18 Νοεμβριου 2011: «Οδυσεια» για τους κατοικους της Εκτενεπολ λογω των «φουσκωμενων» λογαριασμων της ΔΕΗ

Έγιναν «μπαλάκη» ανάμεσα σε ΔΕΗ και εφορία και κατέληξαν στο Δημαρχείο

Καταγγείλουν λανθασμένα στοιχεία που «εκτοξεύουν» τα προς πληρωμή ποσά του τέλους ακινήτων

Με τον κίνδυνο της διακοπής ρεύματος προ των πυλών, όλο και περισσότεροι κάτοικοι επιχειρούν παρεμβάσεις για να διεκδικήσουν καλύτερους όρους η να απαλαχθούν από την καταβολή του ειδικού τέλους ακινήτων , που τους έρχεται μαζί με τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Προχθές προέβησαν σε διαμαρτυρία κάτοικοι των εργατικών κατοικιών έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ, ενώ είχαν συνάντηση με τον δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιώργο Πετρίδη. Χθες το γραφείο του δημάρχου επισκέφτηκαν κάτοικοι του οικισμού της Εκτενεπόλ, οι οποίοι πέρα από τα δυσθεώρητα σε σχέση με τις οικονομικές τους δυνατότητες ποσά , που καλούνται να καταβάλουν για το ειδικό τέλος ακινήτων, καλούνται επίσης να αντιμετωπίσουν και το «λαβύρινθο» της ελληνικής γραφειοκρατίας. Συγκεκριμένα περίπου 40 κάτοικοι από τον οικισμό έχουν οργανωθεί για να διεκδικήσουν τη διόρθωση των στοιχείων που αναγράφονται στους λογαριασμούς τους, σχετικά με τα τετραγωνικά μέτρα των σπιτιών και με τους συντελεστές προσδιορισμού του τέλους. Μετά από αλλεπάλληλες αλλά ατελέσφορες κρούσεις στα γραφεία της ΔΕΗ και στην Εφορία, παραπέμφθηκαν εντέλει στον δήμαρχο Κομοτηνής, ως αρμόδιο για την διευθέτηση του ζητήματος .

Γιώργος Πετρίδης

«Από το μέτρο πλήττονται περισσότερο οι «γειτονιές ανεργίας», οι άλλοτε εργατικές γειτονιές»

Μετά από μακρά συζήτηση με τους κατοίκους της Εκτενεπόλ, ο κ. Πετρίδης ανέλυσε τις απόψεις του συνολικά για το πρόβλημα, που έχει ανακύψει για τις δυνατότητες αντιμετώπισης τους. «οι κάτοικοι των περιοχών που με επισκέφτηκαν είναι από τυχαίες γειτονιές, αλλά από γειτονιές εργατικές», δήλωσε προσθέτοντας το σχόλιο ότι σήμερα πλέον δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν ως εργατικές γιατί μόνο κατ ευφημισμόν θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν έτσι». «Προσωπικά θα τις χαρακτήριζα γειτονιές ανεργίας, σημείωσε , τις οποίες  έχει πλήξει περισσότερο η οικονομική και κοινωνική κρίση». Οι περισσότεροι είναι σε πλήρη αδυναμία να ανταποκριθούν σε στοιχειώδης απαιτήσεις της ζωής, συνέχισε «πολύ δε περισσότερο τώρα που επιβλήθηκε το «χαράτσι» με το «μπαμπούλα» ότι θα τους κόψουν το ρεύμα».

«Δεν προσφέρουν σε τίποτα οι κραυγές και οι θεαματικές κινήσεις εντυπωσιασμού στα ΜΜΕ η οι «ακτιβιστικές» επιλογές Δημάρχων».

