«Casus belli» οι προεκλογικες μεταταξεις νοσηλευτων απο το Σισμανογλειο

Βέβαιο κλείσιμο κλινικών «βλέπουν» οι εργαζόμενοι «Μην ξεσπάτε σε εμάς, πάρτε την υπόθεση “υγεία” στα χέρια σας», η έκκλησή τους προς τους πολίτες

Οι τετελεσμένες μετατάξεις 7 νοσηλευτών και η δρομολόγηση επιπλέον 6 μετακινήσεων, που συρρικνώνουν περαιτέρω το έμψυχο δυναμικό του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής, λειτουργούν ως «σταγόνα» που ξεχειλίζει το «ποτήρι» της υπομονής των εναπομεινάντων εργαζομένων του νοσηλευτικού ιδρύματος. «Κόκκινο πανί» για τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου έχει γίνει ο απερχόμενος Υπουργός Υγείας, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, μετά από την απόφασή του να εγκρίνει, παραμονή της προκήρυξης των εκλογών, αθρόες μετακινήσεις προσωπικού. Οι μετακινήσεις επιτράπηκαν κατ’ εφαρμογή του μνημονιακού νόμου 4223/2013, που αφορά στη μετάταξη προσωπικού από παραμεθόριο σε παραμεθόριο. Μολονότι ο Υπουργός «απογυμνώνει» το Σισμανόγλειο με την επίμαχη απόφαση, δεν προβαίνει σε αντισταθμιστικού χαρακτήρα ενέργειες ώστε να πληρωθούν τα κενά, που δημιουργούνται από τις αποχωρήσεις των νοσηλευτών.
 
Στη συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε χθες η διοίκηση του Συλλόγου Εργαζομένων, τα μέλη της απηύθυναν δριμύ «κατηγορώ» εναντίον της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, ενώ από τα «πυρά» τους δεν ξέφυγαν οι τοπικοί βουλευτές και οι εκπρόσωποι τοπικών φορέων. Επιπλέον, εκτίμησαν ως βέβαιη συνέπεια της νέας αποψίλωσης του προσωπικού του Νοσοκομείου το κλείσιμο κάποιων κλινικών τους, που μέχρι σήμερα λειτουργούσαν σε οριακές συνθήκες. Τέλος, απηύθυναν έκκληση προς την τοπική κοινωνία να πάρει στα χέρια της την υπόθεση «υγεία» στο νομό μας και να σταθεί στο πλευρό τους για την προάσπιση του νοσηλευτικού ιδρύματος και της ποιότητας των υπηρεσιών τους. Η στάση που θα ακολουθήσει ο Σύλλογος, μετά από τις νέες δυσάρεστες εξελίξεις, θα προσδιοριστεί στη σημερινή γενική συνέλευση των μελών του, που θα πραγματοποιηθεί στην είσοδο του Νοσοκομείου, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι. 

Κοσμάς Φιλιππίδης «Η μείωση του προσωπικού κατά 13 άτομα σημαίνει κλείσιμο μιας μεγάλης κλινικής, ή κλείσιμο δύο μικρών κλινικών»

Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Σισμανόγλειου, κ. Κοσμάς Φιλιππίδης, παρέθεσε αρχικά τα στοιχεία που αφορούν στο φόρτο εργασίας που επωμίζεται το λιγοστό προσωπικό του Νοσοκομείου της πόλη μας. Σε ετήσια βάση το Τμήμα Επαγόντων Περιστατικών δέχεται 60.000 επισκέψεις, σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη, όσες περίπου και τα εξωτερικά ιατρεία του. Οι νοσηλευόμενοι για την ίδια περίοδο προσεγγίζουν τις 10.000, ενώ οι ημέρες νοσηλείας υπολογίζονται σε 38.600. Σε κλινικές που έχουν συνεχόμενα ασθενείς παρέχουν τις υπηρεσίες τους, με κυκλικό ωράριο, μόλις 84 εργαζόμενοι. Την ίδια ώρα, λαμβάνοντας υπόψιν τις τελευταίες μετακινήσεις, τα κενά σε νοσηλευτές ανέρχονται σε 85. «Δηλαδή ένας είναι εδώ και ένας απουσιάζει», σχολίασε ο κ. Φιλιππίδης, για να επισημάνει πως η μείωση του προσωπικού κατά 13 άτομα «σημαίνει κλείσιμο μιας μεγάλης κλινικής, όπως η Παθολογική, ή κλείσιμο δύο μικρών κλινικών». «Έχουμε φτάσει πλέον στο απροχώρητο», προσέθεσε, «και πρέπει η κοινωνία να συνειδητοποιήσει ότι ο κίνδυνος να συρρικνωθεί το νοσοκομείο είναι άμεσος». 

