Ανησυχια για νεο χρυσωρυχειο στα Ελληνοβουλγαρικα Συνορα

Διερευνά το θέμα η Διανομαρχιακή Ροδόπης Έβρου κατά του Χρυσού

Συντονισμός δράσεων κατά των εταιρειών χρυσού από τις οργανώσεις Ελλάδας, Τουρκίας και Ρουμανίας

Ανησυχία στις οικολογικές οργανώσεις της περιοχής μας έχει δημιουργήσει η είδηση πως προχωρά η δημιουργία μεγάλου χρυσωρυχείου στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, χωρίς την έγκριση της Ελλάδας και παρακάμπτωντας απαραίτητες διαδικασίες ελέγχου.

Το θέμα ανέδειξε από τη Βουλγαρία η Κοινοτική Πρωτοβουλία “Rhodopi Guardians” με επιστολή της προς τα αρμόδια υπουργεία αλλά και τις τοπικές αρχές, που μιλά για μεγάλη επένδυση στην περιοχή των πηγών του Ερυθροποτάμου, 15 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ελλάδα.

Η καταγγελία αναφέρει πως γίνεται προσπάθεια τεχνηέντως να παρακαμφθεί η Ελλάδα, μη πραγματοποιώντας Εκτίμηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΕΠΕ), την ώρα που η επένδυση (που φέρεται πως θα χρησιμοποιεί κυάνιο) θα έχει άμεσες και έμμεσες συνέπειες τόσο στη μόλυνση του νερού στον Έβρο, όσο και την έμμεση απειλή προστατευόμενων περιοχών, όπως το Εθνικό Πάρκο Δέλτα του Έβρου.

Επανεκκίνηση των σχέσεων με τη Βουλγαρία

Η εξέλιξη αυτή όπως ήταν φυσικό δημιούργησε ανησυχία στις οργανώσεις της Ελλάδας, και ειδικά στη Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης Έβρου κατά της εξόρυξης χρυσού, που έχει αρχίσει να διερευνά το θέμα, και προσπαθεί να έρθει σε επαφή με ομάδες στη Βουλγαρία, που έχουν καλύτερη εικόνα του θέματος.

Όπως τόνισε το μέλος της Ομάδας κ. Ανέστης Στρατιάδης, θέλουν να ενεργοποιήσουν τις επαφές τους με τη Βουλγαρία που είχαν κάνει πριν από αρκετά χρόνια, μιας και έχουν χάσει ουσιαστικά την επικοινωνία τους με αυτούς.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην εκδήλωση για τους αγώνες ενάντια στην μεταλλευτική δραστηριότητα σε Ελλάδα – Τουρκία -Ρουμανια, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στον Πολυχώρο Ένεκεν της Θεσσαλονίκης στις 2 Δεκεμβρίου, δεν υπήρχε καμία παρουσία από τη Βουλγαρία, παρόλο που παλιότερα, όταν αντιδρούσαν στην δημιουργία μονάδας εξόρυξης στο Κρούμοβγκραντ, η Διανομαρχιακή είχε παρουσία στις διαμαρτυρίες εκεί.

Το κίνημα φαίνεται να ατόνησε, ενώ και η μονάδα εξόρυξης προχώρησε κανονικά και λειτουργεί εδώ και χρόνια, για αυτό και θα αναζητήσουν επαφές σύντομα, ώστε να ξεκαθαρίσει το ζήτημα, και να μάθουν σε ποιο σημείο βρίσκεται η κατασκευή του έργου.

Δύσκολος ο αγώνας στην Τουρκία

Στην πρόσφατη εκδήλωση άλλωστε που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, διαπιστώθηκε πως το κίνημα αλλού κερδίζει, και αλλού χάνει, και σημαντικό είναι να υπάρχει αλληλεγγύη και συνεργασία και ανάμεσα στις χώρες.

Στην Τουρκία, παρότι σε άλλες περιοχές οι εξορύξεις προχώρησαν, η 6μελης αντιπροσωπεία που βρέθηκε στην εκδήλωση από την περιοχή του Τσεσμέ, έπρεπε να κατασκηνώσουν στο δάσος για 420 μέρες μέχρι να τους μαζέψει η αστυνομία, καταφέρνοντας όμως στο μεσοδιάστημα να κερδίσουν στα δικαστήρια ενάντια της εταιρείας, που αναγκάστηκε να αποχωρήσει. Αναφέρθηκε βέβαια κατά την διάρκεια της συζήτησης, πως στην Τουρκία, όπως και στην Ελλάδα, οι εταιρείες απειλούν ότι θα προσφύγουν ενάντια στο κράτος που δεν επιτρέπει να ολοκληρώσει την επένδυση.

Εκεί όμως υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες σε πολλά ζητήματα, για αυτό και σύντομα αναμένεται να ταξιδέψουν στελέχη της Διανομαρχικής εκεί, ώστε να γνωρίσουν από κοντά τα προβλήματα και να συντονίσουν τις δράσεις τους.

Μια διαφορετική προσέγγιση από τη Ρουμανία

Τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά στη Ρουμανία, όπου οι Οικολογικές Ομάδες είναι πολύ πιο οργανωμένες, έχοντας γίνει ΜΚΟ, και έχουν σημαντική χρηματοδότηση, κάτι που τους επιτρέπει να κάνουν πιο μαζικούς, αλλά και πιο στοχευμένους αγώνες. Για παράδειγμα αξιοποιούν το πιο αυστηρό νομικό πλαίσιο που υπάρχει για την απαλλοτρίωση της ιδιοκτησίας, και αγοράζουν εκτάσεις στις επίμαχες περιοχές και στη συνέχεια αρνούνται να πουλήσουν και να προχωρήσει.

Βέβαια στη Ρουμανία υπάρχει το προηγούμενο της μεγάλης καταστροφής στη Μπάια Μάρε το 2000, όταν από δεξαμενή αποβλήτων χρυσωρυχείου υπήρξε διαρροή άνω των 100000 κυβικών μέτρων υδάτων μολυσμένων από κυάνιο, τα οποία διοχετεύτηκαν στους ποταμούς Szamos, Tisza και Δούναβη και προκάλεσαν τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή της Κεντρικής Ευρώπης μέχρι τότε.

Όπως τόνισε ο κ. Στρατιάδης, ο αγώνας στη Ρουμανία επικεντρώθηκε στην ανάσχεση της εξόρυξης στην περιοχή Ρόζα Μάρε, με αντιδιαφημίσεις και καμπάνιες για να ενημερώσουν την κοινή γνώμη, καταφέρνοντας μάλιστα να αναγνωριστεί η περιοχή ως μνημείο της φύσης.

Ο κ. Στρατιάδης τόνισε πως από τη συνάντηση, «διατρανώθηκε για ακόμη μία φορά η αλληλεγγύη ανάμεσα στα κινήματα μας και ότι ο κοινός αγώνας θα είναι νικηφόρος αν εντείνουμε τις συνεργασίες μας ενάντια στις εταιρείες».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.