Εντατικοποιηση των ελεγχων σε τροφιμα ενοψει Πασχα

Στόχος η προστασία των ελληνικών προϊόντων και των παραγωγών

Την εντατικοποίηση των ελέγχων σε κρέας και αυγά στα σημεία λιανικής – χονδρικής, σφαγεία, πύλες εισόδου στη χώρα, εθνικές οδοί ενόψει του Πάσχα, προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Τα κλιμάκια των ελεγκτών θα απαρτίζονται από στελέχη των Γενικών Διευθύνσεων Κτηνιατρικής και Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ, των ΔΑΟΚ, της ΕΛΑΣ, της Οικονομικής Αστυνομίας, του Λιμενικού, της ΑΑΔΕ, του ΣΔΟΕ και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Στόχος τους είναι η προστασία των ελληνικών προϊόντων και των παραγωγών αλλά και η διασφάλιση της ποιότητας των διακινούμενων προϊόντων και η προστασία του καταναλωτή.

Τι έδειξαν οι έλεγχοι μέχρι τώρα

Στο μεταξύ, ελέγχους σε σημεία λιανικής και στα super markets αλλά και σε πύλες εισόδου στη χώρας πραγματοποιούν τα μικτά κλιμάκια, «στοχεύοντας» τα γαλακτοκομικά, τα οπωροκηπευτικά, το ελαιόλαδο και το μέλι.

Σε ό,τι αφορά στα γαλακτοκομικά, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ έχουν αναφερθεί 78 διαπιστωθείσες μη συμμορφώσεις ενώ έχουν επιβληθεί και πρόστιμα 238.389,44 ευρώ σε 17 επιχειρήσεις.

Αντίστοιχα, πραγματοποιήθηκαν 297 έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί και στα νωπά οπωροκηπευτικά, όπως τα μήλα, τις πατάτες, τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια και τα ακτινίδια. Διαπιστώθηκαν 39 μη συμμορφώσεις και επιδόθηκαν 57 συστάσεις σε επιχειρήσεις, κυρίως για σημάνσεις σε συσκευασίες αλλά και 300 σε χονδρεμπόρους – εξαγωγείς, για συμμόρφωσή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΥΠΑΑΤ Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών, (Μ.Ε.Ν.Ο.)

Από τις 15 Μαρτίου τα μικτά κλιμάκια διενεργούν ελέγχους στο ελαιόλαδο και στο μέλι. Συνολικά έχουν ληφθεί 22 δείγματα ελαιολάδου και 16 δείγματα μελιού προς έλεγχο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από το 2020 έως σήμερα, έχουν εξετασθεί συνολικά 220 υποθέσεις που εκκρεμούσαν και έχουν υποβληθεί πρόστιμα ύψους 1.503.281 ευρώ.

Εξ αυτών, η συντριπτική πλειονότητα των υποθέσεων, αφορούσε σε τυροκομικά προϊόντα (206 υποθέσεις), με τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε επιχειρήσεις τυροκομικών προϊόντων να φτάνουν τα 1.337.100 ευρώ.

Οι υπόλοιπες 14 υποθέσεις αφορούσαν σε φυτικά προϊόντα (ελαιόλαδα κι ελιές) και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, έφτασαν τα 166.181 ευρώ. Οι συνολικές εκκρεμότητες παραπομπών που παραμένουν προς εξέταση είναι 115 υποθέσεις που αφορούν σε τυροκομικά προϊόντα.

Όσον αφορά στη Β΄ βάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων του ΥΠΑΑΤ την τετραετία 2020- 2023, έχουν διαβιβασθεί 26 υποθέσεις επιχειρήσεων οι οποίες προέβησαν σε ένσταση κατά της απόφασης της Α΄ βάθμιας Επιτροπής.

Από αυτές, 8 έχουν εξετασθεί (7 για τυροκομικά προϊόντα και μία για φυτικά, επί πλέον σε 6 έχει γίνει εξέταση από την β΄ βάθμια Επιτροπή, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης πρακτικών και αποστολής των αποφάσεων, ενώ για τις υπόλοιπες 12 που αφορούν σε 10 τυροκομικά και 2 φυτικά, εκκρεμεί η εξέτασή τους.

Επίσης στη συνεδρίαση της β΄ βάθμιας Επιτροπής στις 13 Μαρτίου 2024, εξετάστηκαν 3 υποθέσεις, ενώ έως το τέλος της άνοιξης θα πραγματοποιηθεί η εξέταση 7 ακόμη υποθέσεων τυροκομικών προϊόντων.

Επίσης σε ακόμη 7 υποθέσεις, προκειμένου να εξετασθούν από τη Β΄ βάθμια, αναμένεται απόφαση του ΣτΕ. Οι εν λόγω υποθέσεις αφορούν ελιά καλαμών.

Τέλος, από χθες, 1η Απριλίου 2024 στον τομέα των Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 22.991 ευρώ. Συγκεκριμένα, σε 2 καταστήματα πώλησης επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 1.480 ευρώ και σε 18 υποθέσεις υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 21.511 ευρώ.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στον τομέα της Φυτοϋγείας/Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου έχουν επιβληθεί 8 πρόστιμα, συνολικού ύψους 12.000 ευρώ και στον τομέα των Βιοκτόνων Προϊόντων, εξετάστηκαν 3 υποθέσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 3.000 ευρώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.