Αποζημιωσεις… υπο ορους για τον καταρροικο πυρετο

Μόλις 30 ευρώ και μόνο για τα ζώα που οδηγήθηκαν σε καύση ή διαγνώστηκαν με σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια

Μεγαλώνει καθημερινά η αγωνία των κτηνοτρόφων του νομού που έχασαν μέρος του κοπαδιού τους από τον καταρροϊκό πυρετό για την καταβολή αλλά και το ύψος των αποζημιώσεων. Οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι ομολογουμένως βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση απευθύνονται καθημερινά στους αρμόδιους ζητώντας απαντήσεις για τη συγκεκριμένη κατάσταση που έχει μείνει έως τώρα μετέωρη. Στην κτηνιατρική υπηρεσία της ΠΕ Ροδόπης απευθύνθηκε, λοιπόν, ο αντιπρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ροδόπης κ., Γιώργος Μάντζαρης, απ’ όπου και ενημερώθηκε ότι γενικότερα τα κρούσματα νεκρών ζώων από καταρροϊκό πυρετό δεν θα αποζημιωθούν. Έτσι, οι κτηνοτρόφοι δεν πρόκειται να αποζημιωθούν για το σύνολο των ζώων που έχασαν, παρά μόνο για τα νεκρά ζώα που οδηγήθηκαν σε καύση, αλλά και για εκείνα τα οποία μετά το θάνατό τους διεγνώσθη από το αγροτικό κτηνιατρείο Κομοτηνής ότι έπασχαν από σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια. 

Τριπλάσιες οι αποζημιώσεις για τον καταρροϊκό πυρετό στη Βουλγαρία

Αναφορικά με τον αριθμό των ζώων που πέθαναν στην περιοχή μας από τον καταρροϊκό πυρετό οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι έχασαν περίπου το 8-15% των κοπαδιών τους, αλλά υπήρξαν και περιπτώσεις που χάθηκε και το 40% των ζώων, όταν η μεταφορά του ιού γινόταν μέσω της σκνίπας. Το ποσό της αποζημίωσης που είχε αρχικά ορισθεί για κάθε νεκρό ζώο ήταν μόλις στα 30 ευρώ, την ώρα που στη γειτονική Βουλγαρία η αποζημίωση ανέρχεται στα 90 περίπου ευρώ (180 λέβα). Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής δέχτηκαν έστω και αυτό το ελάχιστο ποσό, αλλά, σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα, δε θα πάρουν ούτε αυτό το πόσο για το σύνολο των ζώων που έχασαν, παρά μόνο για τα νεκρά ζώα που… πληρούν τις προϋποθέσεις των αρμοδίων υπηρεσιών. 

«Οι κτηνοτρόφοι πρέπει να παλέψουν λίγο ακόμα, γιατί υπάρχει μια μικρή ελπίδα, αλλά πρέπει να οργανωθούμε»

Ο κ. Μάντζαρης έκανε λόγο για την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της περιοχής λέγοντας ότι «έχουμε πραγματικά μεγάλο οικονομικό πρόβλημα. Οι κτηνοτρόφοι σήμερα έχασαν μεγάλο κεφάλαιο και είναι σε απελπιστική κατάσταση. Πολλά νέα παιδιά που ασχολήθηκαν με την κτηνοτροφία απελπίστηκαν σε επίπεδα κατάθλιψης. Πρέπει η πολιτεία να σκύψει επάνω τους να και μελετήσει αυτό το θέμα γιατί αντιμετωπίζουμε πρόβλημα». Ωστόσο ο ίδιος πιστεύει ότι οι κτηνοτρόφοι «πρέπει να παλέψουν λίγο ακόμα. Θεωρώ ότι υπάρχει μια μικρή ελπίδα, αλλά πρέπει να οργανωθούμε. Προσπαθούμε να οργανώσουμε μια ομάδα κτηνοτρόφων παραγωγών και σε επίπεδο νομού και σε επίπεδο περιφέρειας, για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε περισσότερα». 

«Πρέπει να δώσουν ώθηση στην κτηνοτροφία για να ορθοποδήσει η οικονομία της χώρας»

Ο αντιπρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Κομοτηνής επεσήμανε ότι η κτηνοτροφία στην Ελλάδα οφείλει να στηριχθεί γιατί μπορεί να δώσει μεγάλη ώθηση στην οικονομία της χώρας. Παρέθεσε δε το παράδειγμα του πρόβειου γάλατος και της φέτας, η παραγωγή των οποίων το 2008 ήταν 600 χιλ. και 100 χιλ. τόνους αντίστοιχα, ενώ σήμερα η παραγωγή του πρόβειου γάλατος είναι κάτω από 350 χιλ. τόνους και της φέτας περίπου 51. χιλ τόνους. «Η ελληνική οικονομία μπορεί να στηριχθεί με την παραγωγή γάλατος και φέτας, αλλά όχι με δημιουργία μονάδων υψηλής παραγωγικότητας, όπως πολλοί υποστηρίζουν. Με την παραδοσιακή κτηνοτροφία παράγεται υψηλότερης ποιότητας γάλα, γι’ αυτό και η φέτα παράγεται αποκλειστικά στη Ελλάδα. Πρέπει να στηριχθεί η παραδοσιακή κτηνοτροφία, γιατί μόνο με ποιοτικά προϊόντα μπορεί να στηριχθεί η οικονομία. Πρέπει οι ιθύνοντες να δώσουν ώθηση στην κτηνοτροφία για να ορθοποδήσει η οικονομία της χώρας», υπογράμμισε κλείνοντας. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.