Συνεχιζονται οι αντιδικιες για την Πολιτιστικη Διαδρομη του Βυζαντινου Καστρου

Γιάννης Γκαράνης: «Το έργο της Πολιτιστικής Διαδρομής θα ολοκληρωθεί»

Ενέκρινε τη διοικητική αποβολή δύο επιχειρήσεων το Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία όμως δεν θα γίνει άμεσα

Στην λύση της έγκρισης πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής με… χρονοκαθυστέρηση, κατέληξε το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής για τις δύο επιχειρήσεις που έχουν αντιδράσει στην υλοποίηση της Πολιτιστικής Διαδρομής Βυζαντινού Τείχους, προσφεύγοντας δικαστικά και πετυχαίνοντας την έκδοση προσωρινής διαταγής με την οποία σταματούν τα έργα σε συγκεκριμένο κομμάτι της διαδρομής.

Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, που παρέστησαν στην συνεδρίαση του Συμβουλίου το απόγευμα της Τετάρτης 27 Ιουλίου, κατέθεσαν τους λόγους για τους οποίους αντιδρούν, ενώ μίλησαν και για εκδικητική διάθεση του Δήμου Κομοτηνής προς αυτούς, γιατί προσπάθησαν να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους, αλλά και σχολίασαν αρνητικά την πραγματοποίηση εργασιών εν μέσω θέρους, όταν και οι χώροι χρησιμοποιούνται.

Την ίδια ώρα ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης δήλωσε πως το έργο της Πολιτιστικής Διαδρομής θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί.

Το συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα, απεχόντων των παρατάξεων Σύμπραξη Προοπτικής, Σπάρτακος και Λαϊκής Συσπείρωσης, να εκδοθεί το πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής, χωρίς να ζητηθεί αποζημίωση για αυθαίρετη χρήση, το οποίο όμως θα κοινοποιηθεί στους ενδιαφερόμενους μετά τις 31 Οκτωβρίου, όταν και θα μπορούν, αν επιθυμούν, να την προσβάλλουν, κάτι το οποίο θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν δεδομένο τουλάχιστον από την πλευρά της Λέσχης Κομοτηναίων.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως με δεδομένο ότι τα αιτήματα προσωρινών μέτρων αναστολής των εργασιών θα συζητηθούν στις αρχές και τα τέλη Σεπτεμβρίου για κάθε μία από τις επιχειρήσεις, δεν πρόκειται να γίνουν εργασίες στα συγκεκριμένα σημεία τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο, και αν συνεχιστεί η δικαστική αντιπαράθεση, και αργότερα.

Κάθετη αντίδραση από τη Λέσχη Κομοτηναίων

Τις ενστάσεις της Λέσχης Κομοτηναίων, κατέθεσε η κ. Άντζελα Δράκου, αλλά και η νομική εκπρόσωπος της εταιρείας επαναλαμβάνοντας πολλά από τα σημεία τα οποία αναφέρθηκαν και στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας μας.

Προειδοποίησε δε πως θα ασκήσουν όλα τα νόμιμα μέτρα, ώστε να γίνει το σωστό και το πρέπον, για την διαμόρφωση του χώρου, όταν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί νόμιμα, βάλλοντας ευθέως κατά της δημοτικής αρχής.

Η νομική εκπρόσωπος κ. Σταυρούλα Παπαβασιλείου σημείωσε πως ο Δήμος φαίνεται να έρχεται εκδικητικά, μετά τις αποφάσεις των δικαστηρίων για τα προσωρινά μέτρα, με τα πρωτόκολλα αποβολής, κινούμενος μόνο εναντίον των δύο επιχειρήσεων που προσέφυγαν στα δικαστήρια.

Εξέφρασε δε την άποψη πως σύμφωνα με τις διατάξεις περί απαλλοτριώσεων, που έχουν γίνει για όλους τους χώρους, δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις περί διοικητικής αποβολής.

Ολοκληρώθηκε η απαλλοτρίωση

Από την πλευρά της διοίκησης, τονίστηκε ότι έχει συντελεστεί η απαλλοτρίωση, χωρίς να έχει κατατεθεί καμία ένσταση επ’ αυτής, αλλά και ότι για το έργο, έχουν γίνει όλες οι νόμιμες διαδικασίες και έχουν κατατεθεί τα απαραίτητα έγγραφα, περνόντας από το τοπικό Συμβούλιο και το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής χωρίς πρόβλημα.

Ειδικότερα ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Καρασταύρου σημείωσε πως ειδικά για τη Λέσχη Κομοτηναίων, το σημείο όπου εντοπίζονται οι ενστάσεις, έχει χαρακτηριστεί δρόμος από το Ρυμοτομικό του 1933.

Τόνισε δε πως αν είχαν ενημερώσει, πριν την ολοκλήρωση του σχεδιασμού για την Πολιτιστική Διαδρομή, για τις ενστάσεις τους, και είχαν επιληφθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες, τότε θα υπήρχε μέριμνα.

