Ανω του 70% το ποσοστο της επισιτιστικης ανασφαλειας των μαθητων της Ροδοπης

Τα αποτελέσματα του προγράμματος «ΔΙΑΤΡΟΦΗ» καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος - Αθανάσιος Πετραλιάς, Γενικός Διευθυντής Έρευνας του Ινστιτούτου Prolepsis «Η επισιτιστική ανασφάλεια έχει μια γραμμική σχέση με τη φτώχια»

Την προηγούμενη εβδομάδα, το Ινστιτούτο Prolepsis που υλοποιεί το πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ σε σχολικές μονάδες όλης της χώρας παρουσίασε τα αποτελέσματα της δράσης του σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Το πρόγραμμα συνίσταται στην παροχή ενός γεύματος σε μαθητές σχολείων με σκοπό την αντιμετώπιση του φαινομένου της επισιτιστικής ανασφάλειας και εδώ και δύο χρόνια υλοποιείται και σε σχολεία της Ροδόπης αλλά και της Ξάνθης. Τα συμπεράσματα του προγράμματος όπως παρουσιάστηκαν δείχνει ότι το πρόβλημα εντείνεται, παρουσιάζοντας μια ολοένα δραματικότερη κατάσταση, καθώς όλο και περισσότεροι μαθητές έρχονται αντιμέτωποι με την επισιτιστική ανασφάλεια ή ακόμη χειρότερα την πείνα.
 
Τα παραπάνω επιβεβαίωσε μιλώντας στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» του Ράδιο Παρατηρητής και ο κ. Αθανάσιος Πετραλιάς, γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Prolepsis, παρουσιάζοντας στοιχεία που αφορούν τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Ροδόπης. Παράλληλα ο κ. Πετραλιάς αναφέρθηκε στις δράσεις και στους στόχους του προγράμματος αλλά και στην κατακόρυφη αύξηση που παρουσιάζουν οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα.
 
Αθανάσιος Πετραλιάς όμως αναλυτικά… 

«Το φαινόμενο της επισιτιστικής ανασφάλειας φαίνεται να εντείνεται»

ΠτΘ: Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας παραχωρήσατε, ως Ινστιτούτο Prolepsis, συνέντευξη τύπου παρουσιάζοντας τα στοιχεία της περσινής περιόδου του προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ που υλοποιείτε σε σχολεία όλης της χώρας. Τα όσα γνωστοποιήσατε μόνο ως δραματικά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Αυτή είναι και η δική σας αποτίμηση;
Α.Π.:
Έτσι ακριβώς είναι και δυστυχώς το φαινόμενο φαίνεται να εντείνεται. Έχουμε αυτή τη στιγμή 2.050 αιτήσεις, που αναφέρονται σε 258.000 μαθητές. Από αυτές οι 200 αιτήσεις με αναφορά σε 17.000 μαθητές είναι από τη Θράκη και από τη Ροδόπη έχουν υποβάλει αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα 44 σχολεία με 2.500 μαθητές. 

«Η κατάσταση που αποτυπώνεται είναι τραγική»

ΠτΘ: Ωστόσο οι πόροι που έχουν εξασφαλιστεί για την υλοποίηση του προγράμματος επαρκούν για την κάλυψη μόλις 100 σχολείων σε όλη την επικράτεια.
Α.Π.:
Ειδικά στη Ροδόπη μπορούμε να καλύψουμε αυτή τη στιγμή μόλις 4 σχολεία, από τα 9 της περσινής χρονιάς. Δηλαδή από τα 44 σχολεία με τους 2.500 μαθητές της Ροδόπης που υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα εμείς μπορούμε να καλύψουμε μόνο τους 200 μαθητές, οπότε καταλαβαίνετε το μέγεθος του προβλήματος.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι στα σχολεία που υλοποιούμε το πρόγραμμα ανά την Ελλάδα η επισιτιστική ανασφάλεια είναι άνω του 53% και ειδικά στη Ροδόπη, που ξέρουμε ότι εδώ και 4 χρόνια υπάρχει μεγάλο πρόβλημα σε αυτόν τον τομέα, όπως και στην Ξάνθη, οι μετρήσεις που έχουμε μιλούν για επισιτιστική ανασφάλεια των μαθητών σε ποσοστό άνω του 70% και για πείνα άνω του 30%. Γενικά για τη Ροδόπη έχουμε σχηματίσει την εικόνα μιας πάρα πολύ δύσκολης κατάστασης. Και στο δήμο Κομοτηνής και στο δήμο Μαρωνείας-Σαπών υπάρχουν μεγάλα προβλήματα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, μόνο το 40% των γονέων εργάζονται με πλήρη απασχόληση και το 15% των οικογενειών δηλώνει ότι κανένας από τους δύο γονείς δεν έχει εισόδημα, το 7% των οικογενειών δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα και πάνω από το 60% των οικογενειών, στα σχολεία που σιτίζουμε, διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχιας. Όπως καταλαβαίνετε, η κατάσταση που αποτυπώνεται είναι τραγική.

«Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι αυτό της εξασφάλισης πόρων»

ΠτΘ: Μπορείτε να μας δώσετε και μια εικόνα για τον τρόπο υλοποίησης του προγράμματος και τις αιτήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο;
Α.Π.:
Αυτή τη στιγμή έχουμε αιτήσεις από 51 από τους 54 νομούς της χώρας ή αν προτιμάτε από 270 δήμους όλης της χώρας. Το πρόβλημα δηλαδή πλέον είναι καθολικό καθώς έχουν διπλασιαστεί οι αιτήσεις σε σχέση με πέρσι.
Αυτό που κάνει το πρόγραμμα είναι να προσφέρει ένα γεύμα στις 10 το πρωί σε όλους τους μαθητές του σχολείου που υλοποιείται ώστε να μην υπάρχει στιγματισμός. Το γεύμα περιλαμβάνει ένα αρτοσκεύασμα μόνο με ελαιόλαδο χωρίς συντηρητικά, ένα σάντουιτς, ολόκληρο φρέσκο φρούτο και γάλα και εναλλάσσεται καθημερινά, ώστε να καλύπτει συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες των μαθητών και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη τους.
 
Το αποτέλεσμα που έχει αυτή η παροχή του γεύματος είναι να παρατηρούμε μείωση 20% της πείνας στους μαθητές, και το 33% των μαθητών, που δεν είχαν φυσιολογικό βάρος, να αποκτούν φυσιολογικό βάρος, επίσης παρατηρούμε σημαντική βελτίωση στη σωματική και τη ψυχική υγεία των μαθητών, παρατηρούμε βελτίωση στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες ή απουσίες για λόγους υγείας, ακόμα μειώνεται η σχολική διαρροή, αυξάνεται η δυνατότητα συγκέντρωσης των μαθητών μέσα στην τάξη, γιατί όταν ένα παιδί πεινάει, όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούμε να μιλάμε για απόδοση στα μαθήματα.
 
Τα αποτελέσματα γενικά του προγράμματος είναι θετικά, έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού και έχουν παρουσιαστεί επίσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι αυτό της εξασφάλισης πόρων. Βέβαια έχουμε την υποστήριξη μιας σειράς Ιδρυμάτων, όπως το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που είναι ο μέγας δωρητής, και το Ίδρυμα Μποδοσάκη, που ειδικά σε απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές βοηθάει πάρα πολύ. Γενικότερα προσπαθούμε συνεχώς να βρούμε βοήθεια από οπουδήποτε πηγή είτε σε κάποια προσφορά είτε σε εθελοντική εργασία. 

«Αυτό που θέλουμε είναι να σιτίσουμε όσα περισσότερα παιδιά γίνεται»

ΠτΘ: Σας απογοητεύουν τα στοιχεία που μας παρουσιάσατε και τελικά η αδυναμία εύρεσης περισσότερων πόρων σας φέρνει σε δύσκολη θέση για τη συνέχιση του προγράμματος;
Α.Π.:
Εμείς θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις. Αυτό που θέλουμε είναι να σιτίσουμε όσα περισσότερα παιδιά γίνεται. Έχουμε κινηθεί σε οποιαδήποτε κατεύθυνση και στο εξωτερικό και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να βρούμε χρήματα και πόρους για να σιτίσουμε όσο περισσότερα παιδιά που πεινούν μπορούμε, γιατί κανένα παιδί δεν πρέπει να πεινάει στα σχολεία.
 
Σίγουρα το έργο μας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο, κυριολεκτικά δεν σταματούν να χτυπούν τα τηλέφωνα του Ινστιτούτου από σχολεία που ζητούν να μάθουν για την τύχη της αίτησης τους. Είναι ένα τιτάνιο έργο αυτό που επιχειρούμε να κάνουμε και προσπαθούμε να βρούμε αρωγούς. Θέλω να απευθύνω πρόσκληση προς όποιον νομίζει ότι μπορεί να βοηθήσει, με οποιοδήποτε τρόπο, να έρθει σε επικοινωνία μαζί μας. Κάθε τι είναι πολύτιμο για εμάς. 

«Σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα της Ευρωζώνης είμαστε στη δυσχερέστερη κατάσταση, από πλευράς επισιτιστικής ανασφάλειας»

ΠτΘ: Το φαινόμενο αυτό είναι ελληνικό ή υπάρχουν παραδείγματα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες;
Α.Π.:
Δεν υπάρχει καταγεγραμμένη επισιτιστική ανασφάλεια στα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι καταγεγραμμένη, ως φαινόμενο στον αναπτυσσόμενο κόσμο κυρίως, όπως στη Λατινική Αμερική. Αυτό που συνάγουμε εμείς από τη μελέτη μας είναι ότι η επισιτιστική ανασφάλεια έχει μια γραμμική σχέση με τη φτώχια. Βέβαια ανά περιοχή διαφέρουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα της Ευρωζώνης είμαστε στη δυσχερέστερη κατάσταση, από πλευράς επισιτιστικής ανασφάλειας. Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση ανεξαρτήτως οικονομικής κρίσης, όλα τα κράτη μέλη εφαρμόζουν προγράμματα σίτισης στα σχολεία τους, γιατί σε αυτά τα κράτη η σχολική σίτιση αποτελεί βασικό στοιχείο της μαθησιακής διαδικασίας. 

«Εκτός από τα σωματικής υγείας προβλήματα των μαθητών πολλά εξ αυτών εμφανίζουν προβλήματα και συναισθηματικής υγείας»

ΠτΘ: Εκτός της επισιτιστικής ανασφάλειας των μαθητών το πρόγραμμα μαθαίνει στα παιδιά και πώς να τρέφονται σωστά, γιατί, ας μην ξεχνάμε, ότι η Ελλάδα κατέχει τις πρώτες θέσεις παιδικής παχυσαρκίας. Έτσι δεν είναι;
Α.Π.:
Είμαστε μέσα στις δύο πρώτες θέσεις στην Ευρώπη σε ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας. Αυτό που συμβαίνει -γιατί η φτώχεια συνδέεται είτε με έλλειψή βάρους είτε με παχύσαρκα παιδιά- είναι η διατροφή τους να βασίζεται σε «φθηνά» τρόφιμα, πρόχειρα και ανθυγιεινά, που παρέχουν περισσότερες θερμίδες αλλά λιγότερα θρεπτικά συστατικά. Από τους βασικούς στόχους λοιπόν του προγράμματος είναι και να βελτιώσει το σωματικό βάρος των παιδιών και να βελτιώσει τις διατροφικές τους συνήθειες έτσι ώστε μακροχρόνια να έχουν καλύτερες συνθήκες υγείας.

Πέραν από αυτούς τους στόχους το πρόγραμμα στοχεύει και στη βελτίωση των μαθησιακών ικανοτήτων των παιδιών, να μειωθεί η σχολική διαρροή και να αυξηθεί η απόδοση στα μαθήματα. Επίσης ένας ακόμη στόχος του προγράμματος έχει αναφορά στη συναισθηματική υγεία των μαθητών, καθώς εκτός από τα σωματικής υγείας προβλήματα των μαθητών πολλά εξ αυτών εμφανίζουν προβλήματα και συναισθηματικής υγείας, όπως κατάθλιψη, φόβου, αγωνίας για το μέλλον, ακόμα και θυμού –40% των μαθητών που εφαρμόζουμε το πρόγραμμα έχει προβλήματα θυμού.
 
Οπότε το πρόγραμμα προσπαθεί να μειώσει όσο γίνεται και αυτά τα προβλήματα των μαθητών. Προς αυτήν την κατεύθυνση λοιπόν, πέρα από την παροχή υγιεινού γεύματος, γίνονται και αντίστοιχες δράσεις προώθησης της υγιεινής διατροφής, ενημέρωσης και των γονέων και των μαθητών, ώστε να μπορέσουν να μάθουν κάποιους βασικούς κανόνες υγιεινής διατροφής αλλά και ομιλίες από διάφορους διατροφολόγους.

«Οι συνέπειες σε ένα παιδί που δεν σιτίζεται είναι μεγαλύτερες από αυτές ενός ενήλικα»

«Το πρόβλημα είναι τεράστιο και σε θεσμικό επίπεδο βλέπουμε τόσο από την ελληνική πολιτεία όσο και από την ΕΕ τα κονδύλια να διοχετεύονται ως “συνδρομή” σε όσους είναι κάτω από το όριο της φτώχιας αορίστως, χωρίς ποτέ να έχει υπάρξει κάποια ειδική πρόβλεψη για όσους είναι μαθητές στα σχολεία. Όταν δεν σιτίζεται ένα παιδί, που είναι στο νηπιαγωγείο για παράδειγμα, έχει κλινικές συνέπειες στην υγεία του τόσο βραχυχρόνια όσο και μακροχρόνια. Οι συνέπειες δηλαδή σε ένα παιδί που δεν σιτίζεται είναι μεγαλύτερες από αυτές ενός ενήλικα, εξ ου και πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να υπάρξει ειδική πρόβλεψη σε τέτοιου είδους παροχές».
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.