«Το Νοσοκομείο από τα 7,3 εκατ. ευρώ που έπαιρνε μέχρι πέρσι, έφτασε φέτος στα 6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,4 εκ. περίπου αφορά προνοιακούς»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων έκανε μνεία και στην υποχρηματοδότηση του νοσηλευτικού ιδρύματος, σημειώνοντας πως «το Νοσοκομείο από τα 7,3 εκατ. ευρώ που έπαιρνε μέχρι πέρσι, φτάσαμε φέτος στα 6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,4 περίπου αφορά προνοιακούς». Επισήμανε δε πως στερείται κάποιων καίριων ειδικοτήτων γιατρών, όπως νευρολόγους, με αποτέλεσμα το κόστος της υπηρεσίας τους να μεταφέρεται στους ασθενείς. «Όποτε χρειαζόμαστε νευρολόγο», εξήγησε χαρακτηριστικά, «φωνάζει έναν ιδιώτη ο συνοδός ή ο ασθενής για να εξεταστεί». «Είναι συνεχόμενα τα προβλήματα, αλλά δεν βλέπουμε λύσεις», σχολίασε καταλήγοντας. «Έχουμε ενημερώσει όλους τους τοπικούς φορείς», συμπλήρωσε, «μα κανείς δεν κάνει τίποτα. Μας χτυπάνε την πλάτη αλλά δυστυχώς δεν κάνουν τίποτα. Ή μάλλον κάνουν, αλλά κατά του νοσοκομείου…». 

Μαρία Ντικούδη «Μήπως αυτά όλα είναι μέρος ενός συντονισμένου σχεδίου συρρίκνωσης και τελικά εξαφάνισης του δικού μας νοσοκομείου;»

Η γραμματέας του Συλλόγου, Μαρία Ντικούδη, σημείωσε αρχικά ότι οι μετατάξεις, που αποφασίστηκαν, έγιναν χωρίς να ερωτηθεί καν το Νοσοκομείο Κομοτηνής κι ενώ όλες οι υπηρεσίες του ήταν ήδη σε οριακό σημείο. «Δεν έχουμε πρόβλημα απέναντι στους εργαζομένους, τους οποίους τους κατανοούμε», διευκρίνισε, «γιατί όλοι θέλουν να ικανοποιηθούν, να μετακινηθούν και να πάνε στους τόπους καταγωγής τους». «Δε θα είχαμε κανένα πρόβλημα», συνέχισε, «αν ο Υπουργός μπορούσε αυτές τις οργανικές θέσεις να τις καλύψει, για να μπορούμε κι εμείς να λειτουργήσουμε. Τώρα όμως αναρωτιόμαστε πώς θα γίνει η αναπλήρωση αυτών των οργανικών θέσεων. Επιπλέον, τι είδους υπηρεσίες θα παρέχουμε πλέον στη δοκιμασμένη τοπική κοινωνία του νομού Ροδόπης; Και ένα άλλο, μήπως αυτά όλα είναι μέρος ενός συντονισμένου σχεδίου συρρίκνωσης και τελικά εξαφάνισης του δικού μας νοσοκομείου;». 

