Αντιδικιων συνεχεια για την Πολιτιστικη Διαδρομη του Βυζαντινου Τειχους στο τμημα της Λεσχης Κομοτηναιων

Θετική υπέρ της εταιρείας η απόφαση του πρωτοδικείου, ζητώντας έγκριση από την αρμόδια υπηρεσία για να προχωρήσει το έργο

Καθησυχαστικός ο Δήμαρχος Γιάννης Γκαράνης, που θεωρεί πως σύντομα θα υπάρξει έγκριση για να συνεχιστεί το έργο, που όμως «πάσχει» και από εργολάβο

Πολλά επεισόδια φαίνεται πως θα έχει το θέμα της Πολιτιστικής Διαδρομής του Βυζαντινού Κάστρου Κομοτηνής, για την οποία αφενός συνεχίζεται η διαμάχη μεταξύ του Δήμου Κομοτηνής και των ενοικιαστών της Λέσχης Κομοτηναίων για την διέλευση της από τον αύλειο χώρο της, ο οποίος, να σημειωθεί, έχει ήδη διαμορφωθεί κατά την περίοδο λειτουργίας της ως καφέ, την ώρα που ο ανάδοχος του έργου παραμένει απρόθυμος να συνεχίσει τις εργασίες, και να κατασκευάσει έστω το υπόλοιπο της.

Να θυμίσουμε πως το θέμα της πολιτιστικής διαδρομής είναι αρκετά παλιό, και αποτελεί μέρος των σχεδιασμών της Δημοτικής Αρχής τουλάχιστον από το 2015, όμως η προκήρυξη του έργου καθυστέρησε αρκετά, με αποτέλεσμα τα έργα να ξεκινήσουν το καλοκαίρι του 2022.

Όμως σταμάτησαν άμεσα, μετά από προσφυγές από δύο επιχειρήσεις, με την «αιχμή» του δόρατος να είναι η Λέσχη Κομοτηναίων, επικαλούμενη έλλειψη σχεδίων για το έργο, με αποτέλεσμα οι δύο πλευρές να συνεχίσουν τη διαδικασία.

Τελικά πρόσφατα το Μονομελές Πρωτοδικείο Ροδόπης έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι ενοικιαστές του κτιρίου, υποχρεώνοντας τη Δημοτική Αρχή να απέχει από κάθε υλική εργασία υλοποίησης του έργου με τίτλο: «Δημιουργία Πολιτιστικής Διαδρομής Βυζαντινού Κάστρου Κομοτηνής» κατά το μέρος που αφορά μόνο τον εξωτερικό χώρο μεταξύ Λέσχης και τείχους, «μέχρι την υποβολή γνωμοδότησης του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Πολιτιστικής Κληρονομιάς & Αθλητισμού, Τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών & Διατηρητέων Κτιρίων του Υπουργείου Εσωτερικών, Τομέας Μακεδονίας-Θράκης και τη χορήγηση έγκρισης από την τελευταία αυτή υπηρεσία ως προς το μέρος του προαναφερθέντος έργου που αφορά στον εξωτερικό χώρο του ως άνω διατηρητέου κτιρίου «Λέσχη Κομοτηναίων» και πλησίον αυτού».

Σε ανάρτησή τους, μαζί με την απόφαση, οι ενοικιαστές του κτιρίου τονίζουν πως «Εμπιστευτήκαμε το δίκιο της άποψης μας, Εμπιστευθήκαμε τη διαδικασία απόδοσής του, η απόφαση δικαίωσή μας και τώρα προχωράμε βήμα βήμα πρακτικά γειωμένα στοχευμένα έτοιμοι για το επόμενο κεφάλαιο».

Προσωρινό το πρόβλημα για το Δήμο Κομοτηναίων

Από την πλευρά του ο Δήμος Κομοτηνής, δια του Δημάρχου κ. Γιάννη Γκαράνη, παρουσιάζεται βέβαιος πως αυτή η εξέλιξη αποτελεί μόνο ένα προσωρινό εμπόδιο στην εξέλιξη του έργου.

Όπως τόνισε, τα ασφαλιστικά μέτρα εκδικάστηκαν 26 Οκτωβρίου 2022, και ο Δήμος πήρε την έγκριση του συμβουλίου Αρχιτεκτονικής στις 10 Νοεμβρίου 2022. Έτσι η έγκριση παρόλο που κατατέθηκε στο δικαστήριο, δεν ελήφθη υπόψη, ενώ από τις 15 Φεβρουαρίου 2023 ο Δήμος έχει κάνει έγγραφο που ενημερώνει τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Πολιτιστικής Κληρονομιάς & Αθλητισμού, Τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών & Διατηρητέων Κτιρίων του Υπουργείου Εσωτερικών, Τομέας Μακεδονίας-Θράκης για την έγκριση από το Τοπικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, με επιπλέον έγγραφα που ζητήθηκαν να αποστέλλονται στα τέλη Μαρτίου, ενώ στις 11 Απριλίου στάλθηκε και ο φυσικός φάκελος στην συγκεκριμένη υπηρεσία.

Με βάση ότι η απόφαση του πρωτοδικείου δέχεται την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων μέχρι να εκδοθεί η απόφαση από την υπηρεσία, που θεωρεί πως θα εκδοθεί σε εύλογο χρόνο ο δήμαρχος Κομοτηνής εξέφρασε την βεβαιότητα ότι από τη στιγμή που το σημείο είναι ρυμοτομούμενο από το 1933 δεν θα αρνηθούν την κατασκευή της διαδρομής.

Θα επιλυθεί το θέμα με τον εργολάβο

Βέβαια παρόλο που το υπόλοιπο της διαδρομής, έστω και χωρίς το κομμάτι της Λέσχης Κομοτηναίων, μπορεί να προχωρήσει, το έργο έχει κολλήσει γιατί ο εργολάβος αρνείται να ξεκινήσει τις εργασίες, όπως έχουμε αναφέρει και παλιότερα.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Κομοτηνής, το θέμα με τον εργολάβο θα επιλυθεί, και ο Δήμος, ακόμα και αν αυτός τελικά αποχωρήσει από το έργο, έχει δυνατότητες, ή να πάει στον επόμενο ανάδοχο, ή, αν χρειαστεί, να προκηρύξει εκ νέου διαγωνισμό, μιας και λόγω της ενεργειακής κρίσης και της ανόδου των τιμών, οι προσφορές που είχαν δοθεί τότε στο διαγωνισμό είναι πλέον ανεπίκαιρες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.