Τον γιατρο αλλα και τον ανθρωπο Βασιλη Λουρμπα τιμησε ο Ιατρικος Συλλογος Ροδοπης

Στην αφιερωμένη στην επιστήμη που υπηρέτησε για περισσότερα από 30 χρόνια, εκδήλωση

Συγκινήθηκε και συγκίνησε η κόρη του Βασιλική Λούρμπα που παρέλαβε τιμητική πλακέτα στην μνήμη του

Με μία εκδήλωση αφιερωμένη στις σύγχρονες απόψεις πάνω στην καρδιολογία, την επιστήμη που για πολλά έτη έως και την τελευταία το πνοή υπηρέτησε, ευρισκόμενος στο πλευρό των καρδιοπαθών συμπολιτών μας, που όπως εξήγησε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος, αποτελούσαν την «ευρύτερη οικογένειά του» στην οποία και αφοσιώθηκε, τίμησε την μνήμη του πρώην προέδρου του Συλλόγου, ιατρού και Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Βασίλη Λούρμπα, ο Ιατρικός Σύλλογος της Ροδόπης.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Παπανικολάου, παρουσία αρκετών συμπολιτών, μελών της ιατρικής κοινότητας και όχι μόνο, που έδωσαν το παρών για να τιμήσουν τη μνήμη του εκλιπόντος. Μια εκδήλωση με ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση ειδικά κατά τον χαιρετισμό της κόρης του κ.Λούρμπα, ιατρού επίσης κ. Βασιλικής Λούρμπα, η οποία και παρέλαβε εκ μέρους της οικογένειας τιμητική πλακέτα από τον ιατρικό σύλλογο από τα χέρια του γενικού γραμματέα του Συλλόγου κ.Δημήτρη Γυμνόπουλου.

Ένας άνθρωπος που προσέφερε τα μέγιστα στην υγεία των πολιτών της Ροδόπης

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ.Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα αλλά και το έργο του Βασίλη Λούρμπα, αναφερόμενος στις πολλές ιδιότητές του, ως νομαρχιακός σύμβουλος, αξιωματικός του ελληνικού στρατού, αντιπεριφερειάρχης υγείας, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης και αντιπρόεδρος του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Κομοτηνής, υπογραμμίζοντας ωστόσο το κύριο όπως το χαρακτήρισε στοιχείο της προσωπικότητάς τους, ήτοι την ιδιότητά του ως κλινικό γιατρό και άξιο επιστήμονα. «Ο Βασίλης Λούρμπας είχε αγάπη τους καρδιοπαθείς, τους αφοσιώθηκε, ως άλλη ευρύτερη “οικογένειά” του» ανέφερε τονίζοντας επίσης πως διατηρούσε στενές και άριστες σχέσεις και με τον Σύλλογο Καρδιοπαθών ν.Ροδόπης. Αναφερόμενος στην αφιλοκερδή προσφορά του και στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο της Κομοτηνής από τα πρώτα χρόνια της εργασίας του ως γιατρός, ο κ.Χαριτόπουλος εξήγησε πως «σήμερα μνημονεύουμε ταπεινά έναν άνθρωπο που προσέφερε τα μέγιστα στην υγεία των πολιτών της Ροδόπης για παραπάνω από 30 χρόνια. Θεραπεύοντας συμπολίτες μας και προσφέροντας σε αναρίθμητους καρδιοπαθείς  μια καλύτερη ποιότητα ζωής και καθημερινότητα».

«Αγαπημένε συνάδελφε, φίλε Βασίλη η φυσική σου παρουσία μας λείπει όμως η φωτεινή σου φυσιογνωμία θα συνεχίσει να μας εμπνέει» συνέχισε για να καταλήξει πως «με το παράδειγμα του ο Βασίλης Λούρμπας άφησε στο πέρασμά του την δική του σφραγίδα, αυτήν της προσήλωσης σε αρχές, της αξιοπρέπειας και της πλήρους αφοσίωσης στην ιατρική επιστήμη και στον Ροδοπαίο καρδιοπαθή».

Βασιλική Λούρμπα: «Αποτέλεσε και πάντα θα αποτελεί για μένα παράδειγμα προς μίμηση»

Τις ευχαριστίες της προς τον Ιατρικό Σύλλογο Ροδόπης εξέφρασε εμφανώς συγκινημένη η κόρη του εκλιπόντος, κ.Βασιλική Λούρμπα. «Όλοι, λίγο πολύ γνωρίζατε τον πατέρα μου είτε μέσω του νοσοκομείου, είτε του συλλόγου, είτε ως προσωπικό γιατρό, προσωπικά θα ήθελα να αναφερθώ στον Βασίλειο Λούμπρα όχι μόνο ως επιστήμονα, συνάδελφο, ιατρό και καρδιολόγο αλλά ως άνθρωπο που με μεγάλωσε, που σκόρπιζε αγάπη και όπως τον γνώρισα εγώ ως κόρη του» ανέφερε η ίδια χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως ήδη «από τις παιδικές μου ενθυμήσεις μέχρι και τώρα διατηρώ ακέραιη στην μνήμη μου την εικόνα ενός ανθρώπου που μέσα από την καθημερινότητά του, μου δίδαξε την αρετή του να προσφέρεις την πολύτιμη γνώση σου, να δίνεις ελπίδα, να δείχνεις κατανόηση και να συμβάλεις με όλο σου το είναι σε ό,τι κάνεις, από οποιοδήποτε πόστο και αν βρίσκεσαι».

«Μου έμαθε να σέβομαι τους ανθρώπους μα πάνω απ’ όλα μου έμαθε να είμαι άνθρωπος με όλους» πρόσθεσε τονίζοντας πως «αποτέλεσε και πάντα θα αποτελεί για μένα παράδειγμα προς μίμηση καθώς με δίδαξε πως η ιατρική είναι πάνω απ’ όλα λειτούργημα. Και είναι ένα επάγγελμα που καλείσαι να βοηθήσεις τον συνάνθρωπό σου, ένα επάγγελμα που πρέπει να αντιτίθεσαι σε κάθε παραλογισμό και κυρίως να προσφέρεις με μόνη ανταμοιβή τον σεβασμό και την αναγνώριση». «Άλλωστε όπως γνωρίζουμε οι περισσότεροι φεύγοντας από αυτόν τον κόσμο κάποια στιγμή το μόνο που μένει πίσω μας είναι το έργο και η υστεροφημία μας» κατέληξε για να παραλάβει έπειτα την τιμητική πλακέτα από τον Ιατρικό Σύλλογο αλλά και να εισπράξει το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

Στο επιστημονικό κομμάτι της εκδήλωσης, την αρχή έκανε ο κ.Δημήτρης Γούλας ο οποίος μίλησε για την καρδιολογία στο πέρασμα του χρόνου, την εξέλιξη δηλαδή της επιστήμης στο πέρασμα των ετών, για να ακολουθήσει ο κ.Πασχάλης Σόφτας ο οποίος επικέντρωσε στη σημασία της πρόληψης στη διατήρηση της υγείας.

Ο κ.Κωνσταντίνος Μάινας μίλησε για την «επιδημία» όπως την χαρακτήρισε της καρδιακής ανεπάρκειας, από το στάδιο της διάγνωσης έως και την θεραπεία καθώς και τα νέα δεδομένα της επιστήμης, ενώ ο κ. Λεωνίδας Διαμαντόπουλος εξιστόρησε την πορεία 46 ετών επεμβατικής καρδιολογίας: από την στηθάγχη και το οξύ έμφραγμα στην επιδιόρθωση και αντικατάσταση καρδιακών βαλβίδων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.