Μαρίνα Αποστολίδου «Οι πολίτες να συνειδητοποιήσουν ότι δεν πρέπει να έρχονται εδώ μόνο για να ξεσπάνε, όταν δεν μπορούμε να προσφέρουμε όλα αυτά που είμαστε υποχρεωμένοι να προσφέρουμε»

«Το Νοσοκομείο σε λίγο καιρό, έτσι όπως το πάνε οι Υπουργοί και οι κυβερνήσεις, θα αποτελεί παρελθόν», τόνισε με έμφαση η κ. Μαρίνα Αποστολίδου, μέλος του Συλλόγου Εργαζομένων του Σισμανόγλειου. Η ίδια απηύθυνε έκκληση στους συμπολίτες μας «να συνειδητοποιήσουν ότι δεν πρέπει να έρχονται εδώ μόνο για να ξεσπάνε, όταν δεν μπορούμε να προσφέρουμε όλα αυτά που είμαστε υποχρεωμένοι να προσφέρουμε». Αποκάλυψε δε σε αυτό το σημείο ότι πολίτες, από την αγανάκτησή τους, επιτίθενται λεκτικά στο προσωπικά, ενώ έχουν φτάσει και σε σημείο χειροδικίας. «Δυστυχώς, όταν κάποιος έχει πρόβλημα δεν τον ενδιαφέρει τίποτα», αναγνώρισε, όμως έσπευσε να επισημάνει ότι οι φωνές, τα ξεσπάσματα και οι διεκδικήσεις δεν πρέπει να απευθύνονται προς τους υπαλλήλους. «Θα πρέπει αυτό να το συνειδητοποιήσουν και να ξεκινήσουν καταρχήν από τους εκπροσώπους του νομού μας, τους βουλευτές», υπογράμμισε. 

«Ο Σύλλογος εργαζομένων του νοσοκομείου επιδίωξε συνάντηση με τους κυβερνητικούς βουλευτές αλλά αυτοί αρνήθηκαν»

Αναφερόμενη στους τοπικούς βουλευτές και δη στους κυβερνητικούς, εξέφρασε τη βαθιά της απογοήτευση αναφορικά με τη στάση τους απέναντι στο Νοσοκομείο τους τελευταίους μήνες. Ανέφερε μάλιστα ότι ο Σύλλογος επιδίωξε μία συνάντηση μαζί τους, αλλά οι βουλευτές δεν ανταποκρίθηκαν, επικαλούμενοι ότι δεν είχαν κάτι να τους πουν, κάτι να τους προσφέρουν. «Αυτοί οι άνθρωποι εκλέχτηκαν για να εκπροσωπήσουν την τοπική κοινωνία», σχολίασε η κ. Αποστολίδου, «και νομίζω ότι η υγεία είναι πολύ σημαντικό κομμάτι». «Αν δεν έχουν αυτοί κάτι να πουν», προσέθεσε με νόημα, «έχουν κάποιοι άλλοι βουλευτές σε άλλους νομούς, οι οποίοι φροντίζουν για το καλό του νομού τους και αυτό έχει ως συνέπεια να λειτουργεί κατά του δικού μας νομού, αφού φροντίζουν να πραγματοποιηθεί η επιθυμία των εδώ συναδέλφων και να γυρίσουν στους τόπους τους». «Για μένα προσωπικά κανείς τους δεν έκανε τίποτα τόσα χρόνια», επισήμανε, «ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση, ούτε η πιο προηγούμενη, ούτε η συγκεκριμένη. Η συγκεκριμένη μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα με εξέπληξε δυσάρεστα. Γιατί τόσα που έχει κάνει σε αυτό το διάστημα δεν τα έχουν κάνει οι προηγούμενοι, που ψήφισαν και τον νόμο».
 
