Η απαντηση της Λεσχης Κομοτηναιων για τα εργα στο Βυζαντινο τειχος

Μετά τα ασφαλιστικά μέτρα που σταμάτησαν τις εργασίες, και την εισήγηση για διοικητική αποβολή από το χώρο

Για μη τήρηση των απαραίτητων διαδικασιών και την εκπόνηση σχεδίων, ώστε να δημιουργηθεί η Πολιτιστική Διαδρομή Βυζαντινού Τείχους πίσω από τη Λέσχη, κατηγορεί την Δημοτική Αρχή ο εκμισθωτής του κτιρίου της Λέσχης Κομοτηναίων, που είναι μία από τις δύο επιχειρήσεις που αντιδρούν στα σχέδια του Δήμου για την περιοχή.

Μάλιστα, ενώ οι εργασίες ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα από την οδό Φρουρίου, η εταιρεία, με προσφυγή της στη δικαιοσύνη, πέτυχε την χορήγηση προσωρινής διαταγής με την οποία σταματούν τα έργα στο συγκεκριμένο σημείο, και επανήλθε με υπόμνημα που κατέθεσε προς το Δημοτικό Συμβούλιο το βράδυ της Τετάρτης 27 Ιουλίου, όταν και συζητήθηκε η έκδοση πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής από τμήμα του διατηρητέου ακινήτου, ζητώντας αυτή να μην εγκριθεί.

Θα έπρεπε να υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια

Στο υπόμνημα η εταιρεία τονίζει πως ο χώρος πίσω από το κτίριο της Λέσχης, όπου αυτή τη στιγμή έχει δημιουργηθεί χώρος τραπεζοκαθισμάτων, περιλαμβάνεται στην κήρυξη του ακινήτου ως διατηρητέου, και τυχόν παρεμβάσεις του Δήμου Κομοτηνής θα έπρεπε να έχουν γίνει μετά από σχεδιασμό και υποβολή σχεδίων πριν υποβληθεί αίτημα χρηματοδότησης.

Την ίδια ώρα, τονίζουν, ιδιοκτήτες και επιχείρηση δεν κλήθηκαν στη δημόσια διαβούλευση, ούτε συμμετείχαν, προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους για τα κατασκευαστικά προβλήματα που θα ανέκυπταν από τη διάνοιξη οδού ήπιας κυκλοφορίας, με το σχέδιο να θεωρούν πως διέπεται από προχειρότητα και σωρεία προβλημάτων που δεν έχουν απαντηθεί.

Θυμίζουν δε πως η Λέσχη Κομοτηναίων δια του Συνδέσμου Ιστορικών καφέ εγγράφηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, ως ιστορικό καφέ και προσφάτως στις Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης, και την σύνδεση του κτιρίου με την ιστορία της πόλης, καθώς και το κόστος για την αποκατάσταση και διατήρηση του κτιρίου σύμφωνα με όλα τα απαιτούμενα, ύψους 1.200.000 ευρώ.

Τη φετινή θερινή περίοδο δε, η αβεβαιότητα έχει οδηγήσει σε ακύρωση συναυλιών και εκδηλώσεων, και ενώ τελούσαν εν αναμονή νομίμων ενεργειών από πλευράς του Δήμου, αυτός έρχεται, μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου, να αποβάλλει διοικητικά από τον χώρο έναν από τους ιστορικότερους Συλλόγους της Κομοτηνής, την «Ένωση Κομοτηναίων» και κατ’ επέκταση την επιχείρηση που αποκατέστησε την Λέσχη Κομοτηναίων, χωρίς να περιμένουν την λήψη τελικής απόφασης από το αρμόδιο δικαστήριο.

Μέρος του διατηρητέου ο χώρος

Ο περιβάλλων χώρος της Λέσχης Κομοτηναίων, τονίζεται, είναι κηρυγμένος ως διατηρητέο, 14 χρόνια πριν την μελέτη Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Κομοτηνής, που εφόσον περιλαμβάνει την διάνοιξη διαδρομής σε αυτόν όφειλαν οι υπεύθυνοι να σεβαστούν την ύπαρξη του διατηρητέου και να πράξουν τα δέοντα.

Άποψη της εταιρείας είναι πως ο Δήμος όφειλε,  αντί να ενεργήσει μονομερώς υπέρ εαυτού και μάλιστα ασχέτως του χρόνου της καταλήψεως του χώρου, να προσφύγει στην δικαιοσύνη.

Το γεγονός και μόνο ότι αφαιρείται η νομή ανεξαρτήτως του χρόνου των πράξεων κατοχής από τον ιδιώτη, σημειώνει, δεικνύει την παραβίαση της συνταγματικής επιταγής του άρθρου 17.  Κάτω από τις συνθήκες αυτές, σημειώνει, ουδείς ιδιώτης θα είναι βέβαιος για την ιδιοκτησία του, αφού κινδυνεύει μία ημέρα, άνευ δικαστικής κρίσεως, να δει να του αφαιρείται η ιδιοκτησία του ή να εξωθείται σε διοικητική αποβολή από το μίσθιο του. Ειδικά δε, όταν η διοικητική αποβολή αφορά επιχείρηση που καταβάλλει προσπάθεια, στους χαλεπούς αυτούς καιρούς, να επιβιώσει και να ανακάμψει από τη διετία των σκληρών μέτρων κατά του κορονοϊού.

«Είναι αξία για την πόλη της Κομοτηνής να διατηρείται ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα εμβληματικά κτίρια της πόλης κι ελάχιστος φόρος τιμής για το Δήμο Κομοτηνής να το σεβαστεί. Λάθη και παραλείψεις, όταν διαπιστώνονται, δέον είναι να διορθώνονται. Η υπόσταση της Λέσχης Κομοτηναίων ως διατηρητέο, δεν είναι δυνατόν να θυσιάζεται στο βωμό μιας χρηματοδότησης, όσο μεγαλόπνοο σχέδιο κι αν παρουσιάζεται αυτό» καταλήγει το υπόμνημα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.