Παραταύτα, εξέφρασε τη διαφωνία του ως προς την τακτική που ακολουθείται από άλλους δημάρχους ανά την χώρα, σημειώνοντας ότι «ο κάθε δήμος έχει την δική του προσέγγιση επί του προβλήματος και ο κάθε δήμαρχος επιλέγει να λειτουργεί με τον τρόπο που θεωρεί δικαιότερο και αποτελεσματικότερο για τους συμπολίτες του». «Προσωπική μου εκτίμηση», συνέχισε, «είναι ότι δεν προσφέρουν σε τίποτα οι κραυγές και οι θεαματικές κινήσεις εντυπωσιασμού στα ΜΜΕ η οι «ακτιβιστικές» επιλογές δημάρχων, που ως το τελικό αποτέλεσμα θα έχουν να εκθέσουν τους συμπολίτες τους. Για παράδειγμα δεν θα μπορούσα ποτέ να καλέσω τους συμπολίτες μου να μην πάνε να πληρώσουν το ρεύμα γιατί σύμφωνα με αυτά που ορίζει ο νόμος, αν δεν πληρώσουν θα τους το κόψουν. Δεν μπορώ να είμαι εγώ ο υπεύθυνος που θα τους πω μην πληρώνετε και δεν μπορώ να υποσχεθώ στους συμπολίτες μου ότι αν τους κόψουν το ρεύμα, θα στείλω τους υπαλλήλους του δήμου να το ξανασυνδέσουν. Αυτό αποτελεί παρανομία διότι ο δήμος είναι και θεσμός τους κράτους εκτός από εκπρόσωπος των δημοτών. Πρόκειται για παρανομία που δεν αγγίζει μόνο τον δήμο αλλά και τους υπαλλήλους, που θα τους διατάξει ο δήμαρχος να πάνε να κάνουν την σύνδεση». Σέβομαι τις κινήσεις, που αναλαμβάνουν άλλοι συνάδελφοι», κατέληξε, «αλλά δεν προσφέρουν τίποτα».

Προτάσεις προς την ΚΕΔΕ για αντιμετώπιση του προβλήματος και στήριξη όσων αδυνατούν να πληρώσουν

Στον αντίποδα εξέθεσε τις απόψεις του για τους τρόπους, με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα απόψεις τις οποίες κατέθεσε και στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, με την ιδιότητα του μέλος του κεντρικού συμβουλίου της. Μια πρόταση του η οποία υιοθετήθηκε ήταν να τοποθετηθεί η ΚΕΔΕ ανοιχτά και απερίφραστα κατά την διακοπή ρεύματος  σε οποιαδήποτε οικογένεια που δεν θα πληρώσει το λογαριασμό της ΔΕΗ, κάτι που κατά τον ίδιο πρέπει να γίνει με νομοθετική ρύθμιση και όχι με μ πρωτοβουλίες δημάρχων. Κατά δεύτερον τόνισε την ανάγκη οι πολίτες, που θα επιλέξουν να μην πληρώσουν τέλος , μέσω της ΔΕΉ να καλούνται από τις κατά τόπου ΔΥΟ να αποδείξουν την αντικειμενική τους αδυναμία να πληρώσουν, ώστε να αποδείξουν απαλλαγούν η σε αντίθετη περίπτωση που έχουν κρυφτεί πίσω από την αδυναμία άλλων συμπολιτών μας», όπως σημείωσε ο Δήμαρχος, να τους επιβληθεί προσαύξηση 50% η και 100% του ποσού. Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, πρόκειται για ένα μέτρο που θεωρώ δημοκρατικό επωφελές για το κράτος και δίκαιο απέναντι στην κοινωνία». Η τρίτη πρόταση αφορούσε την πρόβλεψη γενναίων ρυθμίσεων σε όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν, σε μια η δύο δόσεις, έτσι ώστε, σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, « και το κράτος να εισπράξει αυτά που πρέπει και οι άνθρωποι να διευκολυνθούν, για να πληρώσουν αυτά τα χρήματα». Τελευταία πρόταση του ήταν η ενεργοποίηση του νόμου για την μεγάλη ακίνητη περιουσία ενός νόμου που είχε ανακληθεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, επαναφέρθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πριν από δύο χρόνια, εντούτοις σήμερα παραμένει ανενεργός. Όπως τόνισε ο κ. Πετρίδης, «αν ίσχυε ο νόμος και εισπραττόταν ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας , όχι μόνο τα δύο τελευταία χρόνια αλλά και τα προηγούμενα, ενδεχομένως να μην χρειάζονταν σήμερα να μπούμε σε αυτή την διαδικασία και να εισπράττει το κράτος με αυτόν τον σκληρό και πολλές φορές άδικο τρόπο αυτό το ειδικό τέλος Ακινήτων».