Κλείνοντας, η κ. Αποστολίδου εμφανίστηκε σίγουρη ότι με τα νέα δεδομένα θα υπάρξει αναστολή λειτουργίας κλινικών στο Σισμανόγλειο, «γιατί δεν βλέπουμε στον ορίζοντα να γίνονται προσλήψεις», όπως σχολίασε, «αφού μόνο εξαγγέλλουν και δεν πραγματοποιούν τίποτα». «Πάρτε την υγεία στα χέρια σας», ήταν το μήνυμα, που θέλησε να στείλει προς την τοπική κοινωνία, «γιατί αύριο-μεθαύριο, όταν θα χρειαστείτε τις υπηρεσίες και θα αρχίσετε να φωνάζετε σε αυτόν τον χώρο, θα είναι αργά».

Αγλαΐα Γαλαζούδη «Οι πολίτες του νομού μας θα πρέπει να καταφεύγουν στα διπλανά και στα παραδιπλανά, ώστε να βρουν υγεία»

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντιπρόεδρος του Συλλόγου, κ. Αγλαΐα Γαλαζούδη, που εκτίμησε πως το Νοσοκομείο του νομού μας «έχει μια συνεχή υποβάθμιση σε σύγκριση με τα νοσοκομεία όμορων νομών και οι πολίτες του νομού μας θα πρέπει να καταφεύγουν στα διπλανά και στα παραδιπλανά, ώστε να βρουν υγεία». «Για μένα αυτό το πράγμα είναι απαράδεκτο», τόνισε, «και πρέπει όλη η κοινωνία να ενεργοποιηθούμε και να βοηθήσουμε, ώστε το νοσοκομείο μας να φτάσει εκεί που του αξίζει, να επανδρωθεί με νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και να παρέχει τόσες παροχές υγείας, ώστε και ο νομός μας να λειτουργεί όπως και οι γειτονικοί νομοί». Κλείνοντας αναφέρθηκε και στο θέμα της υποχρηματοδότησης του νοσοκομείου, συνεπεία της οποίας ήταν να «κουρευτούν» πρόσφατα και οι αμοιβές του προσωπικού για τη νυχτερινή εργασίας και τις αργίες. «Ενώ χρειαζόταν το ποσό των 172.000 ευρώ για να καλυφθούν τα νυχτερινά και τα εξαιρέσιμα του α’ και β’ του 2015», εξήγησε, «το Υπουργείο έστειλε 160.000 ευρώ και μας είπε “μοιραστείτε τα, αυτά είναι, τόσα φθάνουν”».

Αλέξανδρος Σπανός «Το Νοσοκομείο Κομοτηνής έχει πλέον περιέλθει σε ένα “σπιράλ θανάτου”»

Λάβρος εναντίον του Υπουργού Υγείας, αλλά και των τοπικών παραγόντων, εμφανίστηκε και ο κ. Αλέξανδρος Σπανός, επίσης μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Εργαζόμενων. «Το Νοσοκομείο Κομοτηνής έχει πλέον περιέλθει σε ένα “σπιράλ θανάτου”», σημείωσε αρχικά, επισημαίνοντας πως «στις ήδη υπάρχουσες υποστελεχώσεις και υποχρηματοδοτήσεις του Νοσοκομείου μας προστέθηκαν σαν «κερασάκι στην τούρτα», σαν τη «σταγόνα», που ξεχειλίζει πλέον το ποτήρι, αυτές οι αιφνίδιες 7 μετατάξεις των συναδέλφων, δίκαιες και έννομες, αλλά όχι σε αυτήν την περίοδο, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου». «Εμείς να το ερμηνεύσουμε ως τι;», αναρωτήθηκε, «ως προεκλογική εκδούλευση;». «Μάλιστα, αυτά έγιναν δια χειρός Κουρουμπλή», προσέθεσε, υπενθυμίζοντας σε αυτό το σημείο τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, που έλεγαν για χαρτογράφηση των κενών στο χώρο της υγείας, άμεση πλήρωση των θέσεων αυτών και αμέσως μετά μετακινήσεις με κοινωνικά κριτήρια και μετατάξεις του προσωπικού. «Όλα αυτά καταστρατηγήθηκαν», τόνισε με έμφαση. 

