Σημαντικα τα οφελη της ασκησης και της σωστης διατροφης για τους χρονια πασχοντες

Ενημέρωση για την σημασία της γενικότερης προαγωγής της ευζωίας στο πλαίσιο των Δράσεων Υποστήριξης Χρονίως Πασχόντων και Φροντιστών

Για τα οφέλη της επαφής με την φύση, της ένταξης στην καθημερινότητα της ήπιας έντασης σωματικής άσκησης, την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνήθειων, καθώς και την γενικότερη προαγωγή της ευζωίας έμαθαν όσοι βρέθηκαν στη Λέσχη Κομοτηναίων το απόγευμα της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου, την εκδήλωση «Διατροφή και σωματική άσκηση ως μέσα πρόληψης Χρόνιων νόσων και προαγωγής ευζωΐας».

Η δράση, η οποία θα συμπληρωθεί από την Ήπια Πεζοπορία για χρόνια πάσχοντες στον Νέστο την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, έλαβε χώρα στο πλαίσιο των Δράσεων Υποστήριξης Χρονίως Πασχόντων και Φροντιστών (Καρκινοπαθείς κτλ.) της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με την συμβολή της Higher Than Everest.

Να κάνει το πρώτο βήμα ο κόσμος

Τον συντονισμό της συζήτησης είχε η κ. Κική Τσακαλδήμη, ορειβάτισσα – ομιλήτρια παρακίνησης, πρέσβειρα ιδεών για την Higher Than Everest, που στάθηκε στο διττό χαρακτήρα της δράσης, το πρώτο σκέλος της οποίας έγινε την Πέμπτη με τους ομιλητές να αναφέρονται στα οφέλη της ήπιας άσκησης και της επαφής με τη φύση, συνδυαστικά με την καλή διατροφή και την καλή ψυχολογία, ως μέτρο πρόληψης των χρόνιων νόσων. Το δεύτερο σκέλος αφορά την ήπια πεζοπορία, που μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με την δυναμική και την ιδιαιτερότητα της ομάδας, που θα γίνει στο Νέστο.

«Είναι ένας τρόπος να ενισχύσουμε και να κινητοποιήσουμε τον κόσμο να κάνει το πρώτο βήμα μαζί μας με ασφάλεια, και να δουν ότι όλοι μπορούν να ασκηθούν και να νιώσουν άμεσα, ουσιαστικά και γρήγορα το όφελος να βρεθούν στην φύση» τόνισε η κ. Τσακαλδήμη εξηγώντας πως σε αυτό το θέμα έχουν να αντιμετωπίσουν αφενός τη δύναμη της συνήθειας, μιας και δεν έχουν κάνει άσκηση για πολλά χρόνια και φοβούνται να κάνουν το πρώτο βήμα, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις, επειδή έχουν ταλαιπωρηθεί για χρόνια, φοβούνται πως η άσκηση θα επιδεινώσει την κατάστασή τους. Όμως, όπως τόνισε η κ. Τσακαλδίμη με την σωστή καθοδήγηση των επιστημόνων και τη δική τους, συνειδητοποιούν όχι μόνο ότι μπορούν, αλλά και το απολαμβάνουν και βιώνουν άμεσα το θετικό αποτέλεσμα.

Μεγάλη η αποδοχή του προγράμματος

Από την πλευρά της Περιφέρειας η Σύμβουλος του Περιφερειάρχη κ. Ζωή Κοσμίδου τόνισε πως πίστεψαν σε αυτή την πρόταση, ότι μπορούν να στηρίξουν τα άτομα που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, τους φροντιστές τους αλλά και να δώσουν τη δυνατότητα της ενημέρωσης, της πρόληψης και στη συνέχεια της αποκατάστασης, μέσω της επαφής με τη φύση, της άσκησης και της ψυχικής ενδυνάμωσης.

Για αυτό και συνεργάστηκαν με την κ. Τσακαλδήμη, παρατηρώντας πως σε όλη την Περιφέρεια, η αποδοχή του προγράμματος είναι μεγάλη. Ελπίζει δε πως σε αυτά τα πατήματα θα συνεχίσουν και στο μέλλον.

Η εξατομίκευση κλειδί για την άσκηση

Τη χαρά της για την παρουσία της στην εκδήλωση, επισημαίνοντας πως το ΔΠΘ πάντα συμπράττει σε αυτές τις διοργανώσεις, εξέφρασε η κ. Ουρανία Ματσούκα, Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, που ανέπτυξε το κομμάτι της ψυχικής ευεξίας κατά τη διάρκεια συμμετοχής σε προγράμματα ήπιας άσκησης, αλλά και τα βασικά στοιχεία και τις κατευθυντήριες γραμμές για τους ασκούμενους ώστε να πάρουν μέρος σε τέτοιες δραστηριότητες, καθώς και τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν αυτές.

«Η άσκηση πρέπει να είναι εξατομικευμένη» σημείωσε η κ. Ματσούκα συμπληρώνοντας πως σε αυτό εκπαιδεύουν τους φοιτητές τους, να συμπεριληφθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι ολιστικά, με τη κάθε μία περίπτωση ξεχωριστά, προκειμένου να αναπτυχθεί το πρόγραμμα άσκησης.

Πρόοδος στο θέμα της διατροφής

Τέλος η κ. Ματίνα Αλιμούδη, πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ, Επαγγελματίας Άσκησης & Υγείας, με ειδικότητα στην προσαρμοσμένη σωματική άσκηση για καρκινοπαθείς, μίλησε για τα οφέλη της άσκησης συνδυαστικά με τη διατροφή και την ψυχική υγεία, και πώς αυτά ενσωματώνονται στην επίλυση, εξάλειψη, ή ανάσχεση της προόδου μιας πάθησης.

Θεωρεί δε σημαντικό να μάθουν όλοι, ασθενείς, φροντιστές και υγιείς συμπολίτες μας, να αγαπήσουν την άσκηση, την φύση και να πάνε σε κάτι πιο υγιές.

«Δυστυχώς σε αυτό τον τομέα είμαστε αρκετά πίσω στην Ελλάδα» διαπίστωσε η ίδια εξηγώντας πως για αυτό έχουν ξεκινήσει αυτή τη δράση, για να το μαθαίνει ο κόσμος και να εντάσσεται πιο εύκολα στις δραστηριότητες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.