Γιατι καθυστερει η Δημιουργια Πολιτιστικης Διαδρομης στο Βυζαντινο Καστρο Κομοτηνης;

Δικαστικές διαμάχες και επιθυμία του εργολάβου να αποσυρθεί από το έργο

Στον πάγο έχει μείνει το έργο της δημιουργίας της Πολιτιστικής Διαδρομής στο Βυζαντινό Κάστρο Κομοτηνής, το οποίο μάλιστα δεν φαίνεται να ξεκινά άμεσα, τόσο λόγω των αντιδικιών που υπάρχουν για το ίδιο το έργο, αλλά και πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τον εργολάβο, που θέλει να αποχωρήσει από το έργο.

Να υπενθυμίσουμε πως το συγκεκριμένο έργο προβλέπει τη διαμόρφωση πολιτιστικής διαδρομής και χώρου αναψυχής με τη διάνοιξη του Νοτίου και Ανατολικού τμήματος έξω από το Βυζαντινό Τείχος και συγκεκριμένα πίσω από τη Λέσχη Κομοτηναίων, πίσω από τα κτίσματα επί του πεζόδρομου της Βενιζέλου και παράλληλα της οδού Σωκράτους. Αναλυτικότερα, πίσω από τη Λέσχη Κομοτηναίων δημιουργείται πολιτιστική διαδρομή φάρδους έξι μέτρων, εκ των οποίων τα δύο μέτρα θα χρησιμοποιηθούν ως ζώνη πρασίνου, με φύτευση δένδρων, θάμνων και διαφόρων αρωματικών φυτών. Το υπόλοιπο τμήμα, απέναντι από το Βυζαντινό Τείχος, θα διαμορφωθεί για περίπατο και παγκάκια και θα φωτιστεί αναλόγως.

Η σύμβαση για το έργο υπογράφτηκε τον Μάρτιο του 2022, και οι εργασίες πήγαν να ξεκινήσουν το καλοκαίρι, για να σταματήσουν μετά από ασφαλιστικά μέτρα που υπέβαλαν δύο επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της διαδρομής.

Και εδώ έγκειται το πρώτο ζήτημα, μιας και οι δίκες έγιναν τον Οκτώβριο, όμως μέχρι τώρα δεν έχει εκδοθεί απόφαση για αυτές.

Όμως στο μεταξύ προέκυψε νέο πρόβλημα, το οποίο αφορά στο σύνολο του έργου, μιας και ο ανάδοχος εκδήλωσε την πρόθεση να αποσυρθεί, με την κατασκευή του να περνά στον επόμενο μειοδότη (συνολικά 6 επιχειρήσεις είχαν υποβάλλει προσφορά στον διαγωνισμό, με μέγιστο ποσοστό έκπτωσης 53,75%, και την αμέσως επόμενη να δίνει προσφορά 51,64%).

Ο Δήμος Κομοτηνής δεν έχει δεχτεί αυτή την απόσυρση, θεωρώντας πως ο ανάδοχος εγκαταστάθηκε και ξεκίνησε το συγκεκριμένο έργο, και αυτή τη στιγμή οι δύο πλευρές βρίσκονται σε αντιπαράθεση για το συγκεκριμένο θέμα, με τις δύο πλευρές να εμμένουν στις απόψεις τους προς το παρόν.

Όπως και αν λυθεί όμως το συγκεκριμένο ζήτημα, (αποχώρηση/έκπτωση ή εγκατάσταση του υφιστάμενου εργολάβου), και ανάλογα και με την κατάληξη των δικαστικών αντιπαραθέσεων, η κατασκευή της διαδρομής, θα καθυστερήσει ακόμα σημαντικά.

Όσο για το θέμα της χρηματοδότησης (το έργο χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ ΑΜΘ 2014-2020, που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2023), αυτό τουλάχιστον δεν φαίνεται να απασχολεί το Δήμο, μιας και θεωρείται πως θα είναι έργο-γέφυρα, και θα ενταχθεί αυτόματα στο νέο ΕΣΠΑ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.