«Από τις 25 Γενάρη και εντεύθεν μας γύρισαν όλοι οι πολιτικοί φορείς αυτού του τόπου την πλάτη»

«Όλη η τοπική κοινωνία δώσαμε σκληρές μάχες απέναντι στις επιθετικές πολιτικές προηγούμενων κυβερνήσεων και τις αναχαιτίσαμε με ιδιαίτερη επιτυχία», συνέχισε ο κ. Σπανός, προσθέτοντας ότι «θα μας προκαλέσει απογοήτευση αν, ενώ μέχρι τώρα κρατήσαμε ανοιχτό το νοσοκομείο Κομοτηνής, αρχίζουν και κλείνουν κλινικές με μια κυβέρνηση της Αριστεράς». «Θα είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό για όλους μας», συμπλήρωσε, «και το λέω αυτό, γιατί από τις 25 Γενάρη και εντεύθεν μας γύρισαν όλοι οι πολιτικοί φορείς αυτού του τόπου την πλάτη. Πλην του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που μας έκαναν από μια εθιμοτυπική επίσκεψη, όλοι οι άλλοι εδώ και 7 συναπτούς μήνες και δη οι κυβερνητικοί βουλευτές και ο τοπικός πολιτικός φορέας του νομού μάς γύρισαν την πλάτη, αν και ήταν τακτικοί θαμώνες του Νοσοκομείου πριν από τον Γενάρη. Και μάλιστα οι πληροφορίες μας λένε ότι επισκέφτηκαν διάφορες άλλες συλλογικότητες, πλην ημών. Προφανώς δεν ήμασταν στις προτεραιότητές τους. Όπως και να έχει εμείς αυτή τη στιγμή απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους θεσμικούς πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς αυτού του τόπου, κάνουμε υπόμνημα στον Υπουργό, στην ΠΟΕΔΗΝ, στον ΥΠΕάρχη, που ήταν ο μόνος που δια ζώσης μας επισκέφτηκε και μας προσέφερε μια μικρή αλλά ουσιαστική βοήθεια. Απευθύνουμε επίσης έκκληση προς τον περιφερειάρχη και προς τον δήμο, όσον αφορά τα τεκταινόμενα με την κοινωφελή εργασία, που θα ήταν ένα μεγάλο βοήθημα για εμάς, για να μην καταρρεύσουμε. Είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε αγαστά με οποιονδήποτε φορέα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα μας βρουν απέναντι αυτοί οι οποίοι αναπτύσσουν δικανικούς λόγους και θεωρητικά λογύδρια απέναντι στους εργαζόμενους στον πιο ευαίσθητο κοινωνικό φορέα. Θα μας βρουν απέναντι αυτοί που παίζουν μικροπολιτικά παιχνίδια και παραγοντισμούς μέσα και έξω από το νοσοκομείο. «Κρυφτούλια» εμείς και μικροπολιτικές δε θα τα ανεχτούμε άλλο».
 
Κλείνοντας ο κ. Σπανός υπογράμμισε πως «αυτό το νοσηλευτικό ίδρυμα συνεχίζει να στηρίζεται πάνω στο φιλότιμο τόσο του νοσηλευτικού, όσο και του ιατρικού προσωπικού», για να αναρωτηθεί όμως «μέχρι πότε;» και να παρατηρήσει ότι «οι εφεδρείες μας έχουν στερέψει». «Περιττό να σας πω ότι ο υποφαινόμενος τυχαίνει να παίρνω άδεια και μετά από 9 μήνες», συνέχισε, «ενώ έχουμε να παίρνουμε 45-50 ρεπό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Για εμάς το 5ημερο πλέον έχει καταστρατηγηθεί. Κάποιοι λοιπόν πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν απέναντι στο Νοσοκομείο Κομοτηνής». 