« Οι πολίτες να προσφεύγουν στο αρμόδιο γραφείο του Δήμου, για να διορθώνονται τα στοιχεία και να αποστέλλονται ηλεκτρονικά στην ΔΕΗ»

Σε ότι αφορά το ειδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του οικισμού της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ με τις λανθασμένες αναγραφές στοιχείων των διαστάσεων των οικειών τους, ο κ. Πετρίδης έκανε λόγο για ένα διαχρονικό πρόβλημα που δεν οφείλεται μόνο στους υπαλλήλους, που είναι αρμόδιοι για τις σχετικές μετρήσεις. Κάλεσε όμως τους κατοίκους να προσφύγουν στο αρμόδιο γραφείο του δήμου, μαζί με τα στοιχεία των οικειών τους , οικονομικές άδειες, συμβόλαια κ.λ.π ώστε να διαπιστώνονται τυχόν λανθασμένες καταγραφές και να διορθώνονται. Μάλιστα εδώ και λίγες εβδομάδες το συγκεκριμένο γραφείο έχει την δυνατότητα να ενημερώνει για τις όποιες αλλαγές ηλεκτρονικά την ΔΕΗ, μια ενημέρωση που μέχρι πρότινος απαιτούσε επιπλέον διαδικασία και ταλαιπωρία των ενδιαφερομένων. Αφού ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διορθώσεις, όπου κάτοικοι έχουν ήδη καταβάλει, χωρίς να οφείλουν τα προσαυξημένα ποσά του ειδικού τέλους ακινήτων, σύμφωνα με τα ισχύοντα θα λάβουν επιστροφή του επίμαχου ποσού μέσω των επόμενων λογαριασμών τους

Σελβερ Χουσεϊν

«Κατοικία 120τμ που αναγράφονταν στον λογαριασμό της ΔΕΗ  ως 189 τμ.»

Η δικηγόρος, κ.Σελβερ Χουσεϊν στην οποία ανέθεσαν οι κάτοικοι διεκδικώντας από την ΔΕΗ  και την εφορία τη διόρθωση των αναγραφόμενων στοιχείων κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να στραφούν προς τον δήμαρχο, αναζητώντας επίλυση. « Κανείς δεν μας λέει ποιος είναι αρμόδιος για να υπάρξει άμεση ρύθμιση», υποστήριξε η κ. Χουσεϊν επισημαίνοντας την αδυναμία των κατοίκων να πληρώσουν ακόμα και το τέλος που τους αναλογεί βάσει των τετραγωνικών μέτρων κατοικίας τους. Κατά την ίδια, τα τετραγωνικά μέτρα τα οποία αναγράφονται στους λογαριασμούς είναι πολύ μεγαλύτερα από τα πραγματικά» και ενδεικτικά ανέφερε μια περίπτωση κατοικίας 120 τμ, που αναγράφονταν στον λογαριασμό της ΔΕΗ ως 189τμ. «Αυτά τα λάθη», υπογράμμισε , «δεν είναι ευθύνη του απλού πολίτη που δεν είναι γνώστης των πραγμάτων αλλά ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία από τις αρμόδιες υπηρεσίες». «Υπάρχουν άνθρωποι, κατέληξε, «που έχουν κληθεί να πληρώσουν μέχρι και 1800 ευρώ αλλά αδυνατούν πλήρως».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.