Η σημασία αυτού που συζητάμε, τόνισε, είναι μεγαλύτερο όσων ακούστηκαν. Και αυτό γιατί ο δήμος εκπόνησε μελέτες, πήρε εγκρίσεις, και πέρασαν όλα όσα χρειαζόταν από τους αρμοδίους.

Τόνισε δε πως ο Δήμος, κατανοώντας τα προβλήματα που δημιουργούνταν, έδωσε χώρο στη Σοφούλη, για να αυξηθούν τα τραπεζοκαθίσματα που θα χανόταν από το ρυμοτομούμενο χώρο, και τόνισε πως θα βοηθηθούν όλοι όσοι ασχοληθούν με αυτόν.

Το έργο θα προχωρήσει

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Γκαράνης τόνισε πως έγιναν διαβουλεύσεις όλο το προηγούμενο διάστημα, πήραν όλες τις εγκρίσεις, είτε αφορούσε την αρχαιολογική υπηρεσία είτε άλλες, ενέταξαν το έργο σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, έγιναν οι εργασίες στη Σοφούλη και την οδό Φρουρίου, και τώρα ήρθε η σειρά της πολιτιστικής διαδρομής.

Με τις ημερομηνίες πλέον να πιέζουν, γιατί το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023, πρέπει να προχωρήσουν, για αυτό και ζητούν την διοικητική αποβολή, ώστε να διασφαλιστεί η πορεία του.

Με βάση τις αποφάσεις και του Δημοτικού Συμβουλίου, τόνισε, το έργο πρέπει να προχωρήσει. «Η απόφαση είναι να πάμε μπροστά, κάνουμε πράξη αυτό που πρέπει να γίνει για να τελειώσει η Πολιτιστική διαδρομή» ανέφερε, τονίζοντας πως «Το έργο της Πολιτιστικής Διαδρομής θα ολοκληρωθεί».

Επιφυλάξεις αλλά και διαλλακτικότητα

Το ζήτημα στην περίπτωση της δεύτερης επιχείρησης, του Γκέκο, ήταν διαφορετικό από την πρώτη, με τις ενστάσεις να επικεντρώνονται αφενός στο χρόνο που ξεκινούν οι εργασίες, και αφετέρου στο αν θα γίνει ολοκληρωμένη η πολιτιστική διαδρομή.

Φάνηκε όμως να είναι πιο διαλλακτική στο θέμα της αποχώρησης από το χώρο, αν διασφαλιστεί πως αυτή θα γίνει μετά τις 31 Οκτωβρίου. Ενώ τέθηκαν επιφυλάξεις για το αν θα ολοκληρωθεί η διαδρομή στην δική τους πλευρά, που απαιτεί την κατεδάφιση τμήματος του κτιρίου του παλιού 1ου Δημοτικού Σχολείου.

Επιφυλάξεις από την αντιπολίτευση

Την αναβολή της συζήτησης ζήτησε σύσσωμη η αντιπολίτευση, κάτι που όμως δεν επικράτησε για μία ψήφο, ενώ στη συνέχεια εκδήλωσαν και επιφυλάξεις για το αν θα πρέπει να προχωρήσει.

Ειδικά ο κ. Αντώνης Γραβάνης, επικεφαλής της Σύμπραξης Προοπτικής, εξέφρασε την άποψη πως ενώ κανείς δεν διαφωνεί για τη σημασία του έργου, αν προχωρήσουν σε βεβιασμένη απόφαση, μπορεί να δημιουργηθούν μεγαλύτερα προβλήματα

«Δεν είναι το θέμα να καθυστερήσει το έργο, αλλά να πάρουμε αποφάσεις που θα στηρίζονται νομικά» σημείωσε. Επιφυλάξεις για το θέμα εξέφρασαν και όλες οι άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, παρόλο που η Πολη-τική Ανατροπή, και η επικεφαλής της κ. Ελένη Λαφτσή, συμφώνησε τελικά με την διοικητική αποβολή αν αυτή κοινοποιηθεί μετά τον Οκτώβριο.

Τελικά τα πρωτόκολλα εγκρίθηκαν ομόφωνα, απεχόντων των παρατάξεων Σύμπραξη Προοπτικής, Σπάρτακος και Λαϊκή Συσπείρωση, παρόλο που η ένταση στην αίθουσα δεν τελείωσε εκεί, με την κ. Δράκου να ζητά να κοινοποιηθεί άμεσα το πρωτόκολλο σε αυτούς για να πάνε και για αυτό στα δικαστήρια.

Να σημειωθεί πως ενώ η εισήγηση της υπηρεσίας προέβλεπε και επιβολή προστίμου πολλών χιλιάδων ευρώ στις δύο επιχειρήσεις γιατί δεν είχαν παραδώσει τους χώρους, όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι συμφώνησαν να μην επιβληθεί, λόγω της δυσκολίας που έχουν οι επιχειρήσεις αυτό το διάστημα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.