αρχαία Ολυμπία και στο Καστελλόριζο. Ο θεσμός αυτός υλοποιείται μέσω του προγράμματος «Ελλάδα Διεθνές Σχολείο Πολιτισμού και στο πλαίσιό του έχουν έρθει στην Ελλάδα περισσότεροι από 3.000 νέοι, μαθητές, φοιτητές και επιστήμονες από χώρες των Βαλκανίων: Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία, Σκόπια, της Ευρώπης: Γερμανία, Γεωργία, Λετονία, Ολλανδία, Πολωνία, της Ασίας: Ταιβάν, της Μ. Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου: Αίγυπτος, Ιορδανία, Ισραήλ, Παλαιστίνη, της Λατινικής Αμερικής: Χιλή και από τη Ρωσία.
Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος θα διεξαχθούν τα 16ο και 17ο Διεθνή Θερινά Σχολεία Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού και συγκεκριμένα στο Δίον, από τις 20 έως τις 31 Ιουλίου και στην Αλεξανδρούπολη, από τις 3 έως τις 13 Αυγούστου, αντίστοιχα. Για την υλοποίηση των προγραμμάτων, που τελούν υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, συνεργάστηκαν φέτος το «Ταμιείον Θράκης», ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών, το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας «Μέγας Αλέξανδρος» και ο Οργανισμός για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας.

Υλοποίηση τριών θερινών σχολείων για μετανάστες

Τα τελευταία δύο χρόνια το Διεθνές Σχολείο Πολιτισμού δεν υλοποιήθηκε στην περιοχή των Αβδήρων. Όπως τονίζει ο υπεύθυνος για την προετοιμασία και τη διοργάνωση των Διεθνών σχολείων Παναγιώτης Παύλου, «τα δύο τελευταία χρόνια το Ταμιείο Θράκης είχε δουλέψει ιδιαίτερα με μετανάστες και στο πλαίσιο ενός έργου με την ονομασία «Ελλάδα Διεθνές Σχολείο Πολιτισμού και Επικοινωνίας», όπου το Ταμιείον Θράκης είχε συνεργαστεί με φορείς από την Αθήνα και το εξωτερικό για την εκπαίδευση μεταναστών που μένουν στην Ελλάδα, στα οποία εφαρμόστηκε όλη η εμπειρία του Ταμιείου Θράκης στην εκπαίδευση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού. Στο πλαίσιο αυτού του έργου που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρώπη υλοποιήθηκαν τρία θερινά σχολεία στην Ερέτρια, στην Αρχαία Ολυμπία και στο Δίο. Υπό αυτή την έννοια υπήρξε μια συνέχεια στην διοργάνωση των Διεθνών Σχολείων, απλά τα προηγούμενα δύο χρόνια λόγω τεχνικών προβλημάτων δεν υλοποιήσαμε θερινά σχολεία στη Θράκη».

Δεν θέλουμε να σταματήσει ο θεσμός των Διεθνών Θερινών Σχολείων

Το εγχείρημα συνεχίζεται φέτος γιατί όπως δηλώνει ο κ. Παύλου «δεν θέλουμε να σταματήσει αυτός ο θεσμός που είναι μια προσφορά στον πολιτισμό και στην ελληνική γλώσσα». Όπως είναι γνωστό τα Θερινά σχολεία υλοποιούνταν δωρεάν. Υπήρχε στήριξη από την ελληνική πολιτεία και έτσι είχαμε τη δυνατότητα να υλοποιούμε τα προγράμματα δωρεάν για τους συμμετέχοντες. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα και, μολονότι οι συνθήκες είναι αντίξοες, κάνουμε ενέργειες, ώστε να μπορέσουμε να τα υλοποιήσουμε με τη στήριξη ιδιωτών χορηγών αλλά και φίλων του Ταμιείου Θράκης. Φέτος οι συμμετέχοντες στα σχολεία θα πληρώνουν το κόστος συμμετοχής τους. Τα σχολεία είναι ανοικτά προς κάθε ενδιαφερόμενο. Προφανώς τα Βαλκάνια είναι ένας χώρος που μας ενδιαφέρει γιατί και στο πλαίσιο των Διεθνών Θερινών Σχολείων συμμετείχαν πολλοί νέοι από όλες τις χώρες των Βαλκανίων. Τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα απευθύνονται σε φοιτητές και νέους επιστήμονες, ηλικίας 18 ετών και άνω, από όλες τις χώρες του κόσμου, ομογενείς, αλλά και αλλοδαπούς, που επιθυμούν να γνωρίσουν την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό, συνδυάζοντας καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας, μέσω της τέχνης και του πολιτισμού, με θερινές διακοπές στην Ελλάδα. Σε κάθε Σχολείο υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής είκοσι πέντε εκπαιδευομένων. Η εφαρμογή μεθόδων ολιστικής και βιωματικής διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, μέσω εκμάθησης ελληνικών τραγουδιών, διδασκαλίας αποσπασμάτων αρχαίου ελληνικού θεάτρου –Σοφοκλή, Ευριπίδη, Αισχύλου– παραδοσιακών χορών, αλλά και μαθημάτων φιλοσοφίας και ετυμολογίας της γλώσσας, κάνουν ιδιαίτερα ελκυστικά τα μαθήματα, που πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση, σε δύο πρωινούς κύκλους», επισημαίνει ο κ. Παναγιώτης Παύλος.

Αρκετό ενδιαφέρον για συμμετοχή

Μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον για συμμετοχή είναι αρκετό. «Απλά θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι αυτή τη στιγμή η χώρα μας διεθνώς έχει μια αρνητική εικόνα. Όσο κι αν ακούγεται υπερβολικό και αστείο μιλούσα με ανθρώπους στο εξωτερικό και όλοι μου τόνιζαν ότι θα πρέπει με κάποιο τρόπο να αντιστρέψουμε το αρνητικό κλίμα που οδηγεί ανθρώπους που θέλουν να έρθουν για διακοπές να προβληματίζονται. Αυτό είναι μια δυσκολία η οποία ελπίζω να ανατραπεί. Εμείς από την πλευρά μας κάνουμε όλες τις δυνατές ενέργειες ώστε να δημιουργηθούν οι καλύτερες συνθήκες».

Υλοποίηση του προγράμματος

Την ευθύνη υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος έχουν έμπειροι μουσικοί, φιλόλογοι, θεατρολόγοι και χοροδιδάσκαλοι, με την καθοδήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής των Σχολείων. Επίσης, έχουν προσκληθεί για ομιλίες, σε κάθε σχολείο, διακεκριμένοι Έλληνες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προσωπικότητες των Γραμμάτων, των Τεχνών και του Αθλητισμού, μεταξύ αυτών ο μαθηματικός Νίκος Λυγερός και ο ανθρωπολόγος Άρης Πουλιανός.
Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί εκπαιδευτικές εκδρομές και επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, στη Μακεδονία και τη Θράκη. Επισημαίνεται, ότι μέσω του προγράμματος «Ελλάδα, Διεθνές Σχολείο Πολιτισμού» η Οργανωτική Επιτροπή των Σχολείων απαρτίζεται από προσωπικότητες, όπως ο διεθνούς φήμης πιανίστας και μουσικοσυνθέτης Μίμης Πλέσσας, ο Χρυσός Ολυμπιονίκης, Δημοσθένης Ταμπάκος και ο βιολιστής Κυριάκος Γκουβέντας. Στην Επιστημονική Επιτροπή συμμετέχουν καθηγητές πανεπιστημίου, εκπαιδευτικοί, επιστήμονες και καλλιτέχνες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.