Αναστασία Αριαντζίδου «Ακόμα και τώρα πιστεύω ότι δεν θα ιδρώσει το αυτί κανενός»

Την απογοήτευσή της από τις εξελίξεις εξέφρασε και η διευθύντρια της νοσηλευτικής υπηρεσίας, κ. Αναστασία Αριαντζίδου, η οποία παρατήρησε ότι «έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση και φεύγοντας αυτές οι 7 νοσηλεύτριες, δεν υφίσταται πλέον νοσοκομείο Κομοτηνής». «Ήμασταν κάτω από το όριο ασφαλείας», σχολίασε, «και, όταν είπα σε όλους του ΔΥΠΕάρχες και όλους τους Υπουργούς που πέρασαν από εδώ ότι παρανομούμε για να λειτουργούμε, κυριολεκτούσα». «Και βέβαια παρανομούμε όλοι μαζί», συμπλήρωσε, «όμως έτσι δεν προσφέρεις υγεία». Η κ. Αριαντζίδου κατήγγειλε κλείνοντας ότι οι αρμόδιοι κωφεύουν και αγνοούν παντελώς τις εκκλήσεις των εργαζομένων του νοσοκομείου, ενώ εμφανίστηκε απαισιόδοξη για το μέλλον, σημειώνοντας με απογοήτευση ότι «ακόμα και τώρα πιστεύω ότι δεν θα ιδρώσει το αυτί κανενός». 

Μίλτος Παπαϊωακείμ «Η τελευταία κυβέρνηση ήξερε ακριβώς τι έπρεπε να κάνει αλλά δυστυχώς δεν έκανε απολύτως τίποτα»

Στην παρέμβαση του ο κ. Μίλτος Παπαϊωακείμ, γραμματέας της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θράκης και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, άσκησε αυστηρή κριτική στην απερχόμενη κυβέρνηση και ειδικότερα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για τον γενικότερο χειρισμό των θεμάτων υγείας το τελευταίο 7μηνο. «Επειδή μπαίνει συνεχώς το ερώτημα αν γνωρίζουν τα προβλήματα», σημείωσε, «η κυβέρνηση αυτή και οι προηγούμενες ήξεραν επακριβώς κάθε λεπτομέρεια από την κατάσταση, που υπάρχει». «Η τελευταία κυβέρνηση ήξερε ακριβώς τι έπρεπε να κάνει», προσέθεσε, «αλλά δυστυχώς δεν έκανε απολύτως τίποτα». «Τον περασμένο Φεβρουάριο συναντηθήκαμε με τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας», συνέχισε, «όπου του δώσαμε ένα σχέδιο άμεσης σωτηρίας των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Ήμασταν πάρα πολύ προσεκτικοί στα αιτήματα, που καταθέσαμε, που δεν ήταν οικονομικά αιτήματα. Ζητήσαμε μία σειρά άμεσων διορισμών, που έπρεπε να ολοκληρωθούν μέσα στην άνοιξη για να μην κλείσουν κλινικές, που είχαν μείνει με έναν ή με δύο γιατρούς. Σήμερα όμως συνεχίζουμε να έχουμε κλινικές με έναν ή με δύο γιατρούς, στις περισσότερες από αυτές οι γιατροί έχουν μειωθεί και τώρα θα έχουμε και κλινικές χωρίς νοσηλευτές.
 
