7 Σεπτεμβριου 2000: Σχεδια μεγαλα …

Ακόμα μια σύσκεψη χθες για το πανθρακικό στάδιο

Ελπίδες για το νέο ξεκίνημα του πολυπόθητου έργου

Συνεχίζονται οι προσπάθειες των φορέων του νομού Ροδόπης για την εξεύρεση πιστώσεων και την εκκίνηση (επιτέλους) των έργων κατασκευής του Πανθρακικού σταδίου Κομοτηνής, το οποίο εδώ και πολλά χρόνια «όλο κατασκευάζεται και όλο το ίδιο και χειρότερο μένει». Αυτή τη φορά ο νομάρχης Ροδόπης κ. Στέργιος Σταυρόπουλος είχε επαφές πτώτης τάξεως στις οποίες προσπάθησε  να ευαισθητοποιήσει παράγοντες του αθλητισμού ώστε να γίνει πραγματικότητα ένα όνειρο χρόνων:

« βρεθήκαμε στη Θεσσαλονίκη με τον αρμόδιο υφυπουργό πολιτισμού αρμόδιο για θέματα αθλητισμού κ.Γιώργο Φλωρίδη, με τον οποίο κουβεντιάσαμε το θέμα του πανθρακικού σταδίου. Μου έδωσε την εντύπωση ότι είναι θετικός. Ο ίδιος μάλιστα, θα επισκεφθεί την περιοχή μας και θα κάνει σχετικές ανακοινώσεις.

Αυτή είναι μια πρώτη ευχάριστη (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του νομάρχη) δήλωση. Παρόμοιες, βέβαια οι Ροδοπαίοι έχουμε συχνά ακούσει με πιο πρόσφατη αυτή του τέως υφυπουργού κ. Φούρα πριν τις εκλογές που ανακίνησε άλλωστε και το όλο θέμα. Μέχρι εκείνη τη συνάντηση πάντως, συνεχίζονται οι διαδικασίες ολοκλήρωσης της μελέτης του Σταδίου.

Χθες είχα τη χαρά να δεχτώ στο γραφείο μου την υπεύθυνη του έργου από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, τον μελετητή του έργου και μια αντιπροσωπεία τεχνικών από το δήμο Κομοτηνής συγκεκριμένα την κ. Κοσμίδου   και τον κ. Μέρτογλου τόνισε ο κ. Σταυρόπουλος «Σκοπός ήταν να επιλυθούν κάποια τεχνικά προβλήματα που είχαμε σε σχέση με την οριστική μελέτη έργου. Καταρχήν πρέπει να εξευρεθούν 15 επιπλέον στρέμματα στην πίσω πλευρά του σταδίου προς τον βιολογικό σταθμό Κομοτηνής κάτι που για συντόμευση θα γίνει με την μέθοδο των απαλλότριώσεων. Επίσης, πρέπει να υπάρξει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για αποχαρακτηρισμό του τετραγώνου εκείνου από οικοδομική ζώνη σε χώρο αθλητισμού κάτι που το δημοτικό συμβούλιο θα κάνει σύντομα. Ακόμα είδαμε τη δυνατότητα, τώρα που οριστικοποιείται η μελέτη, να αλλάξουν κατεύθυνση κάποιοι αγωγοί που περνούσανε κάτω από το χώρο ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα . Επίσης είδαμε την δυνατότητα της επαφής με τον ΟΣΕ για να μην υπάρξουν προβλήματα σχετικά με την σιδηροδρομική γραμμή που περνάει κοντά από το έργο. Τέλος εξετάσαμε την δυνατότητα να κατατεθεί προμελέτη του έργου στο παράρτημα Ροδόπης του ΠΕΧΩΔΕ, ώστε να γίνουν τυχόν παρατηρήσεις επί της προμελέτης προκειμένου να υποβληθεί οριστική μελέτη στην πολεοδομία και να εισέλθει το θέμα στο νομαρχιακό συμβούλιο για συζήτηση. Όλα αυτά θα τα δρομολογήσουμε πάρα πολύ γρήγορα για να κερδίσουμε χαμένους χρόνους».

Το θέμα  βέβαια δεν είναι τα σχέδια αλλά η εξεύρεση των χρημάτων. Ως προς αυτό το θέμα, ο κ. νομάρχης δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος. Συγκρατημένα όχι απόλυτα: «Προσωπικά είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Μόνο αν δω εγγεγραμμένες τις πιστώσεις σε κωδικούς θα ησυχάσω. Το συνολικό ύψος του έργου  είναι  10 δις. Το θετικό που θα μπορούσε να προκύψει για την περιοχή μας είναι αν ή πρόταση για συνδιοργάνωση  του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου του 2008 από την Ελλάδα και την Τουρκία γίνει αποδεκτή, καθώς τότε το Πανθρακικό στάδιο και τα άλλα συμπληρωματικά έργα θα αποκτήσουν άλλους ρυθμούς. Προσωπικά ζήτησα να δοθεί το έργο κατά κομμάτια, για να δούμε πόσα καταρχήν χρήματα μπορούμε να εξασφαλίσουμε αν δεν καταφέρουμε κάτι τέτοιο για ολόκληρο το ποσό των 10 δις, ώστε το γήπεδο να είναι λειτουργικό. Πιστέυω πάντως ότι μέχρι το τέλος του έτους η μελέτη θα έχει παραδοθεί, επομένως θα εγγραφούν πιστώσεις από το ερχόμενο έτος και από το 2001 θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή του Πανθρακικού Σταδίου.

Να το ευχηθούμε…

Γιάννης Γιαγκίνης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.