Ασκηση και διατροφη τα κλειδια για τη διαχειριση του Διαβητη

Η σημασία της εξατομίκευσης και στους δύο τομείς τονίστηκε στην ημερίδα του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Ροδόπης «Γλυκός Κόσμος»

Η σημασία της εξατομίκευσης τόσο της διατροφής, όσο και της άσκησης για την καλύτερη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη, τονίστηκε κατά την ημερίδα με θέμα «Διαβήτης – Άσκηση & Διατροφή», που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Ροδόπης «Γλυκός Κόσμος» το Σάββατο 18 Νοεμβρίου στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής.

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο Οργανωτικός Γραμματέας της ΕΣΑμεΑ, κ. Ιωάννης Λυμβαίος, ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑμεΑ κ. Σμάραγδος Κρεμμύδας και η Πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσα Λιβεριάδου, μαζί με πολλούς πολίτες που θέλησαν να γνωρίσουν περισσότερα για το θέμα.

Κλειδί η άσκηση και η διατροφή

Η ημερίδα έλαβε χώρα με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη, την 14η Νοεμβρίου, σημείωσε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μαρία Σέλβη. Ένας από τους στόχους του Συλλόγου άλλωστε είναι να πραγματοποιεί ενημερωτικές δράσεις για την αντιμετώπιση της πάθησης και την πρόληψη των επιπλοκών, και δύο σημαντικοί παράγοντες για αυτό είναι η άσκηση και η διατροφή. «Είναι δύο παράγοντες που επηρεάζουν όλους τους ανθρώπους, πόσο μάλλον τους διαβητικούς που οφείλουν να πετυχαίνουν την καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα τους με τη σωστή διατροφή και την κατάλληλη άσκηση» επεσήμανε χαρακτηριστικά η πρόεδρος.

Έτσι εξήγησε πως ελαχιστοποιούνται και οι επιπλοκές, με τη σωστή διατροφή και την κατάλληλη άσκηση να είναι το κλειδί για την σωστή διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Σημαντικές γνώσεις για την άσκηση των παιδιών με διαβήτη

Για την άσκηση παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Ι, και τις επιδράσεις του Προγράμματος Erasmus «BE-NEW», στο οποίο συμμετείχε ως εξωτερικός συνεργάτης του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, μίλησε η κ. Ασπασία Παπαμίχου, PhD, Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φ.Α. Νομών Έβρου & Καβάλας.

Το πρόγραμμα είχε σαν στόχο την ενημέρωση των εκπαιδευτικών φυσικής αγωγής για παιδιά με διαβήτη στα σχολεία τους, με την ίδια να επικεντρώνεται στην ομιλία της στα παιδιά με Διαβήτη τύπου Ι, όσο αφορά την άσκησή τους τόσο εντός του σχολείου, όσο και γενικότερα, τονίζοντας πως κάθε παιδί έχει το δικό του πρωτόκολλο, με τις οδηγίες των γιατρών να είναι πιο χρήσιμες ατομικά.

Αναφέρθηκε δε και στο πρόγραμμα «BE-NEW», που είναι το πρώτο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που έγινε για την επιμόρφωση εκπαιδευτικών για τον διαβήτη, το οποίο ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο.

Μέσα από το πρόγραμμα, τόνισε, έμαθαν και οι ίδιοι πολλά για τον Διαβήτη τύπου Ι, που είναι πιο δύσκολος γιατί έχει να κάνει με παιδιά, τους ακολουθεί για πάντα, μιας και είναι χρόνια νόσος, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο περιβάλλον τόσο για τα παιδιά, όσο και τους γονείς και συνοδούς τους.

Η εξατομίκευση έδωσε σημαντικά αποτελέσματα στους ενήλικες

Στα πρωτόκολλα άσκησης σε ενήλικα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη και την εμπειρία τους στο πρόγραμμα «BE-NEW», αναφέρθηκε ο κ. Απόστολος Σπάσης, PhD, Kλινικός εργοφυσιολόγος, μέλος ΕΕΠ του ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ, που τόνισε πως τα πρωτόκολλα δεν διαφοροποιούνται ιδιαίτερα από όσα ισχύουν παγκοσμίως, αλλά η λέξη κλειδί είναι η εξατομίκευση, μιας και κάθε ασθενής είναι διαφορετικός.

«Ξέρουμε ότι ο ασθενής πρέπει να ξεκινήσει από αερόβια άσκηση, να περάσει στο κομμάτι των αντιστάσεων, και συνδυαστικά να δουλέψει και άλλες συναρμοστικές ικανότητες» σημείωσε, και με το ΤΕΦΑΑ να έχει πείρα σε ανάλογα προγράμματα εδώ και 25 χρόνια, και ως συνεχιστές αυτής της προσπάθειας υλοποιήσαν το πρόγραμμα σε άτομα με διαβήτη.

Τα αποτελέσματα ήταν πολύ θετικά, όπως έδειξε και στην παρουσίασή του, όμως εκεί που εντόπισαν πρόβλημα ήταν ότι το καλοκαίρι, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, οι καμπύλες άσκησης διαφοροποιούνταν, κάτι που, κατά τον ίδιο, αναδεικνύει τη σημασία της δια βίου άσκησης.

Σημαντική για όλους η διατροφή

Τέλος στο κομμάτι της διατροφής αναφέρθηκε η κ. Παναγιώτα Δεβετζή, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Bsc, με μεταπτυχιακό στη φροντίδα στο Σακχαρώδη Διαβήτη, και τις προσαρμογές που πρέπει να γίνονται σε αυτή, μαζί με τη άσκηση.

Η διατροφή, τόνισε, είναι πολύ σημαντικό κομμάτι και στην πρόληψη για τον διαβήτη και την αντιμετώπιση, για αυτό και στάθηκε στην ανάγκη της εξατομίκευσης της διατροφής, με τις ατομικές ανάγκες του κάθε ατόμου να λαμβάνονται υπόψη.

Κλείνοντας τόνισε την σημασία της άσκησης ως κομμάτι του υγιεινού τρόπου ζωής για άτομα που έχουν σακχαρώδη διαβήτη, και όχι μόνο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.