Μεθοδους διασωσης γατων γνωρισαν οι Κομοτηναιοι

Στο σεμινάριο που διοργάνωσε το Φιλοζωικό Περιβαλλοντικό Σωματείο «Λάιμα» Κομοτηνής

Βασικές γνώσεις και δεξιότητες ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα και αποτελεσματικά σε επείγοντα περιστατικά διάσωσης γατών, γνώρισαν όσοι παρακολούθησαν το σεμινάριο που διοργάνωσε το Φιλοζωικό Περιβαλλοντικό Σωματείο «Λάιμα» Κομοτηνής το πρωί της Κυριακής 26 Νοεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στην Κομοτηνή.

Το σεμινάριο έλαβε χώρα γιατί όπως καλά γνωρίζουν τα μέλη του Σωματείου, η επιτυχής διάσωση μικρής ή μεγάλης γάτας είναι μια απαιτητική διαδικασία, η οποία απαιτεί γνώσεις, και πολλές φορές και εξοπλισμό, σημαντικό μέρος του οποίου βρισκόταν στο χώρο.

Εκεί ο αντιπρόεδρος του Σωματείου κ. Αντώνης Λιάπης μίλησε στο κοινό για διάφορες διασώσεις, παραθέτοντας και βίντεο από όλο τον κόσμο από επιτυχημένες διασώσεις, και επισημαίνοντας τις σωστές και λάθος πρακτικές που ακολουθούνται.

Ιδιαίτερα στάθηκε στην προσοχή που πρέπει να δείχνουμε τις χειμωνιάτικες μέρες για γατάκια στις μηχανές, επισημαίνοντας τι κάνουμε σωστά, και τι λάθος.

Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού

Το σεμινάριο αυτό αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας που κάνει το Σωματείο για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού της Κομοτηνής, τόνισε ο Πρόεδρος κ. Ιορδάνης Αραμπατζής. Επικεντρώθηκαν δε στις διασώσεις μικρών γατιών, με έμφαση στα γατάκια που εγκλωβίζονται σε μηχανές το χειμώνα.

Θέλησαν λοιπόν να ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους πως θα απεγκλωβίσουν τα γατάκια χωρίς να τα τραυματίσουν ή να τα ακρωτηριάσουν, και την ίδια στιγμή, να μπορέσουν να τα πιάσουν ώστε να τα περιθάλψουν και να μην μείνουν εκτεθειμένα στο κρύο.

Το σεμινάριο ξεκίνησε μάλιστα με μια μικρή σύγκριση του τρόπου με τον οποίο ζουν οι γάτες στην Κομοτηνή, όπου περνάνε δύσκολα, και στην Κωνσταντινούπολη, που έχει εκατομμύρια ανθρώπους που τις φροντίζουν και ζούνε σαν βασίλισσες.

«Τα ζώα αντανακλούν την συμπεριφορά του ανθρώπου, και έτσι εμείς είμαστε που θα μπορέσουμε να αλλάξουμε την κατάσταση», τόνισε ο κ. Αραμπατζής, προαναγγέλλοντας πως θα ακολουθήσουν κι άλλα σεμινάρια με καινούριες ιδέες για να διαμορφώσουν μια καινούρια κατάσταση για όλους, τόσο τους κατοίκους όσο και τα ζώα που συγκατοικούν με εμάς στην πόλη της Κομοτηνής.

Το σωστό πρωτόκολλο για τα γατάκια στη μηχανή

Το πρωτόκολλό του για την συμπεριφορά μας απέναντιστα γατάκια που βρίσκουν καταφύγιο στη μηχανή ενός αυτοκινήτου το χειμώνα παρουσίασε ο κ. Λιάπης, που τόνισε πως όταν πλησιάζουμε το αυτοκίνητο μας το πρωί, ειδικά τις κρύες ημέρες, τώρα το χειμώνα, πλησιάζουμε χωρίς να κάνουμε πολύ θόρυβο, μήπως και ακούσουμε κάποιο γατάκι να κλαίει.

Αν δεν ακούσουμε, και έχουμε μια υποψία ή αίσθηση ότι κάτι μπορεί να συμβαίνει, ανοίγουμε χωρίς πολύ θόρυβο το καπό, και κάνουμε έναν οπτικό έλεγχο στη μηχανή, και αν και αυτό δεν δείξει κάτι, τότε μπορούμε να ξεκινήσουμε, με την προϋπόθεση πως για λίγη ώρα θα οδηγούμε αργά, χωρίς απότομες επιταχύνσεις, αποφεύγουμε ανωμαλίες του δρόμου και επίσης δεν βάζουμε μουσική για λίγη ώρα, ώστε αν κάποιο γατάκι αρχίσει να κλαίει, επειδή έχει τρομοκρατηθεί από την κίνηση του αυτοκινήτου, να μπορέσουμε να το ακούσουμε.

Αν συμβεί αυτό πρέπει να σταματήσουμε σε ασφαλές σημείο, και αν δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τότε να φωνάξουμε ένα διασώστη.

Όλες οι κινήσεις, τόνισε, πρέπει να στοχεύουν ώστε να μην φοβηθούν τα γατάκια. Οι απόψεις περί του να χτυπάμε το καπό το πρωί είναι εντελώς λανθασμένες, τόνισε, μιας και το μόνο που θα κάνει το γατάκι είναι να παγώσει από το φόβο του, και έτσι να έχουμε το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που περιμέναμε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.