Το δικό μας νοσοκομείο, μετά από διαβούλευση που κάναμε, είπαμε ότι χρειάζεται άμεσα μια προκήρυξη 13 θέσεων. Δε ζητήσαμε ούτε έναν παραπάνω. Και είπαμε να σωθούν πρώτα οι κλινικές, το φθινόπωρο να λειτουργούν αξιοπρεπώς και από του χρόνου με το καλό να αρχίσουν να λειτουργούν με προδιαγραφές φυσιολογικές, αυτές που ισχύουν στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο. Τα ήξεραν πολύ καλά αυτά, αλλά τι μας είπαν μέχρι τώρα; Άρχισαν με 14.500 προσλήψεις, 1.100 προσλήψεις μέσα στο Σεπτέμβρη, 4.500 προσλήψεις είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός όταν επισκέφτηκε το Υπουργείο Υγείας, ενώ 2.500 ανακοινώθηκαν την παραμονή της προκήρυξης των εκλογών και μάλιστα με πράξη Υπουργικού Συμβουλίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απάτη που έχει γίνει ποτέ. Δηλαδή θα πρέπει να απευθύνεται κανείς σε ανόητους ή σε άσχετους, για να πιστέψουν αυτά τα πράγματα. Για τις 2.500 προσλήψεις καταρχήν δε χρειάζεται πράξη Υπουργικού Συμβουλίου. Ξεκινάς τη διαδικασία των προσλήψεων και αρχίζεις τις προκηρύξεις. Μάλιστα, ούτε καν η πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου δεν έχει δημοσιευθεί στη «Διαύγεια» μέχρι σήμερα. Επιπλέον, οι δαπάνες για αυτές τις προσλήψεις βαρύνουν τον προϋπολογισμό του 2016, ενώ όλοι ξέρουμε ότι εκκρεμεί ήδη η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του 2015 από την επόμενη κυβέρνηση και μετά θα εξεταστεί ο προϋπολογισμός του 2016. Δηλαδή, αν όλα πάνε καλά, η πρώτη προκήρυξη θα γίνει μετά από ένα εξάμηνο. Όμως έρχεται τώρα το τρίτο μνημόνιο, το οποίο προβλέπει περαιτέρω περικοπή του προϋπολογισμού για την υγεία. Επομένως, πώς θα βγει αυτός ο προϋπολογισμός για να περιλαμβάνει και 2.500 προσλήψεις;».

Κριτική από τον Τάκη Χαρίτου στον Υπουργό Υγείας «Τέτοιες πρακτικές δεν ταιριάζουν με την κουλτούρα και το ήθος της Αριστεράς»

Κριτική στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για το θέμα, που ανέκυψε με τις μετατάξεις νοσηλευτών από το Νοσοκομείο Κομοτηνής, ασκεί με δήλωσή του και ο υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης με τον ΣΥΡΙΖΑ, κ. Τάκης Χαρίτου, που ξεκαθαρίζει ότι «τέτοιες πρακτικές, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, δεν ταιριάζουν με την κουλτούρα και το ήθος της Αριστεράς». «Σε μια στιγμή που το Νοσοκομείο Κομοτηνής αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό», σημειώνει ο κ. Χαρίτου, «θεωρώ αδιανόητο με απόφαση του Υπουργού Υγείας να γίνονται μετατάξεις νοσηλευτικού προσωπικού». «Όφειλε ο Υπουργός Υγείας», συνεχίζει, «πριν προχωρήσει στην υλοποίηση του μνημονιακού νόμου 4223/2013, που κατά τον τύπο του επιτρέπει να κάνει μετατάξεις, να σταθμίσει τις μεγάλες ελλείψεις και τις τεράστιες ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό, που υπάρχουν στο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Έστω και αυτή τη στιγμή είναι ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες, ώστε να «παγώσει» η υλοποίηση αυτού του μνημονιακού νόμου, για να μην προχωρήσει η διαδικασία και των άλλων 7 αιτήσεων για μετατάξεις νοσηλευτικού προσωπικού, που θα φύγει από το Νοσοκομείο Κομοτηνής. Όφειλαν, πριν προχωρήσουν συνολικά στις μετατάξεις, να βρουν τρόπο έτσι ώστε να κενά να αναπληρωθούν με μετατάξεις προς το Νοσοκομείο Κομοτηνής. Σε κάθε άλλη περίπτωση ουσιαστικά οδηγείται σε διάλυση. Τέτοιες πρακτικές, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, δεν ταιριάζουν με την κουλτούρα και το ήθος της Αριστεράς». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.