Χαρτη καταφυγιων και χωρων καταυλισμου μετα απο σεισμο αποκτα η Κομοτηνη

Ένα πολύτιμο «εργαλείο» για τον συντονισμό και την οργανωμένη αντιμετώπιση των κινδύνων

Στην υπ’ αριθμ. 2450/9-4-2012 εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που φέρει τον τίτλο «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων», περιγράφονται μεταξύ άλλων δράσεις και ενέργειες, στις οποίες οφείλουν να προβούν οι δήμοι της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι από τυχόν εκδήλωση ισχυρών σεισμικών φαινομένων με τη δέουσα οργάνωση και τον συντονισμό. Ανάμεσα στις άλλες υποχρεώσεις, που κατανέμει η ανωτέρω εγκύκλιος στους οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι κι αυτή της δημιουργίας χαρτών χώρων καταφυγής και χώρων καταυλισμού πληθυσμού, όπως και προσωρινών χώρων απόθεσης μπαζών. Ο αριθμός των ελληνικών δήμων, που έχει συμμορφωθεί μέχρι σήμερα με την επιταγή της εγκυκλίου, κρίνεται περιορισμένος. Στη σχετική λίστα εισέρχεται πλέον και ο δήμος Κομοτηνής, που χάρη στην εργασία του προσωπικού του Τμήματος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας, θα έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει επίσημα το επόμενο διάστημα ένα πολύτιμο εργαλείο, για την αντιμετώπιση των κινδύνων και την ελαχιστοποίηση των ανθρώπινων απωλειών από την απευκταία περίπτωση της εκδήλωσης έντονου σεισμού στην περιοχή μας. 

Γιατί είναι χρήσιμο εργαλείο οι χάρτες καταφυγίων

Οι χάρτες καταφυγίων αποτελούν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τις αρμόδιες αρχές και για τους ίδιους τους σεισμόπληκτους, καθώς το κρίσιμο στάδιο μετά την εκδήλωση ενός σεισμού είναι εκείνο της εκκένωσης. Οι ενέργειες της εκκένωσης χαρακτηρίζονται από πανικό, από κυκλοφοριακή αναρχία, από άγνοια των καταλληλότερων χώρων καταφυγής και των διαδρομών πρόσβασης σε αυτούς, όπως επίσης από άγνοια του καταλληλότερου χρόνου παραμονής. Από την άλλη, οι ελεύθεροι χώροι σε καταστροφικές περιόδους λειτουργούν τόσο σαν μέσο μετριασμού των καταστροφικών επιπτώσεων, όσο και σαν μέσο κάλυψης των αναγκών έκτακτης προστασίας και παροχής βοήθειας του πληθυσμού.
Σημειώνεται ότι οι χώροι καταφυγής είναι χώροι άμεσης εκτόνωσης του πληθυσμού και βραχυχρόνιας παραμονής τους, ενώ διαφέρουν από τους χώρους καταυλισμού, που αποσκοπούν στην προσωρινή στέγαση των σεισμόπληκτων μέχρι την αποκατάσταση των κατεστραμμένων κατοικιών και άλλων κτιρίων, επομένως είναι χώροι μακροχρόνιας παραμονής. Τα παραπάνω δεν αποκλείεται να μας είναι άχρηστα για πολλές δεκαετίες ή και για αιώνες ακόμα, όμως κάθε σύγχρονη κοινωνία και πολιτεία οφείλει να προνοεί και να οργανώνεται απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα, όσο μακρινά κι αν φαντάζουν στον ορίζοντα. 

Οι αρμοδιότητες του τμήματος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του δήμου Κομοτηνής

Το τμήμα Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του δήμου Κομοτηνής έχει ως αρμοδιότητα τη διατύπωση εισηγήσεων για το σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας στα όρια του δήμου και τη μέριμνα για την εφαρμογή των σχετικών προγραμμάτων, μέτρων και δράσεων στο πλαίσιο του εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού.

