Ακομα χωρις μετρα προστασιας τα καμενα οικοσυστηματα σε Εβρο και Ροδοπη!

Ακόμα χωρίς μέτρα προστασίας τα καμένα οικοσυστήματα σε Έβρο και Ροδόπη! Κοινή ανακοίνωση εννέα περιβαλλοντικών οργανώσεων

«Έχουν περάσει τρεις μήνες από την καταστροφική πυρκαγιά που κατέκαψε περίπου 950.000 στρέμματα στον Έβρο και τη Ροδόπη, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τα προστατευόμενα πουλιά και τα φυσικά οικοσυστήματα, όμως το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ακόμα δεν έχει εκδώσει καμία απόφαση για τα απαραίτητα προσωρινά μέτρα προστασίας που θα διευκολύνουν την αποκατάσταση». Αυτό επισημαίνουν σε κοινή τους ανακοίνωση εννέα περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Όπως εξηγούν, παρόλο που ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε την αναστολή των οικονομικών δραστηριοτήτων στην πληγείσα από την πυρκαγιά περιοχή ήδη από τις 26 Σεπτεμβρίου και παρά το γεγονός ότι έχουν ξεκινήσει ήδη δράσεις για την αποκατάσταση από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής – ΟΦΥΠΕΚΑ και τη Δασική Υπηρεσία,  εντούτοις δεν υπάρχει ακόμα καμία σχετική απόφαση.

Ταυτόχρονα επισημαίνουν πως οι δράσεις αποκατάστασης ξεκίνησαν χωρίς να έχει πρώτα θωρακιστεί η περιοχή με την απόφαση αναστολής έγκρισης έργων και δραστηριοτήτων που δυνητικά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις στα προστατευόμενα πουλιά και στα οικοσυστήματα της περιοχής που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά.

Επίσης θυμίζουν πως ήδη από τις 27 Οκτωβρίου, οι εννέα περιβαλλοντικές οργανώσεις έστειλαν επείγουσα επιστολή προς το ΥΠΕΝ με συγκεκριμένες προτάσεις, τεκμηριωμένες βάσει επιστημονικών δεδομένων, καλώντας το υπουργείο να αναστείλει με νομοθετική ρύθμιση για τουλάχιστον τρία χρόνια τα δυνητικά επιβλαβή έργα (όχι τα ωφέλιμα) και τις δραστηριότητες εντός των καμένων εκτάσεων. Ειδικότερα για τα έργα αιολικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), η αναστολή είναι απαραίτητο να επεκταθεί και στις παρακείμενες -κρίσιμες για τα πουλιά- περιοχές του Έβρου και της Ροδόπης.

Σχεδόν δύο μήνες ωστόσο μετά την ανακοίνωση του υπουργού και την επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση των οργανώσεων που ακολούθησε, η αναστολή των διαδικασιών αδειοδότησης των ΑΣΠΗΕ δεν έχει ακόμη θεσπιστεί. Η καθυστέρηση αυτή, σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώνεις, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για την προστασία των πουλιών και των οικοσυστημάτων που επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά, αλλά και σύγχυση στις υπηρεσίες που καλούνται να αποφασίσουν ή να γνωμοδοτήσουν για την αδειοδότηση αυτών των έργων, καθώς τα σχεδιαζόμενα έργα στην περιοχή αυξάνονται συνεχώς. 

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν το ΥΠΕΝ να λάβει άμεσα τα απαραίτητα μέτρα, αναστέλλοντας με νομοθετική ρύθμιση τις διαδικασίες αδειοδότησης όλων των έργων που δεν σχετίζονται με τη διαχείριση και προστασία των καμένων περιοχών, και ειδικά των αιολικών σε συγκεκριμένες -κρίσιμης οικολογικής σημασίας και παρακείμενες των καμένων- εκτάσεις, μέχρι την ολοκλήρωση των μελετών που θα προσφέρουν τα απαιτούμενα αξιόπιστα δεδομένα και πληροφορίες προκειμένου να ληφθούν επιστημονικά τεκμηριωμένες και εμπεριστατωμένες αποφάσεις σχετικά με τη δυνατότητα ανάπτυξης και αδειοδότησης έργων στις περιοχές αυτές.

«Μόνον έτσι θα διασφαλιστεί η προστασία των πουλιών και των φυσικών οικοσυστημάτων, αλλά και η επιτυχία των δράσεων αποκατάστασης» τονίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κλείνοντας την ανακοίνωσή τους. 

Οι συνυπογράφουσες οργανώσεις είναι: ΑΝΙΜΑ, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, MEDASSET, WWF Ελλάς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.