Επιπλέον υποστηρίζει τον συντονισμό και επιβλέπει το έργο της πολιτικής προστασίας για την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των καταστροφών, που συμβαίνουν στην περιοχή της Κομοτηνής και των οικισμών, ενώ μεριμνά για τη διάθεση και συντονίζει τη δράση του απαραίτητου δυναμικού και των μέσων αντιμετώπισης. Στο πεδίο των αρμοδιοτήτων του εντάσσονται όλες οι καταστροφές, που προέρχονται από επικίνδυνα φυσικά φαινόμενα, όπως οι ισχυρές βροχοπτώσεις, οι χιονοπτώσεις, οι ισχυροί άνεμοι, οι σεισμοί κ.λπ. 

Ο προσδιορισμός των χώρων καταφυγής και καταυλισμού

Στα πλαίσια των παραπάνω αρμοδιοτήτων του και υπό τις κατευθύνσεις της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας ΑΜ-Θ και του Οργανισμού Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, το προσωπικό του τμήματος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Κομοτηνής εργάστηκε για τη δημιουργία του χάρτη χώρων καταφυγίων, χώρων καταυλισμού και προσωρινών χώρων εναπόθεσης μπαζών, στον οποίο μάλιστα αποτυπώνονται και τα επικίνδυνα σημεία για την παραμονή του πληθυσμού. Για τον προσδιορισμό υπαίθριων χώρων καταφυγής μετά από σεισμό σε όλη την επικράτεια του δήμου, αξιοποιήθηκαν τα σχετικά εγχειρίδια του ΟΑΣΠ που βρίσκονται ελεύθερα στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, ενώ η οριοθέτηση στο χάρτη των πληθυσμιακών ενοτήτων έγινε αφού λήφθηκαν στοιχεία σχετικά με την πυκνότητα πληθυσμού ανά οικοδομικό τετράγωνο, ώστε να γίνει σωστή κατανομή στους χώρους καταφυγής. Προτιμήθηκαν χώροι όπως πλατείες, ακάλυπτοι χώροι, άλση, πάρκα, παιδικές χαρές, περιοχές περιαστικού πρασίνου και όπου δεν κατέστη δυνατόν η εύρεση κατάλληλου χώρου επιλέχθηκε ο πλησιέστερος αύλειος χώρος σχολείου. Κατά την καταγραφή των χώρων ελέγχθηκαν εάν αυτοί οι διαθέτουν ηλεκτροφωτισμό, νερό και αποχέτευση, ενώ επιλέχθηκαν και χώροι καταυλισμού, οι οποίοι πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον το 25% του πληθυσμού. 

Πού μπορείτε να βρείτε τον χάρτη καταφυγίων και χώρων καταυλισμού

Μετά από την ολοκλήρωση του παραπάνω σταδίου, οι υπάλληλοι του τμήματος Πολιτικής Προστασίας εγκατέστησαν τα δεδομένα, που είχαν συγκεντρώσει, σε χάρτη της εφαρμογής Google Maps, που επίσης συνιστά μια πρωτοτυπία σε σχέση με την πρακτική άλλων ελληνικών δήμων. Ο χάρτης έχει αναρτηθεί και είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα http://cpdimoskomotinis.weebly.com, ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι το εγχείρημα παραμένει προς το παρόν σε πειραματικό στάδιο. Αφού οριστικοποιηθεί, θα τοποθετηθούν πληροφοριακές πινακίδες στους χώρους και θα υπάρξει εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού της περιοχής μας, για να κεφαλαιοποιηθεί η γνώση και ευαισθητοποίηση, στην οποία αποσκοπεί το όλο εγχείρημα. 

Χάρτης με τις επικίνδυνες ιρλανδικές διαβάσεις και ιστορικό πλημμυρών στο δήμο Κομοτηνής

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως ταυτόχρονα με το χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση κινδύνων από ισχυρά σεισμικά φαινόμενα, το τμήμα Πολιτικής Προστασίας εργάστηκε και για την αποτύπωση των επικίνδυνων διαβάσεων χειμάρρων, γνωστότερων στο κοινό ως ιρλανδικών διαβάσεων, όπως και για την καταγραφή του ιστορικού πλημμυρών στον δήμο Κομοτηνής. Αντίστοιχος χάρτης και σχετική ενημέρωση φιλοξενούνται ήδη στην ιστοσελίδα http://cpdimoskomotinis.weebly.com, ενώ και σε αυτήν την περίπτωση η βάση δεδομένων θα οριστικοποιηθεί το επόμενο διάστημα. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.